Evästeasetukset Suomenajokoira - Royal Canin
Koti Koira Koirarodut Suomenajokoira

Koirarodut

Tulosta
Suomenajokoira

Suomenajokoira – maailman paras ajava koirarotu

Suomenajokoira on yksi Suomen suosituimmista koiraroduista. Suomenajokoira oli vuonna 2016 Suomen toisiksi rekisteröidyin koirarotu heti labradorinnoutajan jälkeen. Suomessa Kennelliitto rekisteröi vuonna 2016 yhteensä 1 584 suomenajokoiraa. Vaikka suomenajokoira on rotuna yksi maamme suurimmista, on sen rekisteröintimäärä ollut jatkuvassa laskussa. Vielä 90-luvun alkupuolella rekisteröitiin yli 4 000 suomenajokoiraa vuosittain.

Suomenajokoiraa käytetään enimmäkseen jäniksen ja ketun metsästykseen, ja moni sanookin rotua maailman parhaaksi ajokoiraksi. Rotu on levinnyt myös laajalti Suomen rajojen ulkopuolelle, mm. Ruotsiin ja Norjaan.

Rodun historia

Suomalaisen ajokoirarodun luominen oli vastaperustetun Suomen Kennelklubin ensimmäisiä tavoitteita vuonna 1889, koska Suomeen tuolloin Venäjältä, Ruotsista ja Englannista jo tuodut rodut eivät täyttäneet niille asetettuja metsästysvaatimuksia. Niinpä joukko aktiivisia metsästysharrastajia alkoi etsiä jo Suomessa olevista koirista parhaiten metsästykseen soveltuvia yksilöitä ja kehittää niiden avulla hyvin toimivaa suomalaista ajokoiraa.

Suomen Kennelklubin ensimmäisestä näyttelystä vuonna 1891 valittiin kolme ja seuraavana vuonna kahdeksan kriteereihin sopivaa koiraa. Näiden 11 koiran pohjalta laadittiin ensimmäiset rotumerkit vuonna 1893. Suomenajokoiran nykyinen rotumääritelmä on suurimmaksi osaksi peräisin vuodelta 1932.

Rodun ulkonäkö

Suomenajokoirauroksen korkeus on 55–61 cm ja nartun 52–58 cm. Suomenajokoira on rakenteeltaan voimakas, mutta ei raskasrakenteinen, joten se sopeutuu erinomaisesti Pohjolan luonnonolosuhteisiin.

Väriltään suomenajokoira on kolmivärinen. Sen selkää peittää musta suora, tiheä ja karkeahko karvapeite. Lämpimän punaisenruskeaa väriä on päässä sekä rungon alaosassa, lavoissa, reisissä ja muuallakin raajoissa. Lisäksi koiralla on valkoista väriä päässä, kaulassa, rinnassa, raajojen alaosassa ja hännän päässä.

Käyttökoirana suomenajokoira rotuna on säästynyt suuremmilta rakenteeseen liittyviltä ongelmilta. Terveysongelmilta ei tämäkään rotu ole täysin välttynyt, joten jalostuksessa tulee ottaa huomioon mahdolliset perinnölliset sairaudet. Suomenajokoirilla saattaa esiintyä mm. ihosairauksia, nivel- ja luustosairauksia kuten lonkkanivelen kasvuhäiriötä, sydänsairauksia, imusolmukesyöpää ja ataksiaa eli pikkuaivojen surkastumisesta johtuvaa liikkeiden koordinaatiovaikeutta, joka on hoitamaton, etenevä sairaus.

Rodun luonne

Suomenajokoira on luonteeltaan rauhallinen, tarmokas ja ystävällinen. Kotioloissa suomenajokoira haukkuu ja vahtii vähän tai ei ollenkaan. Erittäin metsästysviettisenä se soveltuu paremmin metsästys- kuin seurakoiraksi.

Suomenajokoirasta on kouluttamalla mahdollisuus saada todella tottelevainen ja miellyttävä kaveri niin kotioloissa kuin metsästystilanteissakin. Varsinkin metsästyksessä on suuri etu, jos koira on hallittavissa kaikissa tilanteissa.

Lähteet:

Suomen Ajokoirajärjestö
Suomen Kennelliitto
KoiraNet Jalostustietojärjestelmä

Lue lisätietoa suomenajokoiralle sopivista Maxi-ruokavalioista

Lue lisätietoa suomenajokoiralle sopivista Sporting-ruokavalioista

  • facebook
  • youtube