Evästeasetukset Suomenlapinkoira - Royal Canin
Koti Koira Koirarodut Suomenlapinkoira

Koirarodut

Tulosta
Suomenlapinkoira

Suomenlapinkoira – älykäs ja rauhallinen perhe- ja harrastuskoira

Oppivainen ja ystävällinen suomenlapinkoira on viime vuosina vakiinnuttanut asemansa Suomen suosituimpien koirarotujen joukossa. Vuonna 2016 se oli Suomen 4. suosituin koirarotu. Vuonna 2016 Kennelliitto rekisteröi 1 281 suomenlapinkoiraa.

Suomenlapinkoiran suosio perustuu rodun monipuolisuuteen sekä tasapainoiseen ja lempeään luonteeseen. Suomenlapinkoirat ovat suosittuja koti- ja perhekoiria, mutta ne sopivat hyvin myös harrastuskoiriksi esimerkiksi agilityyn tai tottelevaisuuskokeisiin. Rotua käytetään edelleen jonkin verran työkoirana Lapissa.

Rodun historia

Suomenlapinkoiran tyyppisiä koiria on ollut olemassa jo tuhansia vuosia. Suomenlapinkoira polveutuu Lapin tunturialueella suosituista pitkäkarvaisista porokoirista, joita saamelaiset käyttivät jo vuosisatoja sitten porojen paimennukseen ja vartiointiin.

Suomenlapinkoiran juuret ovat yhteiset lapinporokoiran ja ruotsinlapinkoiran kanssa. Koiraharrastajat kiinnostuivat näistä koirista 1900-luvun alkuvuosikymmeninä, mutta toisen maailmansodan aikana käyty Lapin sota oli koirakannalle tuhoisa.

Nykyiset suomenlapinkoirat polveutuvat lapinporokoirien ja suomenlapinkoirien yhteisistä kantavanhemmista sekä vanhakantaisista lapinkoirista. Suomenlapinkoiran ensimmäinen rotumääritelmä on vuodelta 1945. Silloiset suomenlapinkoirat olivat nykykäsityksen mukaan suuria, pitkiä ja kapeapäisiä. Nämä koirat eivät enää ole useimpien suomenlapinkoirien taustalla.

Kun suomenlapinkoiran ja lapinporokoiran toiminnalliset erot ymmärrettiin, ne erotettiin omiksi roduikseen 1966. 1970-luvulla Lapista löydettiin suhteellisen voimakasluustoisia, lyhyt- ja leveäpäisiä koiria, joiden karvapeite oli pystyä ja karkeaa. Uusi rotumääritelmä vahvistettiin vuonna 1975. Rodun nimi muutettiin suomenlapinkoiraksi vuonna 1993.

Rodun ulkonäkö

Suomenlapinkoira on keskikokoinen ja voimakasrakenteinen koira, joka pärjää hyvin haastavammissakin olosuhteissa säätä kestävän, pitkän ja tuuhean turkkinsa ansiosta.

Kaikki värit ovat rodulle sallittuja, mutta tavallisimmat värit ovat musta tai parkinruskea joko vaaleammilla merkeillä tai ilman.

Liikkeiltään suomenlapinkoira on ketterä ja nopea. Koiran koko on pienentynyt vuosien saatossa uroksilla 49–55 cm:iin ja nartuilla 43–49 cm:iin. Koko on pienentynyt yhä edelleen. Aikuinen suomenlapinkoira painaa noin 15–20 kiloa.

Suomenlapinkoira on pitkäikäinen ja suhteellisen terve koirarotu. Rodulla tavataan jonkin verran perinnöllisiä silmäsairauksia sekä lonkkanivelen kasvuhäiriötä. Suomenlapinkoirilla on ilmennyt myös kyynärnivelen kasvuhäiriötä.

Rodun luonne

Suomenlapinkoiralle on tyypillistä ystävällinen ja rauhallinen käytös. Työkoirataustan vuoksi suomenlapinkoira on myös oppimishaluinen ja ohjaajaansa kohtaan nöyrä. Sopeutuvaisen ja ystävällisen luonteensa ansiosta se pärjää hyvin myös lapsiperheissä.

Suomenlapinkoira vartioi kotiaan ja ilmoittaa vieraista haukahduksin. Useimmat yksilöt tulevat hyvin toimeen toisten koirien kanssa. Suomenlapinkoirissa ilmenee välillä voimakasta riistaviettiä, vaikka ominaisuutta ei rodussa suosita.

Lähteet:

Lappalaiskoirat ry
Suomen Kennelliitto
KoiraNet Jalostustietojärjestelmä

Lue lisätietoa suomenlapinkoiralle sopivista Medium-ruokavalioista

  • facebook
  • youtube