Evästeasetukset Koirarodut - Chihuahua
Koti Koira Koirarodut Chihuahua

Koirarodut

Tulosta
Chihuahua

Chihuahua on maailman pienin koira

Chihuahua on pieni koira mutta suuri persoona. Sen tietää jokainen chihuahuan ylpeä omistaja. Tiesitkö, että chihuahualla on herkät leuat ja hampaat? Tai että asteekit arvostivat chihuahuaa pyhänä eläimenä ja pitivät sitä hyvänä enteenä tulevasta?

Chihuahua − maaginen meksikolainen

Pikkuruisen chihuahuan tarkka alkuperä on hämärän peitossa. Tiedetään kuitenkin, että se sai nimensä Pohjois-Meksikossa sijaitsevan paikkakunnan mukaan ja että sillä oli muinoin erityisasema asteekkien kulttuurissa ja uskonnossa.

Osa tutkijoista arvelee, että chihuahua-koiria myös uhrattiin auringonjumalalle. Toiset taas ovat sillä kannalla, että koirat polttohaudattiin menehtyneiden omistajiensa kanssa, koska koiran uskottiin siten voivan ottaa kantaakseen ja sovittaa omistajansa pahat teot.  

Synnynnäinen citykoira

Chihuahua on paitsi maailman pienin koira, se on myös todellinen suurkaupunkien asukki. Chihuahua viihtyy erinomaisesti esimerkiksi kerrostaloasunnossa, kunhan se pääsee purkamaan toimintatarmoaan.

Aidon kaupunkilaisen tapaan chihuahua ei arkaile erottua joukosta ja ottaa itselleen tilaa – pikemminkin päinvastoin. Chihuahuan itsetietoisen asenteen taakse kätkeytyy kuitenkin älykäs ja uskollinen seuralainen. 

Chihuahuan pentu kasvaa nopeasti täysikokoiseksi

Terhakalla ja innokkaalla chihuahualla myös kasvuvauhti on nopea, varsinkin elämän alkuaikojen tärkeässä kasvuvaiheessa, joka luo perustan terveelle elämälle. Chihuahuan pentu kasvaa jo kahdeksassa kuukaudessa täysikokoiseksi, ja sen syntymäpaino kaksikymmenkertaistuu. Näin nopea kasvuvauhti yhdistettynä rodun pieniin leukoihin ja hentoon ruumiinrakenteeseen asettaa omat haasteensa pennun ruokinnalle.

Chihuahuan pennun vastustuskyky ei ehdi kehittyä täysin ennen vieroitusta emon maidosta, josta se on saanut tärkeitä vasta-aineita. Chihuahuan pennulle räätälöity Chihuahua Junior –ruoka on tasapainoista täysravintoa, joka edistää pennun vastustuskyvyn ja lihaskunnon kehittymistä. Pentu saa kasvaa, mutta sen paino ei saa nousta liian nopeasti liian nuorena, jottei sen luusto kuormittuisi liikaa.

Chihuahuan rodulliset erityispiirteet ja -tarpeet

Chihuahuan suosio on kasvanut tasaisesti siitä lähtien, kun Yhdysvalloissa alettiin 1980-luvulla tuoda rodun edustajia näyttelykehiin. Ehkä syynä on se, että koira on näppärä napata mukaan, kun sen säkäkorkeus on vain 15–23 cm ja paino yleensä yhdestä kolmeen kiloa. Chihuahuan poikkeuksellinen anatomia edellyttää kuitenkin erityistä huolenpitoa.

Ei ole tavatonta, että chihuahua elää yli 15-vuotiaaksi. Onkin tärkeää tarkkailla mahdollisia sydän- ja hengitystieongelmia, joista kärsivät varsinkin iäkkäämmät rodun edustajat. Chihuahualla on myös herkät leuat ja hampaat, ja siksi se saattaa kärsiä suun ja hampaiden terveysongelmista. Hampaiden säännöllinen harjaus ja rodulle räätälöity ravinto voivat vähentää hammaskiven ja plakin muodostumista merkittävästi

Erinomainen maittavuus – nirsommallekin pikkukaverille

Sekä pennun että aikuisen chihuahuan ruokahalu vaihtelee, ja lisäksi rodulla on heikompi hajuaisti kuin suuremmilla koirilla. Ruoan on siis oltava erittäin maittavaa. Chihuahua on erittäin toimelias rotu, joka on aina mukana menossa, joten sen on saatava myös riittävästi energiaa ruoasta.

 
chihuahua-koiranruoka
 

Terveellistä täsmäravintoa – chihuahuan erityistarpeisiin

Royal Caninin rotukohtaiset Breed Health Nutrition -koiranruoat on kehitetty vuosien tutkimustyön tuloksena ja erilaisten koirarotujen erityistarpeita kunnioittaen. Valikoimassa on vaihtoehto sekä pennulle että aikuiselle chihuahualle. Nappulat on muotoiltu nimenomaan chihuahuan pienille leuoille sopiviksi. Ruoka sisältää laadukasta proteiinia, edistää ruoansulatusta ja tekee ulosteista kiinteitä. Tärkeintähän on, että sinulla on terve ja iloinen koira. 

  • facebook
  • youtube