Evästeasetukset Päätöksen tekeminen - Royal Canin

Elämää pennun kanssa

Tulosta
Päätöksen tekeminen

Sitoutuminen koiran koko elinajaksi

Koiran ottaminen on päätös, joka sitoo pitkäksi aikaa. Siksi sitä on mietittävä tarkkaan. Koira elää keskimäärin yli 10-vuotiaaksi. Siksi on tärkeää valita koira, jonka tarpeet sopivat omaan elämäntyyliin.

Koirarodun valintaan kannattaa perehtyä huolellisesti ja ajan kanssa. Rotu tulee valita sen mukaan, mikä omaan elämäntapaan ja -tilanteeseen sopii ja mihin on valmis. Pelkästään ulkonäön perusteella koiraa ei tule hankkia. Eri koirarotujen tarpeet ja mm. aktiivisuustaso vaihtelevat paljon. Toiset rodut viihtyvät paremmin sohvalla kainalokavereina ja toisten energia ja hinku puuhata ei tunnu laantuvan millään. Sopivaa koiraa valittaessa on tärkeää varmistua siitä, että pystyy tarjoamaan koiralle sen tarvitsemat elinolosuhteet ja aktiviteetit.

Eri kokoiset koirat eroavat toisistaan myös siinä, miltä ne vaikuttavat sisätiloissa. Nyrkkisääntönä pienikokoinen koira, vaikka onkin ehkä levottomampi, tarvitsee vähemmän elintilaa kuin keskikokoinen koira, kun taas suuren rodun edustaja vaatii elintilaa vielä sitäkin enemmän. On syytä pitää mielessä, että rodusta riippumatta koira tarvitsee säännöllistä liikuntaa ja omistajansa huomiota päivittäin. Kasvattajilta tai rotukerhoista kannattaa kysyä lisätietoja roduista oman päätöksen tueksi. Koiranäyttelyt ovat myös oivallinen tilaisuus tutustua kaikenlaisiin koirarotuihin ja päästä kasvattajien puheille.

Narttu vai uros?

Nartut ovat tavallisesti jonkin verran pienempiä ja mahdollisesti ainakin kokonsa puolesta helpompia käsitellä kuin urokset, ja tämä voi toki olla yksi valintaperuste. Jos päätyy valitsemaan narttukoiran, on huomioitava, että sillä on kiimakausi (juoksuaika) keskimäärin kahdesti vuodessa, tavallisesti keväällä ja syksyllä. Kiimakauden aikana urokset osoittavat sitkeää kiinnostusta narttua kohtaan. Narttu voi juoksuajan aikana tai sen jälkeen olla vähän tavallista apeampi, eikä ruokakaan välttämättä maistu normaalisti. Se saattaa myös kehittää ns. valeraskauden ja alkaa pedata sekä kanniskella lelujaan. Sekä narttu- että uroskoirien sterilisaatio- ja kastraatioleikkaukset ovat yleisiä, jos koiraa ei ole tarkoitus käyttää jalostamiseen. Leikkauksilla onkin todettu olevan monia positiivisia vaikutuksia koiran hyvinvoinnille. 

Mistä koira kannattaa hankkia?

Pentu kannattaa ostaa kasvattajalta, joka on perehtynyt rotuun. Pentue on syntynyt vanhemmista, jotka kasvattaja tuntee hyvin, jotka hän on valinnut ja joista hän osaa kertoa lisää. Tällöin on olemassa takuu siitä, että pentu täyttää rotumääritelmässä määritetyt ulkoiset ominaisuudet. Sama koskee myös luonneominaisuuksia. Kasvattajan kenneliin kannattaa käydä tutustumassa. Näin näet pentujen emon, voit tutustua pentueen elinoloihin ja keskustella kasvattajan kanssa. Ammattitaitoinen kasvattaja haluaa varmistua siitä, että hänen kasvattamansa rotu myös soveltuu potentiaalisen ostajan elämäntyyliin. Kenneleiden yhteystietoja saa Kennelliitosta ja rotukerhoista.

  • facebook
  • youtube