Evästeasetukset Syntymästä vieroitukseen - Royal Canin
Koti Koira Koiranpentu Tärkeä kasvuvaihe Syntymästä vieroitukseen

Tärkeä kasvuvaihe

Tulosta
Syntymästä vieroitukseen

Syntymästä vieroitukseen

Kun sokeana ja kuurona syntynyt pentu on sosiaalistettu ja vieroitettu, alkaa kotiutumisjakso, jonka aikana se etsii oman paikkansa lauman hierarkiassa.

Synnytys

Narttukoira kantaa keskimäärin 63 päivää. Viikkoa ennen synnytystä narttu alkaa usein valmistautua tulevaan kantamalla esineitä ja tekemällä pesää. Se ryhtyy usein etsimään rauhallista paikkaa tai omistajansa läheisyyttä. Kun sikiövesi on tullut, sikiöpussin sisällä oleva pentu tulee esiin normaalisti 12 tunnin sisällä. Jos sikiöpussin kalvo ei ole repeytynyt synnytyksessä, emo tavallisesti repii sen minuutin kuluessa siitä, kun pentu on syntynyt. Se katkaisee napanuoran ja stimuloi vastasyntyneen pennun hengityksen käynnistymistä nuolemalla sen rintakehää. Seuraavat pennut syntyvät muutaman minuutin tai enintään puolen tunnin välein.

Vastasyntyneen pennun hermosto ei ole vielä täysin kehittynyt. Se on syntyessään kuuro ja sokea, sen hajuaisti ei ole kummoinen ja hermosto on heikosti myelinisoitunut, minkä vuoksi se ei kykene välittämään hermoimpulsseja nopeasti ja saamaan näin aikaan liikkeitä. Emo työntää pentuja kohti nisiä niin, että ne voivat imeä ensimaitoa (ternimaitoa). Ternimaito on pennun immuunisuojan kannalta ensiarvoisen tärkeässä osassa. Paitsi että se on erittäin ravinteikasta – se esimerkiksi sisältää huomattavasti enemmän valkuaisaineita kuin tavallinen emon maito – se myös antaa pennulle 95 % niistä vasta-aineista, joita se tarvitsee suojautuakseen tartunnoilta. Emo siis tavallaan siirtää ”immunologisen muistinsa” pennuille 5 - 7 viikon ajaksi eli kunnes niiden oma immuunijärjestelmä alkaa olla niin kehittynyt, että se voi taistella tartuntatauteja vastaan.

 
Article_Banners_1060x350_Puppy_11_2016
 

Ensimmäiset päivät

Ensimmäisten viikkojen ajan emo huolehtii yleensä pennuista intensiivisesti. Se nuolee pentujen vatsaa, mikä aktivoi ulostus- ja virtsaamisrefleksit. Pennut käyvät emon nisällä n. 20 kertaa päivässä. Ne reagoivat vain kosketukseen ja suunnistavat lämpöä eli emoa kohti ryömimällä. Pennut avaavat silmäluomensa n. 10 - 15 päivää synnytyksen jälkeen. Maitohampaat ilmestyvät n. 20 päivän iässä.

Neljännen elinviikon vaiheilla pentu alkaa kuulla eli reagoida ääniin. Tästä alkaa tutkimusvaihe, jonka aikana pentu alkaa leikkiä, kiintyä emoonsa ja tunnistaa muut pennut. Kasvattaja voi hyödyntää pentujen hereilläolohetket totuttamalla ne ihmisen läheisyyteen ja tuoksuun, leikkimällä niiden kanssa ja käsittelemällä niitä.

Sosiaalistumiskausi kestää n. 3 viikon iästä 9 viikon ikään asti. Tänä aikana pentu opettelee sosiaalisen käyttäytymisen sääntöjä ja oppii vähitellen viestimään sekä ymmärtämään hierarkisia sääntöjä tulkitsemalla emon nuhteita sekä hajuihin tai asentoihin liittyviä merkityksiä. Tämän sosiaalistumisvaiheen aikana koira kasvaa tasapainoiseksi yksilöksi. Pennun on totuttava monenlaisiin ärsykkeisiin, joita se tulee elämässään kohtaamaan: voimakkaisiin ääniin, erilaisiin hajuihin ja niihin yksilöihin, joiden kanssa se tulee elämään samassa taloudessa.

 
Article_Banners_1060x350_Puppy_12_2016
 

Vieroitus

Emo imettää pentuja keskimäärin 6 viikkoa synnytyksen jälkeen. Maidontuotanto on suurimmillaan, kun pennut ovat n. kolmen viikon ikäisiä. Tänä aikana on tärkeää antaa emolle maittavaa ruokaa, jossa on suuri energiatiheys. Tämä tarkoittaa sitä, että emo saa riittävästi energiaa ilman, että sen tarvitsee syödä suuria määriä. Emon ravintoaineiden tarve on imetyksen aikana jopa 4-6 kertainen normaaliin nähden ja se voi tuottaa maitoa jopa 3 kertaa oman painonsa verran. Joskus joudutaan turvautumaan maidonkorvikkeisiin, mikäli emon maito ei riitä pentujen ravinnoksi.  Imetysaikana emo saa yleensä syödä vapaasti niin paljon kuin haluaa. Tilanne täytyy kuitenkin aina arvioida koirakohtaisesti: jos emo on kovin perso ruoalle ja pentuja on vain yksi, voi vapaa ruokinta altistaa emon nopeasti ylipainolle.

Pennut alkavat vähitellen osoittaa yhä enemmän ja enemmän kiinnostusta emon ruokakuppia kohtaan. Pentujen ruoan on tärkeää olla tässä totutteluvaiheessa erityisen maittavaa. Sen tulee myös olla koostumukseltaan helposti syötävää ja erittäin hyvin sulavaa. Oikeanlainen, pennulle kehitetty Health Nutrition -ruokavalio varmistaa pennun turvallisen kasvun ja kehityksen, tukee luontaisen vastustuskyvyn kehittymistä ja tarjoaa juuri oikean määrän energiaa kasvua varten. Pikku hiljaa alkaa pentujen vaiheittainen vieroitus, joka päättyy, kun pennut ovat 6 - 8 viikon ikäisiä ja alkavat syödä yksinomaan kasvavalle pennulle tarkoitettua ruokaa. Aivan kuten mikä tahansa muukin ruokavalion muutos, vieroitus maitoruokavaliosta kasvavan pennun ruokavalioon on tehtävä vähitellen. Pentujen ravintotarpeet vieroituksen hetkellä ovat samantapaiset kuin emon ravintotarpeet imetyksen lopulla (eli silloin, kun se alkaa jälleen kerätä vararavintoa), mikä helpottaa ruokinta-asioissa huomattavasti. Kasvattaja voi siis syöttää pennuille samaa, pennun kasvuvaiheeseen ja emon imetysvaiheeseen suunniteltua Health Nutrition -ruokavaliota haaleaan veteen tai maidonvastikkeeseen sekoitettuna. Liian pitkää ruoan kostuttamisaikaa tulee välttää hygieniasyistä, jotta vältytään ruoansulatuskanavan ongelmilta. Noin 15 - 30 minuuttia riittää hyvin ruoan puuroutumiseen. Pikku hiljaa nesteen määrää voi pentujen ruoassa vähentää, ja vieroituksen loppuvaiheessa ruoan voi tarjota pennuille kostuttamatta.

Noin kahden kuukauden iässä pikkupennuille tarkoitettu Health Nutrition -ruokavalio vaihdetaan kasvavalle koiralle tarkoitettuun tuotteeseen, joka valitaan pennun aikuiskoon perusteella. Näihin aikoihin pentu usein myös muuttaa kasvattajalta uuteen kotiinsa. Sekä uusi ympäristö että ruokavalion vaihdos ovat isoja muutoksia pennulle, joten niitä ei kannata ajoittaa aivan samanaikaisesti. Uudessa kodissa on alkuun syytä jatkaa tutulla, kasvattajan käyttämällä ruoalla ja vaihtaa ruoka asteittain vasta kun pentu on hyvin kotiutunut. Näin vältetään kuormittamasta turhaan pennun kehittymätöntä vastustuskykyä ja ennaltaehkäistään mahdollisia ruokavalion muutoksen aiheuttamia ruoansulatuskanavan ongelmia.

  • facebook
  • youtube