Koti Koira Koirarodut Kultainennoutaja

Koirarodut

Tulosta
Kultainennoutaja

Kultainennoutaja on suosittu perhekoira

Hyväntuulisen ja touhukkaan luonteensa ansiosta kultainennoutaja on erittäin suosittu rotu niin koko perheen lemmikkinä kuin käyttökoiranakin. Tiesitkö, että rotu on alun perin jalostettu Skotlannin Ylämaiden ilmastoon? Tai että kultaisellanoutajalla on kohonnut riski erilaisiin sydänsairauksiin?

Lempeä ja ihmisen lähellä viihtyvä noutaja

Kultainennoutaja jalostettiin metsästyskoiraksi, jonka tehtävänä oli noutaa saalis vedestä tai maalta vahingoittamatta sitä. Siksi kultaisellanoutajalla on niin pehmeä purentaote, ja noutaminen on sen lempipuuhaa.

Myös sen luonne on yleensä lempeä. Tämä vesipeto soveltuukin erityisen hyvin palvelus- ja opaskoiraksi. Samalla se on leppoisa ja viehättävä perhekoira, joka hakeutuu aina perheenjäsenten pariin. 

Kultainen noutaja on luonteikas Ylämaiden kasvatti

Muuan Lordi Tweedmouth alkoi aikoinaan risteyttää koiria tavoitteenaan jalostaa taitava noutaja erityisesti Skotlannin Ylämaiden ilmastoon, maastoon ja linnustusolosuhteisiin. Rotukirjojen mukaan hän risteytti vuonna 1868 aaltokarvaisen noutajan kanssa tweedinvesispanielin, joka rotuna on sittemmin hävinnyt.

Pentueessa oli useita keltaisia pentuja, joista tuli nykyisen kultaisennoutajan kantaemoja. Suomeen rotu tuli 1900-luvun puolivälin jälkeen, ja nykyään kultainennoutaja on yksi suosituimmista koiraroduistamme. 

Kultaisennoutajan pentu kasvaa nopeasti isoksi 

Kultaisennoutajan pentu on vilkas ja vauhdikas, myös alkuaikojen kasvussaan, joka pohjustaa tietä terveelle elämälle. Kultainennoutaja saa jo ensimmäisen puolen vuoden aikana puolet aikuispainostaan. Pienikokoisten rotujen koirat painavat täysikasvuisina noin 20 kertaa syntymäpainonsa verran – suuret rodut taas satakertaistavat syntymäpainonsa täysikasvuisina. Kaikilla nopeakasvuisilla roduilla kasvuvauhti asettaa omat haasteensa pennun ruokinnalle.

Pennun vastustuskyky ei ehdi kehittyä täysin ennen vieroitusta emon maidosta, josta se on saanut tärkeitä vasta-aineita. Kultaisennoutajan pennulle räätälöity Golden Retriever Junior –ruoka on tasapainoista täysravintoa, joka edistää sekä pennun vastustuskyvyn että lihaskunnon kehittymistä. Pentu saa kasvaa, mutta sen paino ei saa nousta liian nopeasti liian nuorena, jottei sen luusto kuormittuisi liikaa.

Kultaisennoutajan rodulliset erityispiirteet ja -tarpeet

Kultainennoutaja tunnetaan kauniista, paksusta turkistaan, mutta turkki vaatii myös huolellista hoitoa. Kastuttuaan tuuhea turkki pysyy pitkään kosteana, mikä voi aiheuttaa ongelmia kultaisennoutajan herkälle iholle. Kultainennoutaja tarvitsee sopivaa ravintoa tarkoin mitoitettuina annoksina, jottei siitä tulisi ylipainoinen.

Lisäksi kultaisennoutajan ruoassa on oltava sopiva ravintoainekoostumus, jottei koira altistuisi sydänsairauksille. Rodulla esiintyy muun muassa sydämen laajentumaa. Kultaiselle noutajalle sopiva ruokavalio, liikunta ja säännölliset eläinlääkärikäynnit voivat kuitenkin ennaltaehkäistä rodulle tyypillisiä terveysongelmia.   

Hyvä maittavuus – ja vahva sydän

Kultaiselle noutajalle suunnitellun ruoan rajoitettu energiapitoisuus tukee koiran painonhallintaa. Lisäksi ruoan sisältämät omega-3-rasvahappoihin lukeutuvat EPA- ja DHA-rasvahapot, A-vitamiini ja purasruohoöljy edistävät ihon suojamekanismien toimintaa sekä turkin ja ihon terveyttä.

Tasapainoinen täysravinto on hyväksi myös kultaisennoutajan sydämelle, sillä korkeat EPA- ja DHA-pitoisuudet sekä suuri tauriinipitoisuus vahvistavat koiran sydämen toimintaa

 
kultainennoutaja-kultsu-koiranruoka
 

Terveellistä täsmäravintoa – kultaisennoutajan erityistarpeisiin

Royal Caninin rotukohtaiset Breed Health Nutrition -koiranruoat on kehitetty vuosien tutkimustyön tuloksena ja erilaisten koirarotujen erityistarpeita kunnioittaen. Valikoimassa on vaihtoehto sekä pennulle että aikuiselle kultaiselle noutajalle. Nappulan rakenne on suunniteltu juuri rodulle sopivaksi. Ruoka sisältää runsaasti hyvälaatuisia proteiineja ja vahvistaa vastustuskykyä. Tärkeintähän on, että sinulla on terve ja iloinen koira.  

Lue lisätietoja Royal Caninista

  • facebook
  • youtube