Evästeasetukset Koirarodut - Dalmatialainen
Koti Koira Koirarodut Dalmatialainen

Koirarodut

Tulosta
Dalmatialainen

Dalmatialainen on aktiivinen ja iloinen hurmuri

Dalmatiankoira eli dalmatialainen on tunnettu pilkuistaan ja hurmaavasta hymystään, jota joskus luullaan aggressioksi, vaikka eläin on mitä lempein. Tiesitkö, että dalmatiankoira on toiminut sekä paloasemien maskottina että metsästyskoirana? Tai että dalmatialainen on altis juuri tietynlaisille virtsakiville?

Ystävällinen ja älykäs dalmatiankoira

Dalmatialainen on iloinen, ystävällinen ja älykäs rotu. Se kiintyy koko perheeseen, pitää lapsista ja nauttii yhdessäolosta, mutta se tarvitsee myös haasteita ja paljon liikuntaa. Dalmatiankoira on hyvä sosiaalistaa myös vieraisiin ihmisiin pentuna, jottei se alkaisi suhtautua uusiin tuttavuuksiin pidättyväisesti.

Dalmatialainen oppii nopeasti ja pyrkii miellyttämään omistajaansa. Jos se sattuu tekemään jotain luvatonta, se yrittää yleensä selvitä tilanteesta kuuluisalla hymyllään. Dalmatiankoira on myös puhelias ja mörähtelee mielellään.

101 filmitähteä  

Dalmatialaisen katsotaan olevan peräisin eteläisessä Kroatiassa sijaitsevasta Dalmatian maakunnasta, jossa sitä on käytetty muun muassa metsästys- ja sirkuskoirana sekä rajavartioinnissa. Muinaisista egyptiläisistä hautakammioista on kuitenkin löytynyt maalauksia dalmatiankoiraa muistuttavista koirista.

Vuonna 1792 englantilainen lordi kehitti rodusta sen modernin version. Dalmatiankoira oli pääosassa Disneyn elokuvassa 101 dalmatialaista. Rotu on esiintynyt elokuvissa myös palokoirana, ja monella amerikkalaisella paloasemalla onkin maskottinaan dalmatialainen.

Dalmatialaisen pentu kasvaa nopeasti isoksi

Dalmatiankoiran pentu on vilkas ja vauhdikas, myös alkuaikojen kasvussaan, joka luo pohjaa terveelle elämälle. Pentu saa jo ensimmäisen puolen vuoden aikana puolet aikuispainostaan. Pienikokoisten rotujen koirat painavat täysikasvuisina noin 20 kertaa syntymäpainonsa verran – suuret rodut taas satakertaistavat syntymäpainonsa täysikasvuisina. Kaikilla suurilla roduilla nopea kasvuvauhti asettaa omat haasteensa pennun ruokinnalle.

Dalmatiankoiran pennun vastustuskyky ei ehdi kehittyä täysin ennen vieroitusta emon maidosta, josta se on saanut tärkeitä vasta-aineita. Dalmatiankoiran pennulle räätälöity Dalmatian Junior –ruoka on tasapainoista täysravintoa, joka edistää sekä pennun vastustuskyvyn että lihaskunnon kehittymistä. Dalmatialaisen pentu saa kasvaa, mutta sen paino ei saa nousta liian nopeasti liian nuorena, jottei sen luusto kuormittuisi liikaa.

Dalmatialaisen rodulliset erityispiirteet ja -tarpeet

Vaikka dalmatiankoirasta lähtee paljon karvaa, sen kauniin turkin hoito ei ole kovinkaan työlästä. Harjaus silloin tällöin riittää, kun karvaa irtoaa. Sen sijaan on muistettava, että rotu on altis erilaisille iho- ja sydänsairauksille.

Lisäksi dalmatialaisella on huomattava riski saada tietyntyyppisiä virtsakiviä, uraattikiviä. Rodulle sopiva ruokavalio, runsas liikunta ja säännölliset eläinlääkärikäynnit voivat kuitenkin ennaltaehkäistä dalmatiankoiralle tyypillisiä terveysongelmia. 

Hyvä maittavuus – ja vahva sydän

Dalmatialaiselle suunniteltu ruoka sisältää huolella valikoituja proteiininlähteitä, jotka tukevat virtsateiden terveyttä. Ruoka tehostaa myös ihon suojamekanismien toimintaa, ja sen sisältämät omega-3-rasvahapot EPA ja DHA edistävät ihon ja turkin hyvinvointia.

Ruoan ravintoainekoostumus ja korkea tauriinipitoisuus edistävät sydämen toimintaa. Lisäksi nappuloiden koko ja muoto on suunniteltu juuri dalmatiankoiralle sopiviksi. 

 
dalmatialainen-dalmis-koiranruoka
 

Terveellistä täsmäravintoa – dalmatiankoiran erityistarpeisiin

Royal Caninin rotukohtaiset Breed Health Nutrition -koiranruoat on kehitetty vuosien tutkimustyön tuloksena ja erilaisten koirarotujen erityistarpeita kunnioittaen. Valikoimasta löytyy roturuoat niin aikuiselle dalmatialaiselle kuin kasvavalle dalmatialaisen pennulle. Nappuloiden rakenne on suunniteltu juuri dalmatialaiselle sopivaksi. Ruoka sisältää runsaasti hyvälaatuisia proteiineja ja vahvistaa sekä sydämen toimintaa että vastustuskykyä. Tärkeintähän on, että sinulla on terve ja iloinen koira.

  • facebook
  • youtube