Koti Koira Koirarodut Englanninbulldoggi

Koirarodut

Tulosta
englanninbulldoggi-bulldoggi

Englanninbulldoggi on lempeä koira

Hieman karskista ulkonäöstään huolimatta englanninbulldoggi on lempeä ja hienotunteinen sekä riittävän kärsivällinen viihtyäkseen myös lasten kanssa. Tiesitkö, että alun perin rotua käyttivät teurastajat nautakarjan hallintaan? Tai että englanninbulldoggin rakenne saattaa altistaa sen nivelten ja luuston ongelmille?

Bulldoggi turhaan kovanaaman maineessa

Englanninbulldoggi saattaa olla ajoittain uhmakas ja melko itsepäinen. Mutta vaikka sen edeltäjiä käytettiin keskiajalla teuraskarjan hallintaan, on nykyrotu pääasiassa kiltti ja ihmisrakas.

Ystävällinen ja uskollinen englanninbulldoggi sopii hyvin perhekoiraksi – myös vähemmän liikunnalliseen kotiin. Kärsivällisyytensä ansiosta se soveltuu yleensä erinomaisesti myös lapsiperheeseen. 

Teuraskarjasta härkätaisteluihin

Bull tarkoittaa englanniksi härkää, ja rotu onkin saanut nimensä brutaaleista eläintaisteluista, joissa bulldoggit ja härät usutettiin toistensa kimppuun. Tarinan mukaan tämä perinne syntyi, kun Stamfordin lordi näki vuonna 1209 kahden härän ottavan yhteen linnansa tiluksilla.

Tappelun keskeyttivät kaupungin teurastajien koirat, jotka kävivät toisen härän kimppuun ja ajoivat sen lopulta koko kylän halki. Lordin mielestä tämä on niin viihdyttävää, että hän alkoi järjestää koirien ja härkien taisteluita vuosittain. Tämä kyseenalainen hupi onneksi kiellettiin vuonna 1835.

Englanninbulldoggin pentu kasvaa nopeasti

Englanninbulldoggin pentu on vilkas ja vauhdikas, myös alkuaikojen kasvussaan, joka luo pohjaa terveelle elämälle. Englanninbulldoggi saa jo ensimmäisen puolen vuoden aikana puolet aikuispainostaan. Pienikokoisten rotujen koirat painavat täysikasvuisina noin 20 kertaa syntymäpainonsa verran – suuret rodut taas satakertaistavat syntymäpainonsa täysikasvuisina. Kaikilla nopeakasvuisilla roduilla kasvuvauhti asettaa omat haasteensa pennun ruokinnalle.

Pennun vastustuskyky ei ehdi kehittyä täysin ennen vieroitusta emon maidosta, josta se on saanut tärkeitä vasta-aineita. Englanninbulldoggin pennulle räätälöity Bulldog Junior –ruoka on tasapainoista täysravintoa, joka edistää sekä englanninbulldoggin pennun vastustuskyvyn että lihaskunnon kehittymistä. Pentu saa kasvaa, mutta sen paino ei saa nousta liian nopeasti liian nuorena, jottei sen luusto kuormittuisi liikaa.

Bulldoggin rodulliset erityispiirteet ja -tarpeet

Englanninbulldoggin lyhyen ja pehmeän karvan alle kätkeytyy poimuinen iho, joka on altis bakteeritulehduksille. Bakteerit viihtyvät ihopoimuissa ja aiheuttavat iho-ongelmia. Rodun vaivana ovat myös erilaiset kasvuhäiriöt, joiden seurauksena niveliin muodostuu herkästi nivelrikkoa.

Bulldoggin erikoinen pään muoto tuo myös mukanaan omat haasteensa. Lyhyt kallonmuoto aiheuttaa sen, että hengitystiet ovat ahtaat ja hapensaanti saattaa pahimmassa tapauksessa vaikeutua. Tuloksena on sekä ruoansulatusvaivoja, kaasunmuodostusta että kuorsausta. Lisäksi koiran voi olla vaikea poimia ruokaa suuhunsa. Säännölliset eläinlääkärikäynnit, sopiva ruokavalio ja riittävä liikunta voivat kuitenkin ennaltaehkäistä englanninbulldoggille tyypillisiä terveysongelmia.

Erinomainen maittavuus – ja vahvat nivelet

Rodulle räätälöity ruoka ehkäisee käymisreaktioita suolistossa, hillitsee kaasunmuodostusta ja ruoansulatusvaivoja sekä vähentää ulosteiden hajuhaittoja. Ruoan tasapainoinen ravintoainekoostumus vahvistavat luita, niveliä ja ihon suojamekanismien toimintaa. Omega-3-rasvahappoihin lukeutuvat EPA ja DHA edistävät ihon ja turkin sekä nivelten hyvinvointia.

Nappuloiden muotoilussa on otettu huomioon englanninbulldoggin epätavallinen kallonmuoto ja lyhyt kuono. Nappulat on helppo poimia suuhun, ja niiden rakenne houkuttaa ruoan pureskeluun, mikä edistää ruoansulatusta

 
englanninbulldoggi-bulldoggi-koiranruoka
 

Terveellistä täsmäravintoa – englanninbulldoggin erityistarpeisiin

Royal Caninin rotukohtaiset Breed Health Nutrition -koiranruoat on kehitetty vuosien tutkimustyön tuloksena ja erilaisten koirarotujen erityistarpeita kunnioittaen. Valikoimassa on vaihtoehto sekä pennulle että aikuiselle englanninbulldoggille. Nappuloiden muoto on suunniteltu siten, että englanninbulldoggin on helppo poimia niitä suuhunsa. Ruoka sisältää hyvälaatuisia proteiineja, edistää ruoansulatusta ja vahvistaa vastustuskykyä. Tärkeintähän on, että sinulla on terve ja iloinen koira.

  • facebook
  • youtube