Evästeasetukset Pentu saapuu uuteen kotiin - Royal Canin
Koti Koira Koiranpentu Elämää pennun kanssa Pentu saapuu uuteen kotiin

Elämää pennun kanssa

Tulosta
Pentu saapuu uuteen kotiin

Onnistunut kotiutuminen

On uusi koira sitten jo täysikasvuinen tai vastikään emostaan vieroitettu pentu, sen saapuminen uuteen kotiin kannattaa valmistella huolella. Jotta koiran on helpompi löytää paikkansa uudessa kodissa ja laumassa, joitakin sääntöjä kannattaa alkaa noudattaa heti pennun tultua.

Heti uuteen kotiin saavuttuaan pentu aloittaa tutustumisen muihin perheenjäseniin ja tulevaan elinympäristöönsä. Tavallisesti pentu sopeutuu uuteen kotiin muutamassa päivässä. Kun se toivotetaan tervetulleeksi rauhallisesti ja lempeästi, se sopeutuu yleensä hyvin uuden laumansa jäseneksi. Pennulle tulee myös tarjota rauhallinen lepopaikka, johon se voi vetäytyä aina kun haluaa. Tällöin pentua ei koskaan tule häiritä.

Laumaeläin kotona

Koira on laumaeläin. Se löytää tasapainon lauman vakaudesta ja hierarkiasta. Siksi sen on ymmärrettävä, että ihminen on hierarkiassa koiraa ylempänä. Tämä pätee kaikkiin koiriin koosta riippumatta. Kun tämä tehdään selväksi alusta lähtien, voidaan turvata se, että pennusta tulee tasapainoinen lauman jäsen. On tärkeää muistaa käyttäytyä johdonmukaisesti. Kun pentu saapuu, se tulee toivottaa tervetulleeksi lempeästi, jotta se tuntee olonsa turvalliseksi. Samalla on kuitenkin pysyttävä määrätietoisen tiukkana sen suhteen, mikä on sallittua ja mikä ei. Näin omistajan ja koiran luottamussuhde kehittyy toivotulla tavalla.

Article_Banners_1060x350_Puppy_4_2016
 

Mikä on sallittua, mikä ei

Koira ymmärtää hyvin nopeasti, mikä on sallittua ja mikä ei. Jos esimerkiksi annat sen makoilla sohvalla tai sängyllä ensimmäisinä päivinä, sitä ei ole helppo saada myöhemmin pysymään poissa näistä lepopaikoista. Siksi on tärkeää näyttää koiralle alusta lähtien, mitkä talon säännöt ovat. Pennulle kannattaa varata turvallisia ja kestäviä leluja, joilla se saa vapaasti leikkiä. Koiralle kannattaa myös valita rauhallinen ruokailupaikka ja kieltää sitä kerjäämästä. Koiralle on myös tärkeää, että sille on varattu oma nukkumapaikka.

Välttämättömät tarvikkeet

Koiran saapumiseen kannattaa valmistautua hankkimalla muutama hyödyllinen tarvike. Ensinnäkin tarvitset pannan ja hihnan ulkoilua varten, sekä kaksi ruokakuppia: toisen ruoalle ja toisen vedelle. Kannattaa valita kestävät ja helposti puhdistettavat kupit. Varmista, että koiran saatavilla on aina puhdasta, raikasta vettä, ja että ruoka- ja juomakupit ovat puhtaat. Koiralle kannattaa hankkia myös muutama oma, turvallinen lelu helpottamaan sen sopeutumista uuteen ympäristöön. Koiran patja, kori tai muu petipaikka on hyvä varata. Sinne koira saa aina halutessaan vetäytyä lepäämään rauhassa.

Lisäksi tarvitset mahdollisesti myös välineitä koiran turkin hoitoon. Se, millaisia harjoja tai muita välineitä tarvitset, riippuu koiran turkista. Turkin hoitoon liittyviin asioihin saat neuvoja koiran kasvattajalta tai lemmikkeläintarvikeliikkeestä.

Turvallisuus

Koiranpentua uhkaavat monenlaiset vaarat. Vaikka pentu nukkuisikin enimmän aikaa, sitä kannattaa pitää silmällä. Vaikka jättäisit sen yksin vain muutamaksi tunniksi, se kannattaa sijoittaa sellaiseen huoneeseen, jossa ei ole vaaratekijöitä tai rajata tila esimerkiksi koiraporteilla tai laittaa koira sille tarkoitettuun, sopivankokoiseen häkkiin. Pentua ei pidä jättää tilaan, jossa se pääsee esimerkiksi portaille ja voi pudota alas. Lastenhuone, jossa on paljon mahdollisen tukehtumisvaaran aiheuttavia leluja, ei myöskään ole turvallinen vaihtoehto. Pidäthän pesuaineet, lääkkeet ja muut koiralle haitalliset aineet pois koiran ulottuvilta. Tarkastelethan kotiasi koiran silmin ja poistat vaaratekijät, kuten myrkylliset huonekasvit.

  • Lue lisää pennun turvallisuuteen vaikuttavista seikoista täältä
  • facebook
  • youtube