Evästeasetukset Lapinporokoira - Royal Canin
Koti Koira Koirarodut Lapinporokoira

Koirarodut

Tulosta
Lapinporokoira

Lapinporokoira – poropaimenesta tarmokkaaksi harrastuskoiraksi

Lapinporokoira on älykäs, oppivainen ja hyvähermoinen koti- ja perhekoira, mutta myös monipuolinen ja energinen harrastuskoira. Vuonna 2016 lapinporokoira oli Suomen 60. suosituin koirarotu.

Rodulla on meriittejä tottelevaisuuskokeista, agilitysta ja palveluskoirakokeista, mutta niitä käytetään myös edelleen nimensä mukaisissa tehtävissä eli poroja paimentavina työkoirina Lapissa.

Palveluskoirakoeoikeuksien saaminen ja rodun hyvä terveystilanne ovat lisänneet rodun suosiota ja vuosittaiset rekisteröinnit ovat viimeisen vuosikymmenen aikana lisääntyneet. Vuonna 2016 Kennelliitto rekisteröi 233 lapinporokoiraa.

Lapinporokoiran hyvä terveys ja monipuolisuus rotuna ovat edesauttaneet sen vientiä muihinkin Pohjoismaihin.

Rodun historia

Lapinporokoiran ja suomenlapinkoiran juuret poronpaimentajina ovat pitkälti yhteiset. Tiedetään, että saamelaiset käyttivät rotua jo vuosisatoja sitten porojen paimennukseen.

Matkalla omaksi rodukseen lapinporokoira on kuitenkin kohdannut paljon haasteita. Toisen maailmansodan loppuvaiheessa käyty Lapin sota tuhosi suuren osan lapinporokoirakannasta. Vielä 1950-luvulla nykyinen suomenlapinkoira ja lapinporokoira katsottiin samaksi roduksi. Myös moottorikelkkojen yleistyminen poronhoitotyössä on meinannut koitua rodun kohtaloksi.

Poroa paimentavan koirakannan elvyttäminen alkoi kuitenkin vuonna 1959 ja omaksi rodukseen lapinporokoira erotettiin vuonna 1966.

Rodun ulkonäkö

Lapinporokoira on keskikokoinen paimenpystykorva, jolla on voimakas luusto ja lihaksisto. Se on jäntevä, mutta ei raskasrakenteinen. Uroksen ihannesäkäkorkeus on noin 51 cm ja nartun noin 46 cm.

Lapinporokoiran pitkä tai keskipitkä karvapeite on karkeaa ja erityisesti tiheää, hyvin kylmältä ja sateelta suojaavaa. Väriltään lapinporokoira on musta tai harmahtava tai jopa parkinruskea. Vaaleammat, ruskeat merkit ovat yleensä päässä, rinnassa ja raajoissa.

Lapinporokoira on enimmäkseen terve rotu, joka elää helposti yli 12-vuotiaaksi. Rodussa kuitenkin esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia sekä jonkin verran muita perinnöllisiä ongelmia, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaa, epilepsiaa ja allergioita.

Rodun luonne

Lapinporokoiraa on työskennellessään energinen ja toimintakykyinen, mutta muulloin rauhallinen koira. Se on varsin ihmisystävällinen, mutta ei sovellu pelkästään seurakoiraksi vaan vaatii myös toimintaa.

Arktisissa oloissa kehittyneen rodun säältä ja sääskiltä hyvin suojaava turkki mahdollistaa aktiviteetit myös ankarammissa olosuhteissa.

Lapinporokoirat tekevät mielellään yhteistyötä omistajansa kanssa, jos koiran ja omistajan välinen suhde on kunnossa. Vieraiden koirien kanssa lapinporokoira ei aina ole kovin sosiaalinen, mutta yksilöliset erot ovat suuret. Joillain yksilöillä esiintyy myös riistaviettiä.

Lähteet:

Lappalaiskoirat ry
Suomen Kennelliitto
KoiraNet Jalostustietojärjestelmä

Lue lisätietoa lapinporokoiralle sopivista  Medium-ruokavalioista

  • facebook
  • youtube