Syntymästä aikuisuuteen

Tulosta
Maxi-koiranpennut

Maxi-koirat

Suurikokoisina eli Maxi-koirina pidetään aikuispainoltaan 26–44 kg koiria. Monet tämän kokoluokan roduista sopivat erinomaisesti erilaisiin tehtäviin: paimentamaan, jäljestämään, pelastuskoiriksi tai näkörajoitteisten ihmisten avustajakoiriksi. Käyttökoirataustastaan huolimatta useita Maxi- kokoisia koiria pidetään nykypäivänä myös perheen lemmikkeinä. Ne ovat uskollisia kumppaneita ja aina valmiita lähtemään ja tekemään yhdessä omistajan kanssa. Näiden pentujen kasvua tulee seurata tarkasti niiden pitkän kasvuajan vuoksi.

Vahtikoirat, kuten saksanpaimenkoira, jäljestys- ja pelastuskoirat, kuten belgianpaimenkoira malinois, paimenkoirat, kuten briard, opas- ja avustajakoirat, kuten labradorinnoutaja, ovat useimmiten suurikokoisia koiria ja niillä on lähtökohtaisesti hyvät työominaisuudet. Ne ovat voimakkaita, omistautuneita, jykeviä ja poikkeuksellisen monipuolisia. Ne viihtyvät myös kaupunkiympäristössä, kunhan niiden ulkoilutarpeista ja aktivoinnista huolehditaan. Suurikokoisten koirien kasvukausi kestää 15 - 18 kk. Tämä pitkä kasvuaika asettaa suurikokoisten koirien pentujen ravitsemukselle erityisiä vaatimuksia.

Tasainen ja turvallinen kasvu

Ensimmäisen vuoden aikana suurikokoisen rodun pennun syntymäpaino kasvaa 80-kertaiseksi, kun taas pienen rodun koiran, joka painaa täysikasvuisena vain alle 10 kg, tarvitsee kasvattaa syntymäpainonsa vain n. 20-kertaiseksi. Pienen koiran kasvu päättyy sen vuoksi jo n. 10 kuukauden iässä. Joidenkin erityisen pienten rotujen, kuten chihuahuan tai toyvillakoiran kasvukausi voi päättyä jopa aikaisemmin. Nämä erot selittävät sen, miksi luuston kasvuhäiriöitä esiintyy lähes yksinomaan suurten rotujen koirilla. Tästä syystä suurten koirien kasvukauden ruokavalioon tulee kiinnittää erityistä huomiota. Tämän kokoluokan pennulle kehitetty Health Nutrition ruokavalio on turvallinen valinta. Siinä on pennun tarvitsema määrä energiaa sekä kaikki ravintoaineet oikeassa suhteessa toisiinsa. Tämä tukee pennun tasaista ja turvallista kasvua. Aikuisen koiran ruokavalio ei ole pennulle oikea valinta. Jos pentu saa liian energiapitoista ruokaa, sen paino saattaa nousta liikaa, mikä voi aiheuttaa luiden kasvuhäiriöitä ja nivelten dysplasiaa.

Herkkä ruoansulatus

Vieroituksen jälkeen pennun ruoansulatusjärjestelmä ei ole vielä täydellisesti kehittynyt. Maxi-pentujen herkkää ruoansulatusta selittävät anatomiset syyt: niiden ruoansulatuskanava on suhteessa pienempi kuin pienen koiran ja toisaalta ruoka viipyy kanavassa huomattavasti pitempään. Tämä aiheuttaa käymisreaktiota suolistossa ja saattaa heikentää ulosteen laatua. Health Nutrition -ruokavalio sisältää suoliston bakteerikantaa tasapainottavia ravintoaineita sekä läpikulkua edistäviä kuituja, kuten psylliumia, sekä erittäin hyvin sulavia valkuaisaineita. Näin se tukee suuren koiran ruoansulatuksen tasapainoa. Tällainen ruoka kattaa kaikki Maxi-pentujen ravintoaine- ja energiatarpeet ja samalla ehkäisee ylipainoa ja siten luiden ja nivelten epämuodostumisen riskiä.

Ei lisäruokaa

Geeniperimä määrittää koiran aikuiskoon. Lisäravinnon syöttäminen ison rodun pennulle ei lisää sen aikuiskokoa vaan ainoastaan vaikuttaa pennun kasvunopeuteen. Tällainen ennenaikainen kasvu ei kuitenkaan ole hyväksi koiralle, koska se rasittaa pennun vielä kehitysvaiheessa olevan luustoa ja voi aiheuttaa luuston ja nivelten epämuodostumia. Isojen rotujen kasvaville pennuille tutkittu ja kehitetty Health Nutrition- ruokavalio on turvallinen valinta eikä siihen tule lisätä mitään. Jokainen yksittäinen lisäys itse asiassa sotkee jo koottua ravintoaineiden palapeliä. Energiasisältö ja ravintoaineiden tasapaino on laskettu niin, että se on suuren rodun kasvavalle pennulle ihanteellinen. Tällainen kasvuajalle tarkoitettu  ruoka sisältää oikean määrän kalsiumia. Lisäkalsiumin antaminen ei ole paitsi turhaa, vaan myös vaarallista. Suurikokoisten rotujen pennuilla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että liiallinen kalsiumin saanti voi vaikuttaa luiden kasvuun ja aiheuttaa luiden ja nivelten epämuodostumia.

Jos pentua haluaa ruokkia kotona koiralle valmistetulla ruoalla, on syytä perehtyä kansainvälisiin ravintoainesaantisuosituksiin sekä ison kasvavan pennun ruokintaan. Tällaisen ruokavalion lisänä todennäköisesti tarvitaan vitamiini- ja kivennäisainelisiä.

  • facebook
  • youtube