Evästeasetukset Koirarodut - Cockerspanieli
Koti Koira Koirarodut Cockerspanieli

Koirarodut

Tulosta
Cockerspanieli

Cockerspanieli on leikkisä ja sosiaalinen ilopilleri

Cockerspanielin hieman surumielisenkin katseen taakse kätkeytyy eloisa ja leikkisä koira, joka on lähes aina hyvällä tuulella. Uskollinen cockerspanieli on tunnettu upeista korvistaan, mutta tiesitkö, että korvat aiheuttavat sille myös vaivoja? Tai että rotu on saanut nimensä linnun mukaan?

Cockerspanieli on kaveri joka säähän

Cockerspanieli on erittäin sosiaalinen rotu. Se tulee hyvin toimeen muiden koirien kanssa ja viihtyy sekä oman perheensä että yleisesti ihmisten seurassa, mutta leimautuu usein erityisesti johonkuhun tiettyyn ihmiseen. Lapset saavat cockerspanielista hyvän kaverin, mutta se sopii vanhempienkin ihmisten seuralaiseksi, sillä se osaa olla myös tyyni ja rauhallinen.

Cockerspanieli tarvitsee paljon liikuntaa, ja mieluisinta sille onkin saada liikkua vapaasti ja käyttää nenäänsä. Riistavietin takia tottelevaisuuskoulutus on aloitettava jo pentuna. 

Merry cocker

Hyväntuulisuutensa ansiosta cockerspanieli on saanut lempinimen ”merry cocker”, iloinen cockeri. Nimi cocker juontuu lehtokurppaa tarkoittavasta englannin sanasta woodcock, sillä rodun synty liittyy juuri lehtokurpan metsästykseen.

Cockerspanielin tyyppisiä koiria on esiintynyt taiteessa ja kirjallisuudessa jo 1300-luvulta alkaen. Nykyinen Walesista ja Etelä-Englannista peräisin oleva cockerspanieli erotettiin omaksi rodukseen vuonna 1892, kun taas amerikancockerspanieli rekisteröitiin omaksi rodukseen Yhdysvalloissa 1930-luvulla. 

Cockerspanielin pentu kasvaa nopeasti isoksi

Cockerspanielin pentu on vilkas ja vauhdikas, myös alkuaikojen kasvussaan, joka pohjustaa tietä terveelle elämälle. Cockerspanieli saa jo ensimmäisen puolen vuoden aikana puolet aikuispainostaan. Pienikokoisten rotujen koirat painavat täysikasvuisina noin 20 kertaa syntymäpainonsa verran – suuret rodut taas satakertaistavat syntymäpainonsa täysikasvuisina. Kaikilla nopeakasvuisilla roduilla kasvuvauhti asettaa omat haasteensa pennun ruokinnalle.

Pennun vastustuskyky ei ehdi kehittyä täysin ennen vieroitusta emon maidosta, josta se on saanut tärkeitä vasta-aineita. Cockerspanielin pennulle räätälöity Cocker Junior –ruoka on tasapainoista täysravintoa, joka edistää sekä pennun vastustuskyvyn että lihaskunnon kehittymistä. Cockerspanielin pentu saa kasvaa, mutta sen paino ei saa nousta liian nopeasti liian nuorena, jottei sen luusto kuormittuisi liikaa.

Cockerspanielin rodulliset erityispiirteet ja -tarpeet

Cockerspanielilla on lempeä ja suuri sydän – kirjaimellisesti. Sydämen laajentuminen, joka saattaa liittyä aminohappo tauriinin puutokseen, on rodun yleisin sydänsairaus. Kuten monella muullakin pitkäikäisellä rodulla, cockerspanielilla on suurentunut riski sairastua harmaakaihiin.

Cockerspanielin kauniin turkin alla on erityisen herkkä iho, joka muun muassa reagoi helposti erilaisiin ympäristön allergeeneihin. Lisäksi cockerspanielin korvat ovat alttiit tulehduksille. Rodulle sopiva ruokavalio, runsas liikunta ja säännölliset eläinlääkärikäynnit voivat kuitenkin ennaltaehkäistä cockerspanielille tyypillisiä terveysongelmia.  

Hyvä maittavuus – ja terve sydän

Rasva- ja proteiinipitoisuudeltaan erityisesti cockerspanielille suunniteltu ruoka tukee sydämen toimintaa ja painonhallintaa. Lisäksi ruoan sisältämät EPA- ja DHA-rasvahapot, A-vitamiini ja purasruohoöljy edistävät ihon suojamekanismien toimintaa sekä turkin ja ihon hyvinvointia.

Luteiini ja zeaksantiini sekä E- ja C-vitamiinit puolestaan hidastavat harmaakaihin syntymistä. Nappuloiden rakenne ehkäisee hammaskiven muodostumista

 
cockerspanieli-koiranruoka
 

Terveellistä täsmäravintoa – cockerspanielin erityistarpeisiin

Royal Caninin rotukohtaiset Breed Health Nutrition -koiranruoat on kehitetty vuosien tutkimustyön tuloksena ja erilaisten koirarotujen erityistarpeita kunnioittaen. Valkoimasta löytyy roturuoat niin aikuselle cockerspanielille kuin kasvavalle cockerspanielin pennullekin. Nappuloiden rakenne on suunniteltu juuri cockerspanielille sopivaksi. Ruoka sisältää runsaasti hyvälaatuisia proteiineja, vähentää hammasongelmia ja vahvistaa vastustuskykyä. Tärkeintähän on, että sinulla on terve ja iloinen koira. 

  • facebook
  • youtube