Evästeasetukset Koiran kouluttaminen - Royal Canin

Elämää pennun kanssa

Tulosta
Koiran kouluttaminen

Perussäännöt

Aivan kuten rokotuksista huolehtiminen ja päivittäinen ulkoilu koiran kanssa, koulutuskin kuuluu omistajan velvollisuuksiin koiraa kohtaan, kun hän on koiran päättänyt ottaa. Koulutus turvaa sen, että eläin löytää oman turvallisen paikkansa laumassa, ja tekee siitä yhteiskuntakelpoisen koirakansalaisen. Pennun kouluttaminen tulee aloittaa varhain, kun sen oppimiskyky on parhaimmillaan.

Koiranpennun kouluttaminen arjen sääntöihin alkaa jo muutaman päivän kuluttua siitä, kun koira on tullut uuteen kotiin. Toki pennun toimintaa ohjataan aina tarvittaessa alusta asti. Koiran koulutus etenee vaihe vaiheelta. Pennulla on vain rajallinen keskittymiskyky: se väsyy helposti, jos harjoitus kestää liian kauan. Koulutus tulee joka tapauksessa aloittaa ajoissa pennun ikä ja kehitysvaihe huomioon ottaen.

Motivointi

Koulutuksen onnistuminen edellyttää, että koira saa siitä mielihyvää, ja että omistaja toimii johdonmukaisesti ja määrätietoisesti. Pentu luonnollisesti leikkii mielellään. Tätä kannattaa käyttää hyväksi ja yhdistää leikki ja ”työnteko” lyhyiden harjoitusten muodossa. Koulutuksessa voi hyödyntää leikkien lisäksi pennun miellyttämisenhalua. Johdonmukaisuus, kyky "lukea" omaa koiraa sekä oikea ajoitus on koiran koulutuksessa kaiken a ja o.

Mielekäs palkkio

Palkitseminen lisää motivaatiota ja helpottaa kouluttamista. Jotta palkkio on tehokas, se on oltava koiralle mielekäs. Omistaja voi esimerkiksi kehua koiraa onnistuneen suorituksen jälkeen lämpimällä ja innostavalla äänensävyllä sekä silittämällä tai taputtamalla pentua. Joillekin koirille paras palkinto on yhteinen leikki, toisille makupalat. Epätoivottua käytöstä tulee sen sijaan moittia, mutta vain jos pentu jää kiinni itseteossa. Kannattaa pitää mielessä, että positiivinen vahvistus (toivotun käytöksen palkitseminen) on huomattavasti tehokkaampi koulutuskeino kuin negatiivinen vahvistus (epätoivotusta käytöksestä moittiminen).

Kieli

Koiran kanssa käytetyssä kielessä kannattaa suosia lyhyitä, yksinkertaisia ja usein toistuvia komentoja. Koira ymmärtää paremmin äänensävyn kuin itse sanat: äänensävyn tulee siksi muuttua sen mukaan, annetaanko koiralle komento, kehutaanko sitä vai torutaanko sitä. Koiran kanssa voi viestiä tehokkaasti myös käyttämällä erilaisia merkkejä. Erilaisia koulutustapoja ja niksejä on monia, mm. naksutinkoulutus on monelle koiralle selkeä tapa oppia.

Oma nimi

Aivan ensimmäiseksi pennun tulee oppia oma nimensä. Heti ensimmäisenä päivänä koiran nimen lausumista tulisi seurata miellyttävä hetki koiralle. Näin sitä voi rohkaista tottelemaan komentoja.

"Ei"

Kun pentu muuttaa uuteen kotiin, on erittäin tärkeää opettaa sille sanan ”Ei” merkitys.

  • ”Ei" liittyy kaikkeen kiellettyyn tekemiseen.
  • ”Ei” tulee sanoa varmasti ja tiukalla äänensävyllä, kun näet, että pentu tekee jotain kiellettyä.
  • Tämän oppimisprosessin alussa voit työntää pentua kädellä poispäin samalla, kun sanot ”Ei”. Myöhemmin riittää, että sanot ”Ei" tiukalla äänensävyllä.

Sisäsiistiksi opettaminen

Koiranpentu ei ole tavallisesti sisäsiisti, kun se muuttaa uuteen kotiin. Jos pentu on tehnyt hätänsä sisälle omistajan poissa ollessa, on turhaa torua sitä siitä. Moite on tehokas vain, jos se toteutuu välittömästi. Jotta pentu oppii sisäsiistiksi, se tulee viedä ulos kahden tunnin välein ja heti aterian jälkeen. Oikeaan paikkaan tehdyistä tarpeista on myös muistettava palkita pentu sille mieluisalla tavalla.

Kolme peruskomentoa: paikalla, istu, maahan

Muista käyttää komentoja johdonmukaisesti. Mikä on kiellettyä yhtenä päivänä, ei saa olla sallittua toisena päivänä. Lisäksi kaikkien perheenjäsenten on noudatettava samoja sääntöjä pennun suhteen. Kolmea peruskomentoa harjoitellaan niin, että pentu on hihnassa. Harjoitushetket ovat pentuaikana vielä lyhytkestoisia. Erilaiset koirakoulut tarjoavat pentukursseja pennun opettamisen tueksi. Koirakoulussa koira saa mahdollisuuden tutustua muihin samanikäisiin koiriin ja vahvistaa kommunikointia "koiran kielellä" toisten koirien kanssa. Omistaja voi koirakoulussa varmistua siitä, että oppimisprosessi on oikeilla raiteilla. Koirakoulussa käyminen voi myös vahvistaa omistajan ja koiran välistä sidettä ja tuo iloa ja uusia tuttavuuksia sekä koiran että omistajan elämään.

 
Article_Banners_1060x350_Puppy_2_2016
 

Hihnassa käveleminen

Hihna on valvonnan väline ja positiivinen merkki, joka tarkoittaa pennulle ulkoilua. Sitä ei pidä koskaan käyttää pennun kurittamiseen. Aivan kuten sisäsiisteydenkin, pentu oppii hihnassa kävelemisen kaikkein helpoiten, jos harjoittelu aloitetaan hyvin varhain. Totuta pentu ensin kaulapantaan ja kävelytä sitä sitten hihnassa kotona useita kertoja päivässä, hyvin lyhyitä aikoja kerrallaan.

Luoksetulo

Enemmän kuin komento, luoksetulo on oikeastaan kutsu tulla takaisin omistajan luokse kehuja tai palkkioita varten. Luoksetulon tulee pennun ajatuksissa yhdistyä johonkin positiiviseen. Luoksetulon opettaminen kannattaa aloittaa kutsumalla pentua ruoka-aikoihin ja siirtymällä sitten pikkuhiljaa kotiympäristöstä ulos. Jos pentu ei tottele komentoa ”Tänne”, kannattaa lähteä päinvastaiseen suuntaan ja tarvittaessa piiloutua. Näin pentu hieman hermostuu ja tulee takaisin hyvinkin pian oppien samalla, että laumaa kannattaa pitää silmällä.

Makupalat ja ateriat

Makupalojen ja ruoantähteiden antaminen pennulle saattaa häiritä sen kokonaisvaltaisen ravinnon tarjoamaa ravintoainetasapainoa. Jos makupaloja tai muuta lisäruokaa annetaan paljon tai säännöllisesti, tämä edistää myös ylipainon kertymistä ja voi näin olla vahingollista koiran terveydelle. Aterioiden antamisessa tulee noudattaa johdonmukaisesti tiettyjä tapoja, jotka ennaltaehkäisevät epätoivottua käytöstä. Koiran palkitseminen sille sopivalla tavalla (silitys, leikki, makupalat) on kuitenkin tärkeää koulutusvaiheessa. Tarvittessa siihen voi käyttää myös pennun ruokaa, tällöin makupalat lasketaan suoraan mukaan päivittäiseen ruokamäärään.

  • Puolen vuoden ikään asti pennulle tulee antaa 3 ateriaa päivässä. Tämän jälkeen, aina kasvukauden loppuun asti, aterioiden määrä tulee vähentää kahteen.
  • Pennulle tulee antaa ateriat aina suunnilleen samaan kellon aikaan, samasta puhtaasta kulhosta, samassa paikassa. Koiran saatavilla on aina oltava täysi kulhollinen puhdasta vettä.
  • Pennun tulee antaa syödä rauhassa, eikä sille saa koskaan antaa ruokaa pöydästä.
  • facebook
  • youtube