Syntymästä aikuisuuteen

Tulosta
Mini-koiranpennut

Mini-koirat

Pienikokoisina koirina, Mini-koirina, pidetään aikuispainoltaan alle 10 kg painavia koiria. Suurin osa näistä pikkukoirista on seurakoiria, tosin ne saattavat usein periytyä metsästyskoirista, kuten esim. mäyräkoira. Ne asuvat tavallisesti enimmän aikaa sisätiloissa ja ulkoilevat kaupunkiympäristössä.

Pienen rodun koira kehittyy nopeasti ja on täysikasvuinen jo noin  8-10 kuukauden iässä. Niiden elinajan odote on myös pidempi kuin suurten rotujen koirilla. Suurin osa pienen koiran kasvusta tapahtuu ensimmäisten kuuden kuukauden aikana, jolloin pennun paino nousee keskimäärin n. 20 g päivässä. Tähän lyhyeen ja intensiiviseen kasvukauteen liittyy muutamia tekijöitä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Näitä ovat esimerkiksi hampaat, ruoansulatuskyky ja ylipainoon vaikuttavat asiat.

Hampaiden vaihtuminen

Joidenkin Mini-kokoisten pentujen maitohampaat ovat huomattavasti pysyviä hampaita pienemmät. Ne hädin tuskin erottuvat ikenistä. Vaikka pysyvät hampaat korvaavat maitohampaat vähitellen 4-6 kuukauden iässä, on tärkeää, että nappulan koko ja rakenne sopivat pennun hampaille, jotka pysyvinäkin ovat pienet. Mini-koirilla on suun alueen ongelmia suuria koiria useammin. Tähän voivat vaikuttaa muun muassa hammaskaluston tiiviys sekä syljen koostumus. Alemman ja ylemmän hammaskaaren purentasuhteen ongelmat aiheuttavat purentavikoja, ruoanjäämien kerääntymistä hampaiden pinnoille ja näiden seurauksena bakteerien lisääntymistä.

Herkkä ruoansulatus lyhyen ja intensiivisen kasvukauden aikana

Koko vieroituksen ajan pennun elimistön kyky sulattaa laktoosia heikkenee ja vastaavasti kyky sulattaa tärkkelystä kehittyy. Vaikka pennun ruoansulatusjärjestelmä kehittyy nopeasti, kolmen kuukauden ikäisen pennun elimistö ei silti kykene hyödyntämään ravintoaineita ja energiaa yhtä tehokkaasti kuin täysikasvuisen koiran elimistö. Vieroituksen yhteydessä pennulle kannattaa alkaa tarjota sen hampaille ja leuoille soveltuvaa Health Nutrition -ruokaa, joka lisäksi sopii pennun ruoansulatukselle ja tukee sen immuunipuolustusta sekä tasapainoista kasvua.

Varhainen rasvakudoksen muodostuminen

Mini-koirien ruokahalu on toisinaan vaihteleva. Toisaalta pääsääntöisesti seurakoirana elelevä, suhteellisen vähän liikkuva koira altistuu helposti myös ylipainolle. Myös ummetusta saattaa esiintyä. Pienille koirille tarkoitettu Health Nutrition- ruokavalio huomioi nämä pienten koirien erityistarpeet.

Pienen koiran syntymäpaino on n. 5 % täysikasvuisen koiran painosta eli viisi kertaa enemmän kuin suuren rodun koiralla. Sen paino kasvaa 20-kertaiseksi hyvin lyhyen kasvuvaiheen aikana. Kaikkein kiivain kasvupiikki osuu n. 2 kuukauden kohdalle. Toy-koirilla (chihuahua, pienikokoinen Spitz) kasvu päättyy n. 8 kuukauden iässä ja muilla pikkukoirilla n. 10 kuukauden iässä.

Tämän melko varhaisen kasvun vuoksi Mini-koirille alkaa kehittyä rasvakudosta hyvin aikaisin. Koska rasvakudoksen synty on suoraan seurausta koiran nauttiman ravinnon energiapitoisuudesta vähäisen liikunnan ohella, on tärkeää valvoa koiran painon kehitystä. Sterilointi- leikkauksen jälkeen painon seuranta on myös hyvin tärkeää, sillä leikkauksen aiheuttamat aineenvaihdunnan muutokset lisäävät ylipainon riskiä lukuisten hyödyllisten vaikutustensa lisäksi . Oikein annosteltuna Mini-pennuille suunniteltu Health Nutrition -ruokavalio ennaltaehkäisee ylipainoa ja tukee tasapainoista kasvua.

Makupaloja tulee antaa vain, jos ne sopivat koiran ravintotarpeisiin, ja jos ne muistetaan laskea mukaan koiran päivittäiseen ruoka-annokseen.

  • facebook
  • youtube