Miten valita lemmikille sopiva ruoka

Tulosta
Eliminaatiodieetti

Eliminaatiodieetti auttaa eläinlääkäriä selvittämään, onko lemmikisi iho-oireiden ja kutinan taustalla ruoka-aineallergia. Eliminaatiodieetti kestää yleensä 6-8 viikkoa ja sen jälkeen seuraa niin kutsuttu provokaatiovaihe.

Milloin lemmikki tarvitsee eliminaatiodieettiä?

Ruoka-aineallergioita diagnosoidaan säännöllisesti kissoilla ja koirilla, varsinkin alle vuoden ikäisillä koirilla. Iho-oireet johtuvat siitä, että eläimen immuunipuolustus aiheuttaa allergisen reaktion normaalisti harmittomia ruoan proteiineja kohtaan. Ainoa luotettava keino ruoka-aineallergioiden määrittämiseen on niin kutsuttu eliminaatiodieetti. Eliminaatiodieetti kestää 6–8 viikkoa (tai eläinlääkärin neuvoman ajan), ja siinä lemmikin tavallinen ruokavalio vaihdetaan kliinisesti tutkittuun erikoisruokavalioon.

 
 

Onnistuneen eliminaatiodieetin jälkeen palataan kokeeksi aiempaan ruokavalioon, jotta nähdään, palaavatko allergian oireet. Eliminaatiodieetin tuloksia häiritsevät vähäisimmätkin määrät proteiineja, jotka ovat saattaneet olla allergiaoireiden taustalla. Onkin erittäin tärkeää, ettei lemmikkisi saa MITÄÄN muuta ruokaa, ruoantähteitä, mausteita, herkkupaloja tai lisäravinteita eliminaatiodieetin aikana.

Eliminaatiodieetti-kissoille-ja-koirille

Miten eliminaatiodieetti toteutetaan?

ENSIMMÄINEN VAIHE

Lemmikille valittua erikoisruokavaliota käytetään 6–8 viikon ajan tai eläinlääkärin ohjeen mukaan. Lisää viikon kuluessa lemmikin syömään normaaliin ruokaan eliminaatiodieetin aika käytettävää ruokaa enenevässä määrin, kunnes käytössä on vain uusi ruoka. Säilytä lemmikin normaalia ruokaa eliminaatiodieetin kokeilujaksoa varten. Älä anna lemmikille mitään kaupasta ostettuja herkkuja, makupaloja, puruluita, suuhygieniatuotteita, hammastahnaa, makuaineita sisältäviä lääkkeitä tai ravintolisiä.

TOINEN VAIHE

Eliminaatiodieetin ensimmäistä vaihetta seuraa 1-2 viikkoa kestävä altistusjakso eli provokaatiovaihe. Anna lemmikille pieni määrä (10–20 %) sen aiempaa ruokaa sekoitettuna erikoisruokavalioon. Jos eliminaatiodieetin aikana hävinneet allergiaoireet (esim. kutina tai raapiminen) palaavat, eläinlääkäri voi diagnosoida lemmikillä ruoka-aineallergian.

Vinkkejä onnistuneeseen eliminaatiodieettiin Royal Canin Anallergenic-ruokavaliolla

  • Muista kertoa kaikille läheisillesi, ettei lemmikillesi saa tarjota mitään muuta kuin ANALLERGENIC-ruokaa.
  • Lemmikille ei saa siis antaa mitään makupaloja, herkkuja tai ruoantähteitä, ei edes kasviksia, jotka ovat saattaneet olla kosketuksissa lihan kanssa.
  • Säilytä ANALLERGENIC-ruokaa alkuperäispakkauksessaan, jotta se ei joudu kosketuksiin muiden ruokien kanssa, ja pidä pakkaus suljettuna aterioiden välissä.
  • Jos lemmikkisi on tottunut saamaan herkkuja, voit varata pienen määrän päivittäisestä ANALLERGENIC-annoksesta erilliseen puhtaaseen astiaan ja käyttää näitä makupaloina.
  • Pese kätesi huolellisesti ennen ANALLERGENIC-ruoan käsittelyä, varsinkin jos olet juuri käsitellyt ihmisten tai eläinten ruokaa.
  • Käytä lemmikkisi ANALLERGENIC-ruoalle erillistä kulhoa ja mittaa.
  • Pese kulho ja mitta pesuaineella jokaisen aterian jälkeen ja huuhtele ne huolellisesti.

Ole kärsivällinen ja jatka eliminaatiodieettiä eläinlääkärisi ohjeistaman ajan, vaikka lemmikin oireet eivät heti helpottaisikaan.

Ensisijainen vaihtoehto kissojen ja koirien eliminaatiodieettiin

Tutustu erikoisruokavalioihin, joiden tarkoituksena on vähentää intoleranssia tietyille aineosille ja ravintoaineille

KOIRILLE

 

KISSOILLE

  • facebook
  • youtube