Koti Koira Koiranpentu Tärkeä kasvuvaihe Koiranpennun ruokinta

Tärkeä kasvuvaihe

Tulosta
Koiranpennun ruokinta

Koiranpennun oikeanlainen ruokinta

Kasvuvaihe on koiralle fysiologisessa mielessä sen elämän kaikkein vaativin vaihe, koska kasvu on niin nopeaa ja intensiivistä. Tänä aikana määräytyy täysikasvuisen koiran muoto ja rakenne. Ruokavaliolla on kasvuprosessissa tärkeä rooli.

Kasvuvaiheen aikainen ruokavalio vaikuttaa myös koiran tulevaisuuden terveydentilaan. Ruokavalio, joka kattaa kasvavan pennun ravintoaineiden tarpeet, takaa turvallisen kasvun. Yleissääntönä voidaan pitää, että pennun ruokavalion pitäisi ottaa huomioon koiralle tyypilliset lajiominaisuudet, koiran rotu ja koko sekä pennun kehittyvän vastustuskyvyn ja ruoansulatuksen tukeminen.

Koiran koon mukaan räätälöidyt ruokavaliot

Ruokavaliota valittaessa rodun aikuiskoko on tärkeä tekijä. Kolmen kuukauden iässä kettuterrierin pentu painaa 2 - 3 kiloa, kun taas jonkin erittäin suuren rodun pentu voi painaa jopa 20 kg. Pennulle kannattaakin valita sen kokoluokkaa ja kasvuajan pituutta vastaava laadukas Health Nutrition -ruokavalio. Myös nappulan koko on tällöin suunniteltu koiran suuhun sopivaksi.

Kasvuajan pituuden lisäksi koiran kokoluokka vaikuttaa siihen, millaisille asioille pennun elimistö on herkkä. Esimerkiksi liiallinen energiansaanti saattaa kiihdyttää suuren rodun pennun kasvua ja altistaa sen luuston ja nivelten ongelmille, kun taas pienellä koiralla yliruokinta saattaa johtaa ylipainoon täysikasvuisena. Pennun kokoon ja energian tarpeeseen mukautettu energiasisältö ja suositusannosten noudattaminen auttavat ennaltaehkäisemään ylipainon kertymistä. Kaikille pentujen Health Nutrition -ruokavalioille on yhteistä turvallisen kasvun turvaaminen sekä ruoansulatuksen ja vastustuskyvyn tukeminen.

 
Article_Banners_1060x350_Puppy_15_2016
 

Kalsiumin ja fosforin saanti

Pennun kalsiumin ja fosforin saantia tulee seurata huolellisesti vakavien luusto-ongelmien välttämiseksi. Kalsium imeytyy pentukoiran elimistössä pääasiassa passiivisesti, eli pentu ei pysty säätelemään sen imetytymistä kuten aikuinen koira. Tämän vuoksi ravinnosta saatavan kalsiumin määrä tulee olla oikealla tasolla. Kalsium, fosfori ja D-vitamiini ovat yhdessä toimivia ravintoaineita. D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen. Korkealaatuisessa, kasvavalle pennulle tarkoitetussa teollisessa täysrehussa nämä pitoisuudet on tarkkaan laskettu ja ne noudattavat kansainvälisiä ravintoainesaantisuosituksia sekä tutkimustuloksia. Näihin ruokavalioihin ei tule koskaan lisätä kalsiumia. Kalsiumin liiallinen saanti voi olla pennulle aivan yhtä vaarallista  kuin sen puutoskin. Jos koiralle valmistetaan ruokaa kotona, tulee kivennäisainetasapainon suhteen olla tarkempi.

Kasvuvaiheeseen suunniteltua Health Nutrition -ruokavaliota voi antaa koiralle koko kasvukauden ajan: pienillä koirilla 8 - 10 kk, keskikokoisilla vuoden, suurilla koirilla 15 - 18 kk ja hyvin suurilla koirilla 1,5 - 2 vuotta. Päivittäiset ruoka-annokset tulee laskea tarkasti koiran koon mukaan, jotta puutos- ja yliannostustilat voidaan ehkäistä eläimen koko kasvuvaiheen ajan.

  • facebook
  • youtube