Evästeasetukset Karjalankarhukoira - Royal Canin
Koti Koira Koirarodut Karjalankarhukoira

Koirarodut

Tulosta
Karjalankarhukoira

Karjalankarhukoira – urhea ja uskollinen metsästyskoira

Ensisijaisesti suurriistan metsästystä varten jalostettu karjalankarhukoira on rohkea ja peräänantamaton kotimainen koirarotu, jonka valtteja ovat tarkat aistit, erittäin hyvä suuntavaisto sekä yhteistyöhalukkuus metsästäjän kanssa. Hirvikoiranakin suosittu karjalankarhukoira oli vuonna 2016 Suomen 11. rekisteröidyin koirarotu. Viime vuonna Suomessa Kennelliitto rekisteröi yhteensä 760 karjalankarhukoiraa.

Rodun historia

Suomessa karjalankarhukoiraan ei ole missään jalostustyön vaiheessa risteytetty mitään toista koirarotua. Rodun kantakoirat ovat lähtöisin Laatokan Karjalasta, Aunuksesta ja Vienasta, joissa niitä käytettiin riistan metsästykseen. Vähän ennen toista maailmansotaa Laatokan Karjalassa alkoi koiramateriaalin kartoitus. Rotu vahvistettiin 1936.

Talvisota oli hävittää lähes koko karhukoirakannan, mutta jatkosodan aikana suomalaiset saivat rotuun ratkaisevan jalostusmateriaalin täydennystä Itä-Karjalasta. Sodan jälkeen rodusta tuli Suomessa erittäin suosittu.

Rodun ulkonäkö

Karjalankarhukoira on tyypillinen arktinen pystykorvarotu. Ruumiinrakenteeltaan se on keskikokoinen, voimakas ja vankkaluustoinen koira, jolla on tuuhea ja pystykarvapeitteinen turkki. Se kuitenkin pystyy liikkuman vaivattomasti ja kevyesti Suomen metsissä.

Karhukoiralla on muiden metsästyspystykorvarotujen tapaan tyypilliset, hieman neliömäiset mittasuhteet sekä selälle kaartuva kippurahäntä ja pystyt korvat. Karjalankarhukoiran häntä voi olla myös synnynnäisesti töpö.

Karjalankarhukoiran hallitseva väri on yleensä musta, mutta myös ns. karhunruskea sallitaan. Koiralla on yleensä valkoisia merkkejä kaulassa, päässä, rinnassa, vatsassa ja raajoissa.

Karjalankarhukoira on pääosin varsin terve rotu, jolla kuitenkin esiintyy jonkin verran lieviä silmäsairauksia ja lonkkavikaa.

Rodun luonne

Karjalankarhukoira tunnetaan kestävänä, valppaana ja urheana koirana, joka kiintyy syvästi omistajaansa. Karjalankarhukoira tarvitsee kunnollisen sosiaalistamisen ja peruskoulutuksen pystyäkseen työskentelemään hyvin yhdessä omistajansa ja muiden eläinten kanssa. Etenkin urokset tulevat yleensä huonosti toimeen toisten uroskoirien kanssa. Koira on myös fyysisesti voimakas, ja omistajan on kyettävä pitämään se hallinnassaan.

Karjalankarhukoiralla on voimakkaan metsästysvaiston lisäksi myös vahva vahtimisvietti ja joillakin yksilöillä voi esiintyä myös puolustusviettiä. Perhekoirana karjalankarhukoira on erittäin uskollinen ja valmis suojelemaan perhettään. Karjalankarhukoira on kuitenkin varsin leikkisä koira, joka tulee myös toimeen lasten kanssa. Karjalankarhukoira ei sovellu pelkäksi sohvakoiraksi sisätiloihin, sillä se on ulkoilma- ja metsästyskoira, joka tarvitsee paljon tilaa ja tekemistä sekä myös omaa rauhaa.

Lähteet:

Suomen Pystykorvajärjestö
Suomen Kennelliitto
KoiraNet Jalostustietojärjestelmä

Lue lisätietoa karjalankarhukoiralle sopivista Maxi-ruokavalioista

  • facebook
  • youtube