Evästeasetukset Koiranpennun hyvinvoinnista huolehtiminen - Royal Canin
Koti Koira Koiranpentu Elämää pennun kanssa Koiranpennun hyvinvoinnista huolehtiminen

Elämää pennun kanssa

Tulosta
Koiranpennun hyvinvoinnista huolehtiminen

Perustoimenpiteet

On olemassa joitakin koiran hoitoon liittyviä perustoimenpiteitä, joiden avulla huolehdit koiran hyvinvoinnista ja terveydestä sekä varmistat, että mahdollisista sairauksista kertovat merkit huomataan ajoissa.

Välttämätön ulkoilu

Ulkoilu on pennun hyvinvoinnille välttämätöntä muutenkin kuin vain sisäsiistiksi oppimisen kannalta. Sillä on myös tarve tutkia ympäristöään. Asuu koira sitten kerrostalohuoneistossa tai omakotitalossa, viiden minuutin ulkoilu aamuin illoin tai ulkoilu yksin pihalla ei sille riitä. Nuori koira tarvitsee useita lyhyitä lenkkejä päivässä turvallisessa ympäristössä. Hihnassa käveleminen ja luoksetulo eli se, että pentu palaa kutsuttaessa pikimmiten omistajan luo, tulee opettaa koiralle jo varhain. Koiran voi antaa juosta vapaana ilman hihnaa vain siellä missä se on turvallista ja sallittua.

Pennun jokapäiväinen hoito

  • Hampaat

Koirienkin kohdalla hammassairaudet ovat yleisiä. Pentu kannattaa totuttaa jo varhain siihen, että sen suu tarkistetaan ja hampaat puhdistetaan koirille tarkoitetulla hammasharjalla ja -tahnalla. Tämä ehkäisee tehokkaasti hammaskiven muodostumista, mikäli hampaat puhdistaa päivittäin. On olemassa myös hampaiden terveyttä edistäviä kuivaruokia ja muita hampaiden hoitoon tarkoitettuja tuotteita. Näistä saat lisätietoa esimerkiksi eläinlääkäriltäsi.

  • Silmät

Silmien tulee olla kirkkaat ja kosteat, ja niiden limakalvojen tulee olla vaaleanpunaiset. Silmän sisäkulmassa ei pitäisi näkyä eritettä.

  • Korvat

Koiran korviin on hyvä kurkistaa aika ajoin, jotta varmistutaan niiden hyvinvoinnista. Luppakorvat voi olla tarpeen tarkastaa säännöllisemminkin, koska korvakäytävän tuulettuminen on vähäisempää korvan rakenteen vuoksi ja se on siksi alttiimpi tulehduksille. Koiran korvat puhdistetaan vain tarvittaessa, silloin kun niissä on näkyvää eritettä. Käytä puhdistamiseen koiran korville tarkoitettua korvan puhdistusainetta. Toimi seuraavalla tavalla: työnnä pullon pää korvakäytävän suulle (tärykalvon puhkaisemista ei tarvitse pelätä, koska korvakäytävä on L-kirjaimen muotoinen), täytä sitten korvakäytävä nesteellä, ota pullo ulos ja hiero kevyesti korvakäytävän juuresta 30 sekunnin ajan. Pyyhi lika ja neste korvakäytävästä pumpulilla tai harsolla. Älä koskaan käytä vanupuikkoja. Jos koira rapsuttaa korviaan voimakkaasti tai pitää päätään kallellaan, voi eläinlääkärikäynti olla tarpeen korvatulehduksen tai muiden korvaongelmien hoitamiseksi. Korvatulehdus vaatii usein hoidokseen lääketippakuurin. Oikea lääkitys määritetään eläinlääkärikäynnillä sen mukaan, onko tulehdus hiiva- vai bakteeriperäinen.

  • Sukupuolielimet ja peräaukko

Myös pennun sukupuolielinten puhtaus tulee tarkistaa säännöllisesti. Jos sukupuolielimistä vaikuttaa tulevan eritettä, koira tulee viedä eläinlääkärin tutkittavaksi. Peräaukon tulisi olla puhdas, eikä siinä pitäisi olla merkkejä ripulista.

  • Tassut ja kynnet

Tarkista säännöllisesti, ettei koiran tassuissa ole haavoja tai muita vaurioita, eikä varpaiden väliin ole jäänyt esim. tikkuja kävelyllä. Myös koiran kynnet on syytä tarkistaa ja leikata tarpeen mukaan. Pentu kannattaa totuttaa kynsien leikkaamiseen jo varhaisessa vaiheessa. Nämä harjoitukset kannattaa ajoittaa hetkiin, jolloin pentu on väsynyt, jotta sen saa pidettyä helpommin aloillaan. Jos arastelet kynsien leikkaamista, "vähän ja usein" voi olla hyvä neuvo. Myös eläinlääkäriasemasi auttaa sinua tarvittaessa.

 
Article_Banners_1060x350_Puppy_18_2016
 

Turkki

Turkin hoito riippuu koiran karvanlaadusta: erittäin lyhytkarvaisen koiran turkin hoito on luonnollisesti helpompaa kuin pitkäkarvaisen koiran. Pitkäkarvaisen koiran turkki edellyttää huolellista takkujen selvittelyä ja harjaamista joka päivä. Lisäksi on rotuja, joiden turkin hoito vaatii trimmaamista tai nyppimistä. On olemassa myös karvattomia koirarotuja, joiden iho saattaa vaatia erityistä huomiota, kuten rasvaamista karvapeitteen puuttumisen vuoksi. Jos koira harrastaa luonnonvesissä uimista, se kannattaa huuhtoa huolellisesti aina uimisen jälkeen, jotta epäpuhtaudet ja ihoa ärsyttävät hiukkaset poistuvat. Se, kuinka usein koiran turkkia kannattaa pestä, riippuu myös turkin laadusta. Pääsääntöisesti koira pestään tarpeen mukaan ja suihkutellaan aina silloin, kun kura- tai suolakelien epäpuhtauksia ilmenee. Jos koira on tottunut pesemiseen jo nuorena, se suhtautuu tähän operaatioon tyynesti. Aseta kylpyammeen pohjalle liukuestematto ja kädenlämpöistä vettä. Selvitä takut ennen pesua, ja käytä pesemiseen erityistä koirashampoota ja kädenlämpöistä vettä. Anna shampoon vaikuttaa riittävän pitkään (tuotteen ohjeen mukaan) ja huuhtele hyvin. Kuivaa pentu huolellisesti ja käytä tarvittaessa hoitosuihketta.

Rokotukset

Koira rokotetaan Suomessa penikkatautia, parvovirusta, tarttuvaa maksatulehdusta ja raivotautia (rabies) vastaan. Näin estetään vaarallisten tautien leviäminen koirapopulaatiossa. Luovutusikäiseksi asti pentua suojaavat emolta saadut vasta-aineet, mutta kun vasta-aineiden suoja heikkenee, pennun oman rokotussuoja on tarpeen. On tärkeää noudattaa pennun rokotusaikataulua ja muistaa antaa tehosterokotteet ajoissa. Vain terveen ja matolääkityn koiran rokottaminen on suositeltavaa, jotta vasta-aineet voivat muodostua toivotulla tavalla. Pennun tulee olla madotettu 1-2 viikkoa ennen rokottamista.

Sisä- ja ulkoloiset

Erityisesti keväällä koirille saattaa ilmestyä punkkeja tai muita ulkoloisia. Markkinoilla on monenlaisia valmisteita, jotka ehkäisevät tehokkaasti näitä sekä koiran että ihmisen terveydelle haitallisia loiseläimiä. Pennun sisäloishäädöstä tulee huolehtia säännöllisesti ja systemaattisesti eläinlääkärin antamien ohjeiden mukaan. Tuotteen valintaan vaikuttavat eläimen koko, ikä, elämäntapa ja monet muut tekijät.

  • facebook
  • youtube