Evästeasetukset Koirarodut - Labradorinnoutaja
Koti Koira Koirarodut Labradorinnoutaja

Koirarodut

Tulosta
Labradorinnoutaja

Labradorinnoutaja on hyväntahtoinen ja oppivainen koira

Labradorinnoutaja lukeutuu maailman suosituimpiin koirarotuihin – sekä perhe- että käyttökoirana. Tiesitkö, että labradorinnoutajat alkoivat yleistyä Suomessa vasta 1970-luvulla? Tai että labradorinnoutaja on altis erilaisille nivelvaivoille?

Labradori on pesunkestävä noutaja

Labradorinnoutajalla on erinomainen näkö sekä loistava hajuaisti ja muisti. Rotua käytetäänkin opas- ja pelastuskoirana, ja se soveltuu mainiosti myös huumekoiraksi. Tätä lahjakasta uimaria käytetään tietysti myös apuna metsästyksessä.

Kiltti labradorinnoutaja on myös maailman suosituimpia perhekoiria, sillä se on harvoin arka tai aggressiivinen. Se on toimelias ja halukas tottelemaan sekä yleensä erittäin miellyttämisenhaluinen. 

Tulokas Labradorin niemimaalta 

Kanadassa Newfoundlandin saaren vieressä sijaitsee Labrador, jossa käytettiin aikoinaan labradorinnoutajia apuna kalastuksessa. Kauppiaat toivat rodun Englantiin, jossa muuan kartanonherra nimesi yhteistyöhaluisen koiransa 1800-luvun lopulla labradorinnoutajaksi.

Pohjoismaissa kiinnostus rotuun syntyi 1930-luvulla, mutta kului vielä useita vuosikymmeniä, ennen kuin labradorinnoutajat tulivat yleisemmin tunnetuiksi. 1970-luvulla rodun suosio alkoi kasvaa huimaa vauhtia, ja nykyään labradorinnoutaja on suosituimpien koirarotujen listan kärjessä. 

Labradorinnoutajan pentu kasvaa nopeasti isoksi

Labradorinnoutajan pentu on vilkas ja vauhdikas, myös alkuaikojen kasvussaan, joka pohjustaa tietä terveelle elämälle. Pentu saa jo ensimmäisen puolen vuoden aikana puolet aikuispainostaan. Pienikokoisten rotujen koirat painavat täysikasvuisina noin 20 kertaa syntymäpainonsa verran – suuret rodut taas satakertaistavat syntymäpainonsa täysikasvuisina. Kaikilla suurilla roduilla nopea kasvuvauhti asettaa omat haasteensa pennun ruokinnalle.

Pennun vastustuskyky ei ehdi kehittyä täysin ennen vieroitusta emon maidosta, josta se on saanut tärkeitä vasta-aineita. Labradorinnoutajan pennulle räätälöity Labrador Retriever Junior –ruoka on tasapainoista täysravintoa, joka edistää sekä pennun vastustuskyvyn että lihaskunnon kehittymistä. Pentu saa kasvaa, mutta sen paino ei saa nousta liian nopeasti liian nuorena, jottei sen luusto kuormittuisi liikaa.

Labradorinnoutajan rodulliset erityispiirteet ja -tarpeet 

Labradorinnoutajan lämmin ja vettähylkivä turkki edellyttää terveellistä ravintoa pysyäkseen kunnossa. Labradorinnoutaja tunnetaan myös suuresta ruokahalustaan: se syö lähes mitä tahansa, mitä sille annetaan. Ylipainon välttämiseksi onkin erittäin tärkeää huolehtia labradorinnoutajalle tarjottavan ravinnon terveellisyydestä sekä sopivasta annoskoosta.

On myös pidettävä huolta, että kookkaan ja toimeliaan koiran nivelet pysyvät kunnossa, sillä ne ylikuormittuvat herkästi. Nivelongelma voi kärjistyä, jos labradorinnoutaja saa syödä mitä haluaa ja kärsii siksi ylipainosta. Sopiva ruokavalio, liikunta ja säännölliset eläinlääkärikäynnit voivat ennaltaehkäistä labradorinnoutajalle tyypillisiä terveysongelmia. 

Hyvä maittavuus - ja vahvat nivelet

Labradorinnoutajan ruokahalu on tunnetusti pohjaton, mikä altistaa muiden tekijöiden ohella koiran ylipainolle. Ylipainon riskin pienentämiseksi rodulle suunnitellussa ruoassa on tavallista pienempi energiapitoisuus, ja nappuloiden rakenne kannustaa koiraa syömään hitaammin.

Labradorinnoutajalle räätälöityjen ruokien sisältämät Omega-3-rasvahapot EPA ja DHA edistävät ihon suojamekanismien toimintaa sekä turkin ja ihon hyvinvointia. Lisäksi ne vahvistavat koiran niveliä ja luustoa. 

 
labradorinnoutaja-labbis-koiranruoka
 

Terveellistä täsmäravintoa – labradorinnoutajan erityistarpeisiin

Royal Caninin rotukohtaiset Breed Health Nutrition -koiranruoat on kehitetty vuosien tutkimustyön tuloksena ja erilaisten koirarotujen erityistarpeita kunnioittaen. Valikoimassa on vaihtoehto sekä aikuiselle labradorinnoutajalle että labradorinnoutajan pennulle. Nappuloiden muoto ja rakenne kannustavat labradorinnoutajaa syömään hitaammin, ja laadukasta proteiinia ja antioksidantteja sisältävä ruoka vahvistaa vastustuskykyä. Tärkeintähän on, että sinulla on terve ja iloinen koira.

  • facebook
  • youtube