Evästeasetukset Suomenpystykorva - Royal Canin
Koti Koira Koirarodut Suomenpystykorva

Koirarodut

Tulosta
Suomenpystykorva

Suomenpystykorva – kansalliskoiramme

Suomenpystykorva on maamme kansalliskoira ja vanhin suomalainen koirarotu. Suomenpystykorva edustaa elävää suomalaista kulttuuriperintöä ja kuuluu vahvasti suomalaiseen metsästyskulttuuriin. Suomenpystykorvaa voidaankin pitää kansallisaarteena ja rodun vaalimista arvokkaana kulttuurityönä.

Suomenpystykorvaa käytetään eniten metsäkanalintujen metsästyksessä, mutta myös jonkin verran hirvikoirana, pienpetojen metsästyksessä sekä veteen ammutun riistan noutajana. Rodun erityispiirteenä voidaan pitää sitä, että suomenpystykorva pitää riistan paikallaan haukkumalla. Lintua puuhun haukkuvana alkuperäisrotuna suomenpystykorva lienee maailmanharvinaisuus.

Vuonna 2016 suomenpystykorva oli Suomen 4. suosituin koirarotu. Vuonna 2016 Kennelliitto rekisteröi 1 281 suomenpystykorvaa. Koirakanta on pienentynyt viimeisen vuosikymmenen kuluessa jonkin verran.

Suomen Kennelliitto, Suomen Metsästäjäliitto ja Suomen Pystykorvajärjestö ovat saaneet suomenpystykorvalla metsästyksen myös Unescon aineettomien kulttuuriperintöjen luetteloon.

Rodun historia

Suomenpystykorvan tyyppisiä koiria on käytetty riistan metsästykseen kaikkialla Suomessa satojen vuosien ajan. Jo kivikautisista kalliomaalauksistakin on löytynyt suomenpystykorvan kaltainen koira. 1800-luvun lopulta on säilynyt kirjallisia tietoja punaturkkisista, haukkuvista metsästyskoirista.

Vuonna 1889 perustettu Suomen Kennelklubi otti ensimmäiseksi tehtäväkseen näyttelyn järjestämisen suomalaisen haukkuvan lintukoiran ja ajokoirarotujen kartoittamiseksi. Vuonna 1892 Kennelklubin rotukirjaan merkittiin "suomalainen haukkuva lintukoira". Uusittu rotumääritelmä hyväksyttiin vuonna 1897, jolloin rodun nimi muutettiin suomalaiseksi pystykorvaksi. Vuonna 1946 nimi vaihtui edelleen suomenpystykorvaksi. Kansalliskoiraksi suomenpystykorva nimettiin vuonna 1979.

Vuonna 2006 suomenpystykorva ja sen venäläinen sisarrotu karjalais-suomalainen laika yhdistettiin samaksi roduksi. Tämä laajensi suomenpystykorvarodun perimää ja mahdollisti arvokkaan geneettisen vaihtelun lisääntymisen. Suomenpystykorvan ulkomuoto ei kuitenkaan kärsi, sillä rodut muistuttivat ulkoisestikin paljon toisiaan.

Rodun ulkonäkö

Suomenpystykorva on suomalaisen korkealuokkaisen koiranjalostustyön tulos. Se on alkuperäisrotu, joka on jalostettu ilman risteytyksiä suoraan luonnonkannasta.

Suomenpystykorva on keskikokoa hieman pienempi, kiinteä ja hyväryhtinen koira, jolla on pystyt korvat sekä tyvestä selän päälle kiertyvä häntä. Uroksen ihannesäkäkorkeus on 47 cm ja nartun 42 cm.

Väriltään suomenpystykorva on kellertävän- tai ruskeanpunainen. Karva on usein vaaleampaa reisien takaosan "housukarvoissa" sekä hännän sisäkaaressa.

Suomenpystykorvan liikkeet ovat vaivattoman keveät ja lähtönopeus on tarvittaessa räjähtävä. Sen koko olemus ja ilme ovat eloisan tarkkaavaiset.

Rodun luonne

Suomenpystykorva on vilkas, tarmokas, rohkea ja peräänantamaton koirarotu ja erinomainen koko perheen lemmikki.

Suomenpystykorva on ominaisuuksiltaan myös älykäs, reagointiherkkä ja itsenäinen. Luonteeltaan se on yhteistyöhaluinen ja uskollinen isäntäänsä kohtaan. Vieraisiin se saattaa suhtautua pidättyväisesti. Rodun luonne on kuitenkin kehittynyt koko ajan avoimempaan ja sosiaalisempaan suuntaan.

Rodun perimässä on voimakas riistan pyyntivietti. Metsässä suomenpystykorva on kuitenkin isäntäänsä hyvin yhteyttä pitävä koira, jonka käyttökelpoisuutta metsässä lisää koiran erinomainen suuntavaisto.

Suomenpystykorva viihtyy hyvin ulkona, mutta sopii harvoin voimakkaan metsästysviettinsä vuoksi irrallaan pidettäväksi pihakoiraksi. Suomenpystykorva saattaa sopeutua myös kerrostaloon, mutta ei ole välttämättä herkkähaukkuisena paras mahdollinen valinta taajamakoiraksi.

Lähteet:

Suomen Pystykorvajärjestö
Suomen Kennelliitto
KoiraNet Jalostustietojärjestelmä

Lue lisätietoa suomenpystykorvalle sopivista Medium-ruokavalioista

  • facebook
  • youtube