Koti Koira Koirarodut Kääpiösnautseri

Koirarodut

Tulosta
Kääpiösnautseri

Leikkisä kääpiösnautseri valloittaa sydämet

Kääpiösnautseri on valtavalla itseluottamuksella varustettu pikkukoira, jonka iloinen ja leikkisä luonne valloittaa. Se on rohkea ja terhakka, mutta tiesitkö, että se kärsii helposti virtsakivistä? Tai että alun perin sen tehtävänä oli pitää varkaat loitolla sekä rotat ja hiiret kurissa saksalaisilla maatiloilla?

Kääpiösnautseri on pieni mutta pippurinen

Vilkas kääpiösnautseri sopii aktiivisen perheen lemmikiksi. Se on älykäs, peloton, valpas ja kestävä – ja sillä on suuri itseluottamus, mikä edellyttää johdonmukaista ja omistautuvaa koulutusta.

Kääpiösnautseri viihtyy niin maaseudulla kuin kaupunkiasunnossakin, kunhan sillä on mahdollisuus liikkua paljon ja myös juosta vapaana. Se tulee yleensä hyvin toimeen toisten koirien kanssa, kunhan se totutetaan erilaisiin koiriin jo pentuna. Kääpiösnautserilla voi olla haukku herkässä. Se on jäänne rodun menneisyydestä vahtikoirana.

Valpas vahti  

Kääpiösnautseri on kotoisin Saksasta, jossa se jalostettiin 1800-luvun loppupuolella. Nopealiikkeistä ja valpasta kääpiösnautseria käytettiin pitämään hiiri- ja rottakantaa kurissa saksalaisilla maatiloilla – ja ilmoittamaan myös kaksijalkaisista vierailijoista.

Joskus kääpiösnautseri lasketaan terrieriksi, joita se ruumiinrakenteeltaan muistuttaakin. Toiset arvelevat rodun syntyneen villakoiran ja affenpinserin risteymästä. 

Kääpiösnautserin pentu kasvaa nopeasti

Kääpiösnautserin pentu on vilkas ja vauhdikas, myös alkuaikojen kasvussaan, joka luo pohjaa terveelle elämälle. Kymmenessä kuukaudessa kääpiösnautserin pentujen syntymäpaino kaksikymmenkertaistuu – ja ensimmäisen puolen vuoden aikana pennut kasvavat noin 20 grammaa päivässä. Huikea kasvuvauhti asettaa omat haasteensa pennun ruokinnalle.

Pennun vastustuskyky ei ehdi kehittyä täysin ennen vieroitusta emon maidosta, josta se on saanut tärkeitä vasta-aineita. Kääpiösnautserin pennulle räätälöity Miniature Schnauzer Junior -ruoka tasapainoista täysravintoa, joka edistää sekä pennun vastustuskyvyn että lihaskunnon kehittymistä. Kääpiösnautserin pentu saa kasvaa, mutta sen paino ei saa nousta liian nopeasti liian nuorena, jottei sen luusto kuormittuisi liikaa.

Kääpiösnautserin rodulliset erityispiirteet ja -tarpeet

Kääpiösnautseri ei ole ainoastaan luonteeltaan kujeellinen ja leikkisä, vaan sillä on myös hauska ja näyttävä kokoparta. Snautseri-nimi tulee kärsää tai nenää tarkoittavasta saksan sanasta schnauze, joka viittaa partamaisen pitkiin karvoihin koiran kuonon ympärillä. Kääpiösnautserille on ominaista myös karkea ja tiheä turkki, joka koostuu pitkistä ja jäykistä karvoista.

Turkki kaipaa säännöllistä hoitoa, sillä kääpiösnautserilla on herkkä iho, joka ärtyy helposti. Terveysongelmia kääpiösnautserille voivat aiheuttaa myös veren kohonneet rasva-arvot, haimaongelmat ja diabetes. Kääpiösnautserin yleisin kiusa ovat kuitenkin virtsakivet, joihin sillä on 7,7-kertainen riski sairastua muihin rotuihin verrattuna. Rodulle räätälöidyllä ravinnolla tätä riskiä voidaan kuitenkin pienentää

Hyvä maittavuus – ilman vaaraa virtsakivistä

Kääpiösnautseri on pidettävä ihannepainossaan, jotta vältetään rotua yleisesti vaivaavat sairaudet. Rodulle suunnitellussa ravinnossa onkin tavallista pienempi rasvapitoisuus. Lisäksi ruoka laimentaa virtsaa ja ehkäisee hammaskiven syntymistä, sillä nappuloiden muoto ja rakenne aiheuttavat pureskeltaessa mekaanisen hankauksen, mikä puhdistaa hampaita.

 
kaapiosnautseri-kappana-koiranruoka
 

Terveellistä täsmäravintoa – kääpiösnautserin erityistarpeisiin

Royal Caninin rotukohtaiset Breed Health Nutrition -koiranruoat on kehitetty vuosien tutkimustyön tuloksena ja erilaisten koirarotujen erityistarpeita kunnioittaen. Valikoimassa on vaihtoehto sekä aikuiselle kääpiösnautserille että kääpiösnautserin pennulle. Nappulat on muotoiltu kääpiösnautseria varten. Ruoka sisältää laadukasta proteiinia, ehkäisee hammasvaivoja ja vahvistaa vastustuskykyä. Tärkeintähän on, että sinulla on terve ja iloinen koira.  

  • facebook
  • youtube