Evästeasetukset Koirarodut - Yorkshirenterrieri
Koti Koira Koirarodut Yorkshirenterrieri

Koirarodut

Tulosta
yorkshirenterrieri

Yorkshirenterrieri on päättäväinen seurakoira

Yorkshirenterrierin kullanhohtoisen ja teräksenkiiltävän silkkiturkin ei pidä antaa hämätä, sillä sen alle ei suinkaan kätkeydy silkinpehmeää luonnetta. Karismaattinen yorkshirenterrieri on varustettu raudanlujalla päättäväisyydellä. Tiesitkö, että yorkshirenterrierin on saatava erityisen maittavaa ruokaa? Tai että rotu toimi alun perin kaivostyöläisten apuna Englannissa?

Voimakastahtoinen koira pitää haasteista

Yorkshirenterrieri on älykäs ja haasteista pitävä koira – joka kannattaa tasa-arvoa. Kyse ei kuitenkaan ole poliittisesta kannanotosta, vaan siitä, että yorkshirenterrieri pitää itseään samanarvoisena omistajansa kanssa.

Sylikoiran kokoista, mutta itsenäistä ja voimakastahtoista yorkshirenterrieriä hemmotellaan usein liikaa. Johdonmukaisella koulutuksella ja aktivoinnilla yorkshirenterrieristä saa kuitenkin älykkään ja uskollisen ystävän.

Kaivosten rottakoira

Rotu syntyi 1880-luvulla, kun Skotlannin köyhä työväestö hakeutui Englannin Yorkshireen töihin tuoden mukanaan omat työkoiransa. Näitä terrierejä risteytettiin muiden rotujen kanssa, ja yorkshirenterrieri sai alkunsa. 

Skottikoirat olivat erityisen taitavia pyydystämään kaivoksissa viliseviä rottia, ja ne oli tapana laskea syvyyksiin ennen kaivosmiehiä puhdistamaan kaivoskäytävät jyrsijöistä. Nykyään yorkshirenterrieri on ennen kaikkea seurakoira – mutta se on edelleen nopea liikkeissään.

Yorkshirenterrierin rodulliset erityispiirteet ja -tarpeet

Yorkshirenterrierin tyylikkään kiiltävä turkki kasvaa jatkuvasti, eikä siitä juurikaan lähde karvaa. Turkissa ei ole pohjavillaa, ja yorkshirenterrierin iho onkin erityisen herkkä ulkoisille ärsykkeille, kuten ilmansaasteille ja lämpötilan muutoksille.

Yorkshirenterrieri on pitkäikäinen rotu: se voi elää jopa 15-vuotiaaksi. Liikunta, sopiva ruokavalio ja säännölliset eläinlääkärikäynnit voivat ennaltaehkäistä vanhuuden vaivoja. On tärkeää tarkkailla mahdollisia sydän- ja hengitystieongelmia sekä nivelrikon oireita. Kannattaa myös muistaa, että vaikka tämän pienen sisupussin hampaat ovat vahvat, sillä on heikot leuat, joten täysipainoisesta ravinnosta ja hyvästä hammashygieniasta on huolehdittava. 

Yorkshirenterrierin pentu kasvaa nopeasti

Kaikkien koiranpentujen elämässä alkuaikojen kasvuvaihe on tärkeää aikaa. Silloin luodaan pohja terveelle elämälle. Yorkshirenterrieri kasvaa alussa erittäin nopeasti, ja 10 kuukaudessa sen syntymäpaino kaksikymmenkertaistuu. Ensimmäisen puolen vuoden aikana yorkshirenterrierin pennut kasvavat noin 20 grammaa päivässä. Huikea kasvuvauhti asettaa omat haasteensa pennun ruokinnalle.

Yorkshire Terrier Junior -ruoan koostumus huomioi pennun nopean kasvuvauhdin sekä kehittyvän vastustuskyvyn. Yorkshirenterrierin pennun vastustuskyky ei ehdi kehittyä täysin ennen vieroitusta emon maidosta, josta se on saanut tärkeitä vasta-aineita. Onkin tärkeää käyttää tasapainoista täysravintoa, joka edistää sekä pennun vastustuskyvyn että lihaskunnon kehittymistä. Pentu saa kasvaa, mutta sen paino ei saa nousta liian nopeasti liian nuorena, jottei sen luusto kuormittuisi liikaa.

Maittavaa ruokaa – pikku herkkusuulle

Yorkshirenterrieri tunnetaan nirsona rotuna, mutta se ei suinkaan johdu koiran omapäisyydestä. Yorkshirenterrierillä on nimittäin vähemmän hajuja aistivia soluja kuin muilla roduilla. Heikentyneen hajuaistin takia ruoan on oltava hyväntuoksuista ja maittavaa, jotta se herättäisi kiinnostusta.

Yorkshirenterrierin leuat eivät ole kovin vahvat, mutta pienessä suussa on paljon hampaita – jopa niin ahtaasti, että ruoan poimiminen suuhun on vaikeaa

 
yorkshirenterrieri-yorkki-jorkki-koiranruoka
 

Terveellistä täsmäravintoa – yorkshirenterrierin erityistarpeisiin

Royal Caninin rotukohtaiset Breed Health Nutrition -koiranruoat on kehitetty vuosien tutkimustyön tuloksena ja erilaisten koirarotujen erityistarpeita kunnioittaen. Valikoimassa on vaihtoehto sekä pennulle että aikuiselle yorkshirenterrierille. Laadukasta proteiinia sisältävien nappuloiden muoto on suunniteltu siten, että yorkshirenterrierin on helppo poimia niitä suuhunsa. Ruoka tukee myös koiran vastustuskykyä ja edistää ruoansulatusta, sillä tärkeintähän on, että sinulla on terve ja iloinen koira.

  • facebook
  • youtube