Syntymästä aikuisuuteen

Tulosta
Medium-koiranpennut

Medium-koirat

Keskikokoisina koirina eli Medium-koirina pidetään aikuispainoltaan 11–25 kg koiria. Näitä ovat esimerkiksi bretoni, beagle, cockerspanieli ja ranskanbulldoggi. Medium- kokoisia koiria on useisiin eri käyttötarkoituksiin.

Suurin osa Medium-kokoisista käyttökoirista tunnetaan rohkeudestaan, dynaamisuudestaan ja ulkotyöskentelyyn soveltuvista fyysisistä ominaisuuksistaan. Tämän kokoluokan koiria käytetään paljon mm. metsästys-, paimen-, vahti- ja rekikoirina. Ne pystyvät uskomattomiin työsuorituksiin, mutta nykyaikana ne elävät yhä useammin kaupunkiympäristössä. Tästä huolimatta useat keskikokoiset rodut ovat yhä hyvin aktiivisia koiria. Vaikka keskikokoisten koirien kasvuvauhti on keskitasoa verrattuna pieniin koiriin (Mini-koirat, joiden kasvu on nopeaa) tai suurikokoisiin koiriin (Maxi-koirat, joiden kasvukausi kestää lähes 2 vuotta), kasvukausi on silti erittäin tärkeä myös Medium-koirille.

Immuunijärjetelmän heikkous

Medium-pennun elämän parin ensimmäisen viikon ajan sen paino nousee 5-10% päivässä. Tänä aikana sen ruokavalio vaihtuu vähitellen nestemäisestä maitoruokavaliosta kiinteään ruokaan. Vieroitus alkaa pennun kolmannella elinviikolla, mieluiten kostutetulla ruoalla, jota emokin syö imetyksen aikana ja joka on kehitetty pentujen ja emon samankaltaisiin ravitsemuksellisiin tarpeisiin. Nappuloita aletaan antaa vähitellen ja n. 7 viikon iässä pentu on täysin vieroitettu. Jakso 4 viikon iästä aina 12 viikon ikään asti on pennulle immuunisuojan kannalta herkkää aikaa. Emon ensimaidossa saadun suojan teho heikkenee vähitellen, eikä pennun immuunijärjestelmä ole vielä täysin kehittynyt. Pennun oma immuunijärjestelmä on täysin kehittynyt vasta, kun pentuajan rokotukset (annetaan yleensä 12 ja 16 viikon iässä) ovat voimassa ja nostaneet tarvittavat vasta-aineet pennun elimistössä. Health Nutrition -ruokavalio, joka on suunniteltu pennun kasvuvaiheeseen vieroituksesta vuoden ikään asti, sisältää kaikki pennun kasvuun ja kehitykseen tarvittavat ravintoaineet oikeassa suhteessa toisiinsa sekä riittävän määrän energiaa. Ruokavalio sisältää erityisiä ravintoaineita, jotka tukevat pennun kehittyvää immuunipuolustusta ja ruoansulatusjärjestelmän toimintaa.

Tasapainoinen kasvu

Vuoden ikään mennessä pennun paino on noussut 40–50-kertaiseksi. Se tarvitsee kasvuaikana kaksi kertaa enemmän energiaa kuin täysikasvuinen koira. Kasvuvaiheeseen tarkoitettu Health Nutrition -ruokavalio sisältää riittävästi energiaa kuormittamatta pennun kehittyvää ruoansulatusta liian suurilla annosmäärillä. Annoskoko pysyy pennulle sopivana samalla kuin korkealaatuiset valkuaisaineet ja ravintokuidut tukevat suoliston bakteerikannan tasapainoa ja takaavat ruoansulatusjärjestelmän toimivuuden. Oikea kivennäistasapaino (kalsium ja fosfori) vahvistavat luuston kehittymistä.

Rodusta riippuen kasvuvaiheeseen tarkoitettua Health Nutrition -ruokaa tulee antaa Medium-pennulle 12–14 kuukauden ikään asti.

  • facebook
  • youtube