Koti Koira Koira Maailman koirajärjestöt Muita koirajärjestöjä

Maailman koirajärjestöt

Tulosta
Muita koirajärjestöjä

Useita organisaatioita

FCI:n rinnalla toimii muitakin organisaatioita, jotka eivät ole sen jäseniä. Tällaisia ovat The Kennel Club (KC) Iso-Britanniassa, American Kennel Club (AKC) Yhdysvalloissa ja Canadian Kennel Club (CKC) Kanadassa, Australian National Kennel Council (ANKC) Australiassa ja Bermuda Kennel Club (BKC) Bermudalla.

The Kennel Club (KC)

Iso-Britanniassa vuonna 1873 perustettu The Kennel Club on maailman vanhin rotukoirille omistettu järjestö. Sen lisäksi, että se ylläpitää jalostusrekisteriä ja toteuttaa seulontatutkimuksia, KC myös järjestää noin 6000 koiranäyttelyä vuodessa. Näistä kansainvälisesti arvostetuin on nelipäiväinen ”Crufts”, johon osallistuu yhteensä yli 25 000 koiraa, ja johon osallistuminen edellyttää aiempaa näyttelymenestystä. Järjestön virallinen julkaisu on Kennel Club Gazette, joka ilmestyy kuukausittain.

American Kennel Club (AKC)

AKC perustettiin vuonna 1884. Siihen kuuluu rotukoirakerhoja ja -järjestöjä, mutta se hyväksyy jäsenikseen myös monirotuisten koirien kerhoja. Tällä suurella järjestöllä on henkilökuntaa North Carolinan ja New Yorkin osavaltioissa.

AKC järjestää yli 13 000 tapahtumaa vuodessa ja tekee myös uraauurtavaa työtä monella saralla. Se esimerkiksi perusti koiratuomareiden koulutusinstituutin ja koirien terveyttä edistävän tutkimussäätiön. AKC:llä on omat rotumääritelmänsä.

Yhdysvalloissa on toinenkin koirajärjestö, UKC.

UKC on perustettu vuonna 1898 ja se hyväksyy joitakin sellaisia rotuja, joita FCI ei hyväksy, kuten amerikanpitbullterrierin ja amerikanbulldoggin. Se rekisteröi koiria 50:ssä Yhdysvaltain osavaltiossa sekä yli kymmenessä maassa ja järjestää yli 13 000 tapahtumaa vuodessa.

Bermuda Kennel Club (BKC)

Ikävuosiltaan nuorin kenneljärjestö BKC noudatti vuoteen 1967 asti Canadian Kennel Clubin sääntöjä käyttökokeissa ja näyttelyissä. Se järjestää vuosittain kaksinäyttelyä, yhden syksyllä ja toisen keväällä.

Australian National Kennel Council (ANKC)

Vuonna 1949 perustettu ANKC hyväksyy samat rotumääritelmät kuin FCI ja on sen jäsen, mutta sallii jossain määrin erilaisen tuomaroinnin hyväksymissään 153 rodussa. ANKC:n neuvostoon kuuluu puheenjohtaja, hallinnollinen työntekijä ja kaksi edustajaa kustakin kahdeksasta jäsenjärjestöstä. Neuvosto kokoontuu kerran vuodessa lokakuun kolmantena viikonloppuna.

Kunkin osavaltion yleiskokous valitsee tuomarit sellaisten ehdokkaiden joukosta, joilla on osoittaa vähintään 10 vuoden kokemus koirajärjestöistä. ANKC:n rekisteröimien koirien määrä on vähentynyt vuodesta 1986 alkaen ja jäsenien vuodesta 1995.

Canadian Kennel Club (CKC)

Vuonna 1888 perustetulla CKC:llä on n.25 000 jäsentä, joita edustavat eri alueiden valitsemat 12 edustajaa. Se tunnustaa tällä hetkellä 174 rotua ja sen päätoimipiste on Torontossa. Oltuaan jonkin aikaa tuomarointikiellossa kanadalaiset tuomarit saavat nykyään taas tuomaroida FCI:n kansainvälisissä näyttelyissä.

  • facebook
  • youtube