Evästeasetukset Yksilöllinen kasvuaika - Royal Canin
Koti Koira Koiranpentu Tärkeä kasvuvaihe Yksilöllinen kasvuaika

Tärkeä kasvuvaihe

Tulosta
Yksilöllinen kasvuaika

Yksilöllinen kasvuaika

Pienet, keskikokoiset, suuret tai erittäin suuret pennut eivät kasva samassa tahdissa, vaan koiran aikuiskoko vaikuttaa kasvuaikaan. Aikuiskokoa määrittää pitkälti koiran geeniperimä, mutta myös ympäristöllä, liikunnalla ja muilla tekijöillä on merkitystä.

Kasvukausi

Kasvukausi on erittäin tärkeä vaihe koiran elämässä, koska se määrittää myös täysikasvuisen koiran rakenteen ja muodon. Seuraamalla koiran kasvua ja kehon kuntoa voi valvoa, että pentu kasvaa tasaisesti ja turvallisesti. Pentu kannattaa myös punnita säännöllisesti. Pentujen koossa on syntymähetkellä suhteellisen vähän vaihtelua, oli kyseessä sitten pienen tai suuren rodun edustaja. Aikuisten kokoerot ovat sen sijaan huomattavat: pienet koirat kasvavat noin kaksikymmenkertaisiksi siinä missä jättirotujen kasvu on jopa satakertainen. Tämä vaikuttaa ratkaisevasti myös kasvuajan ravitsemuksellisiin tarpeisiin.

Painokäyrät

Pennun kasvua voi seurata myös eläinlääkärikäyntien yhteydessä. Ammattitaitoinen henkilökunta tukee kasvun seurantaa pentuaikana ja kehon kunnon seurantaa koko koiran eliniän ajan. Päivittäinen painonnousu kasvaa heti synnytyksen jälkeen ja saavuttaa jossakin vaiheessa tasaisen kauden, jonka kesto vaihtelee. Tämän jälkeen painonnousu hidastuu, kun koira lähenee täysikasvuisuutta sekä iän että painon suhteen. Pentujen paino nousee tavallisesti hyvin nopeasti 5 - 10 % päivässä ensimmäisten viikkojen ajan.  Useiden rotujen osalta huomaa, että pienen rodun pennut, jotka kasvavat hitaasti ja hyvin varhain ovat syntyessään ja vieroituksen hetkellä jo melko painavia suhteessa lopulliseen, täysikasvuisen koiran painoon. Sama voidaan ilmaista toisin sanomalla, että pienen rodun pentu syntyy "valmiimpana" kuin keskikokoisen tai suuren rodun pentu. Suuren rodun pentu painaa suhteellisen vähän syntyessään, jolloin sen kasvu on nopeaa ja intensiivistä.

 
Article_Banners_1060x350_Puppy_3_2016
 

Merkittävimmät rotujen väliset erot

Eroja rotujen välillä voi havaita jo syntymähetkellä. Esimerkiksi kääpiövillakoiranarttu synnyttää 1 - 3 pentua, jotka painavat n. 150 - 200 grammaa. Newfoundlandinkoiranarttu synnyttää 8 - 10 pentua, jotka painavat 600 - 700 grammaa. Vaikka täysikasvuinen erittäin suuren rodunkoira painaa 25 kertaa enemmän kun pienen rodun koira, syntymähetkellä tämä painosuhde on vain 1:6. Siksi täysikasvuisen koiran koon ja rakenteen saavuttaminen vaatii erirotuisilta koirilta aivan erilaista suoritusta. Näin ollen:

  • Pienikokoisen rodun pentu saavuttaa puolet täysikasvuisen koiran painosta 3 kk:n iässä, kun suuren rodun pennulta siihen kuluu 5 - 6 kuukautta.
  • Kääpiövillakoira saavuttaa täysikasvuisen koiran painon 8 kk:n iässä, jolloin sen syntymäpaino 20-kertaistunut. Sen sijaan newfoundlandilainen kasvaa 1,5 - 2 vuoden ikään asti ja on täysikasvuisena kasvattanut syntymäpainonsa jopa 100-kertaiseksi.

On erittäin tärkeä ymmärtää nämä varhaisen kasvun ja biologisen käyttäytymisen erot eri koirarotujen välillä. Nämä rotukohtaiset erot ovat syynä myös siihen, että koiralle kannattaa antaa kasvuvaiheessa ikävaiheeseen, kokoon ja rotuun mukautettua Health Nutrition -ruokavaliota.

 
  • facebook
  • youtube