Evästeasetukset Koirarodut - Mopsi

Koirarodut

Tulosta
Mopsi

Mopsissa on paljon koiraa pienessä koossa

Mopsia kuvataan usein latinankielisellä lauseella multum in parvo, paljon pienessä koossa. Se on herttainen, älykäs ja omanarvontuntoinen – mutta myös itsepäinen. Tiesitkö, että Espanjan hovimaalari Francisco de Goya ikuisti mopsin tauluunsa vuonna 1785? Tai että mopsilla on alttius iho-ongelmiin?

Mopsi on lempeä lemmikki

Iloisella ja tasapainoisella mopsilla on eloisa luonne – mutta se lepäilee silti mielellään välillä auringossa. Mopsi on herkkä, uskollinen ja ihmisrakas koira. Pentuna se kuitenkin voi kokeilla rajojaan ja vaatii siksi johdonmukaisen ja kärsivällisen kasvatuksen.

Mopsi nauttii huomiosta ja viihtyy kainalossa. Se haluaisi olla omistajansa kanssa aina, eikä pidä yksinolosta. Mopsilla on sävyisä luonne, mutta se saattaa stressaantua kovin vilkkaiden lasten seurassa. 

Kiinan kuninkaallinen

Mopsin alkuperästä on monia myyttejä: joidenkin mukaan mopsi olisi ollut olemassa jo 300-luvulla eaa. Varmaa kuitenkin on, että rotu on kotoisin Kiinasta, jossa se jalostettiin alun perinkin seurakoiraksi.

Mopsit olivat suosittuja Kiinan kuningashuoneessa, ja niitä oli myös tiibettiläisissä temppeleissä. Eurooppaan rotu tuli 1600-luvulla kauppalaivojen mukana, ja Napoleonin puoliso Josephine ihastui siihen. Mopsi esiintyy myös maailmankuulun taidemaalarin Goyan tauluissa. 

Mopsin pentu kasvaa nopeasti isoksi

Mopsin pentu on vilkas ja vauhdikas, myös alkuaikojen kasvussaan, joka luo pohjaa terveelle elämälle. Kymmenessä kuukaudessa mopsin pentujen syntymäpaino kaksikymmenkertaistuu – ja ensimmäisen puolen vuoden aikana pennut kasvavat noin 20 grammaa päivässä. Huikea kasvuvauhti asettaa omat haasteensa pennun ruokinnalle.

Pennun vastustuskyky ei ehdi kehittyä täysin ennen vieroitusta emon maidosta, josta se on saanut tärkeitä vasta-aineita. Onkin tärkeää käyttää tasapainoista täysravintoa, joka edistää sekä pennun vastustuskyvyn että lihaskunnon kehittymistä. Mopsin pentu saa kasvaa, mutta sen paino ei saa nousta liian nopeasti liian nuorena, jottei sen luusto kuormittuisi liikaa.

Mopsin rodulliset erityispiirteet ja -tarpeet

Mopsi tunnetaan erikoisesta pyöreästä päästään. Lyhyt kuono voi kuitenkin vaikeuttaa ruokanappuloiden poimimista suuhun. On tärkeää käyttää rodulle räätälöityä ravintoa, jonka koostumuksessa on otettu huomioon mopsin taipumus lihomiseen.

Mopsille tyypillinen kuonopoimu on syytä puhdistaa säännöllisesti, jottei poimuun kertyisi ihoa ärsyttävää likaa ja kosteutta. Mopsi saattaa kärsiä myös hengitystieongelmista. Sopiva ruokavalio, liikunta ja säännölliset eläinlääkärikäynnit voivat ennaltaehkäistä mopsille tyypillisiä terveysongelmia. 

Erinomainen maittavuus – lihasten rakennusaineeksi

Antioksidantti- ja proteiinikoostumukseltaan rodulle suunniteltu ruoka tukee lihasmassan kehittymistä ja säilymistä – sekä ehkäisee ylipainoa. Lisäksi ruoan sisältämät omega-3-rasvahapot, kuten EPA ja DHA, edistävät ihon suojamekanismien toimintaa sekä turkin ja ihon hyvinvointia.

Nappuloiden muoto on suunniteltu siten, että mopsin on helppo poimia niitä suuhunsa. Lisäksi nappuloiden rakenne aiheuttaa pureskeltaessa mekaanisen hankauksen, mikä ehkäisee hammaskiven muodostumista.          

 
mopsi-koiranruoka
 

Terveellistä täsmäravintoa – mopsin erityistarpeisiin

Royal Caninin rotukohtaiset Breed Health Nutrition -koiranruoat on kehitetty vuosien tutkimustyön tuloksena ja erilaisten koirarotujen erityistarpeita kunnioittaen. Nappulat on muotoitu mopsia varten, jotta koiran on helppo poimia ne suuhun lyhyellä kuonollaan. Ruoka sisältää laadukasta proteiinia ja vahvistaa vastustuskykyä. Tärkeintähän on, että sinulla on terve ja iloinen koira.  

  • facebook
  • youtube