Koti Koira Koirarodut Valkoinen länsiylämaanterrieri

Koirarodut

Tulosta
Valkoinen länsiylämaanterrieri

Valkoinen länsiylämaanterrieri on leikkisä ja tarmokas koira

Puhtaan valkea kuin uusi lumi. Valkoinen länsiylämaanterrieri eli westie voi antaa hyvinkin viattoman ensivaikutelman. Puhtoisen ulkokuoren alle kätkeytyy kuitenkin terävä, rohkea ja itsenäinen veijari. Tiesitkö, että westien valkoista väriä pidettiin alun perin virheenä? Tai että sillä on erityisen herkkä iho?

Valkoinen länsiylämaanterrieri on väsymätön lenkkikaveri

Westie on älykäs, tarmokas ja kestävä koira, jonka luonne on hyvin itsenäinen. Huumorintajuisesta westiestä voi kuoriutua melkoinen veijari, mutta se on myös lempeä ja ihmisrakas. 

Synnynnäisenä vahtikoirana valkoinen länsiylämaanterrieri haukkuu herkästi, mutta käyttäytyy arjessa muutoin rauhallisesti. Westie nauttii pitkistä lenkeistä ja soveltuukin mainiosti liikunnallisten ihmisten seuralaiseksi.

Westien juuret ovat Skotlannissa

Valkoisen länsiylämaanterrierin juuret ovat Skotlannissa. Westie sai alkunsa cairnterrierin ja skotlanninterrierin yhdistelmästä, josta sattui syntymään valkoisia pentuja. Väriä pidettiin aluksi virheenä. Valkoisesta väristä todettiin kuitenkin olevan hyötyä metsällä, joten jalostusta jatkettiin. Valkoiset koirat erottuivat maastosta, toisin kuin muunväriset terrierit, joita metsästäjät saattoivat erehdyksessä ampua kettuina.

Joidenkin näkemysten mukaan eversti Edward Donald Malcolm jalosti westien 1800-luvun alussa, toiset taas arvelevat, että rodun luoja oli Argyllin kahdeksas herttua. Todennäköisesti valkoinen länsiylämaanterrieri sai alkunsa näiden kahden yhteistyön tuloksena. 

Westien pentu kasvaa nopeasti

Valkoisen länsiylämaanterrierin pentu on vilkas ja vauhdikas, myös alkuaikojen kasvussaan, joka luo pohjaa terveelle elämälle. Kymmenessä kuukaudessa westien pentujen syntymäpaino kaksikymmenkertaistuu, ja ensimmäisen puolen vuoden aikana pennut kasvavat noin 20 grammaa päivässä. Huikea kasvuvauhti asettaa omat haasteensa pennun ruokinnalle.

Pennun vastustuskyky ei ehdi kehittyä täysin ennen vieroitusta emon maidosta, josta se on saanut tärkeitä vasta-aineita. Onkin tärkeää käyttää tasapainoista täysravintoa, joka edistää sekä pennun vastustuskyvyn että lihaskunnon kehittymistä. Westien pentu saa kasvaa, mutta sen paino ei saa nousta liian nopeasti liian nuorena, jottei sen luusto kuormittuisi liikaa.

Valkoisen länsiylämaanterrierin rodulliset erityispiirteet ja -tarpeet

Valkoisen länsiylämaanterrierin häikäisevän valkea turkki vaatii huolellista hoitoa ja tasapainoista ravintoa. Turkkiin ilmaantuu herkästi punaisia värjäytymiä, joita voidaan ehkäistä puhdistamalla koiran silmien ja kuonon ympärykset aina ruokailun jälkeen, sekä tassut aina ulkoilun jälkeen.

Westiellä on valitettavasti suuri alttius ihosairauksille, jotka voivat kehittyä hyvinkin nopeasti. Tulehdusten torjumiseksi on tärkeää vahvistaa ihon luonnollisia suojamekanismeja. Sopiva ruokavalio, liikunta ja säännölliset eläinlääkärikäynnit voivat kuitenkin ennaltaehkäistä westielle tyypillisiä terveysongelmia.

Hyvä maittavuus - valikoivaankin makuun 

Roturuoan aminohappokoostumus edistää turkin kasvua ja uusiutumista. Lisäksi kala- ja pellavansiemenöljyistä saatavat omega-3-rasvahapot ja purasruohoöljyn sisältämät omega-6-rasvahapot tukevat turkin kiiltoa ja ihon hyvinvointia. Aminohapot ja B-ryhmän vitamiinit vahvistavat ihon suojamekanismeja.

Nappuloiden muoto ja rakenne aiheuttavat pureskeltaessa mekaanisen hankauksen, mikä vähentää hammaskiven muodostumista

 
valkoinen-lansiylamaanterrieri-westie-koiranruoka
 

Terveellistä täsmäravintoa – westien erityistarpeisiin

Royal Caninin rotukohtaiset Breed Health Nutrition -koiranruoat on kehitetty vuosien tutkimustyön tuloksena ja erilaisten koirarotujen erityistarpeita kunnioittaen. Valikoimassa on vaihtoehto aikuiselle westielle. Ruoka sisältää laadukasta proteiinia ja tukee koiran hampaiden ja ihon hyvinvointia. Tärkeintähän on, että sinulla on terve ja iloinen koira.

  • facebook
  • youtube