Syntymästä aikuisuuteen

Tulosta
Giant-koiranpennut

Giant-koirat

Erittäin suurikokoisina koirina eli Giant-koirina pidetään koiria, jotka painavat täysikasvuisina yli 45 kg. Tällaisia erittäin suurikokoisia rotuja on olemassa yli 25. Niiden erittäin pitkää ja intensiivistä kasvukautta tulee seurata tarkasti, jotta luiden ja nivelten epämuodostumat voidaan välttää. Samalla on muistettava, että Giant-koirien herkkä ruoansulatus ja kehittyvä vastustuskyky tarvisevat ravitsemuksellisia tukitoimia.

Vihikoira (metsästyskoira), rottweiler (paimentava koira), bernhardilainen (vuoristokoira), newfoundlandinkoira (meripelastuskoira) ovat esimerkkejä erittäin suurikokoisista Giant-koirista. Näiden suurikokoisten koirien poikkeuksellinen kasvukausi kertoo niiden ruumiinrakenteen haasteista.

Pitkän ja intensiivisen kasvukauden kaksi vaihetta

Giant-rodun pentu saavuttaa puolet täysikasvuisen koiran painosta n. 5 kuukauden iässä. Kahden kuukauden iästä n. kahdeksan kuukauden ikään asti se kasvaa keskimäärin 2 cm kahdessa viikossa. Se jatkaa kasvuaan 1,5 - 2 -vuotiaaksi. Täysikasvuisena se painaa 80 -100 kertaa syntymäpainonsa verran (pienikokoisilla koirilla sama kerroin on 20 - 30).

Erittäin suurikokoisilla roduilla vieroitus osuu kasvun kannalta vielä tärkeämpään vaiheeseen kuin pienillä ja keskisuurilla roduilla, koska pennun ravintotarpeet ovat tällöin suurimmillaan. Ensimmäisen kasvuvaiheen aikana, elin. 8 kuukauden ikään asti, kasvu on  jatkuvaa ja erittäin nopeaa. Tänä aikana, eli 4. ja 12. elinviikon välillä, Giant-pennun elimistö myös rakentaa omaa immuunijärjestelmää. Seuraavassa kasvuvaiheessa, 8 kuukauden iästä aina 1,5 - 2 vuoden ikään asti, kasvu hidastuu ja lihakset kehittyvät.

Ruokavalio on mukautettava tarpeisiin

Giant-rodun pennun kohdalla on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, ettei pentu kasvaa liian nopeasti. Ensimmäiseen kasvuvaiheeseen (2 - 8 kk) tarkoitettu Health Nutrition- ruokavalio sisältää kohtuullisesti rasvaa ja energiaa. Siksi se hillitsee kasvua ja ehkäisee ylipainoa, mutta sisältää kuitenkin tarpeellisen määrän energiaa kasvuun ja kehitykseen sekä kaikki ravintoaineet, jotka pentu tarvitsee. Se sisältää luustoa vahvistavia ja niveliä suojaavia ravintoaineita sekä immuunijärjestelmää tukevia ainesosia. Noin 8 kuukauden iässä luuston kehittymisen kannalta kriittinen vaihe on ohi: luunpäiden kasvurustot alkavat sulkeutua. Rustojen sulkeutuminen päättyy n. 1,5 vuoden iässä. Pennun paino nousee kuitenkin edelleen, koska sen lihasmassa alkaa kehittyä. Se ei kuitenkaan enää juurikaan kasva: tässä vaiheessa se on saavuttanut jo 90 % täysikasvuisen koiran koosta. Toiseen kasvuvaiheeseen tarkoitetun Health Nutrition -ruokavalion energiatiheys on suurempi kuin ensimmäisen kasvuvaiheen ruoan, mutta energian määrä on siitä huolimatta suhteutettu niin, ettei pentu pääse kerryttämään ylipainoa, joka voisi rasittaa sen vielä kehittymättömiä niveliä. Ruoka edesauttaa lihaksiston kehittymistä.

Health Nutririon- ruokavalio tukee Giant-pentua ensimmäisessä ja toisessa kasvuvaiheessa, ottaen huomioon sen herkän ruoansulatuksen ja vastustuskyvyn tuen.

Herkkä ruoansulatus

Giant-pentujen ruoansulatusjärjestelmä häiriintyy herkemmin kuin muiden pentujen. Tämä herkkyys johtuu monista anatomisista ja fysiologisista ominaisuuksista. Suuren koiran ruoansulatuskanava on suhteessa pienempi kuin pienen koiran, mutta ravinto kulkee suolistossa käytännössä kaksi kertaa kauemmin. Tämä lisää käymistä, kosteuden kertymistä ja epätasaisuutta ulosteen laadussa. Kasvuvaiheen Health Nutrition -ruokavalio sisältää erityisen korkealaatuisia valkuaisaineita, mikä tekee siitä erityisen hyvin sulavaa. Suoliston bakteerikantaa rikastuttavien ja suoliston limakalvoja suojaavien ainesosien yhdistelmä yhdessä läpikulkua säännöstelevän psylliumin kanssa parantaa ulosteen laatua ja vastaa herkästi häiriintyvän ruoansulatusjärjestelmän tarpeisiin.

Giant-pennun kasvukauteen tarkoitettu Health Nutrition -ruoka on koiran tukena kasvukauden molemmissa tärkeissä vaiheissa: se ottaa huomioon pennun herkän ruoansulatuksen ja hillitsee liiallista kasvua.

  • facebook
  • youtube