Maailman koirajärjestöt

Tulosta
Koiranäyttelyt

Nimekkäitä tapahtumia

Koiranäyttelyt kehitettiin 1800-luvun puolivälissä ja niiden tarkoituksena on palkita yksilöt, jotka parhaiten edustavat rotuaan ja vastaavat rotumääritelmää.

Kun koira osallistuu useisiin näyttelyihin, sillä on mahdollisuus saavuttaa monien himoitsemat kansallisen tai kansainvälisen muotovalion tittelit. Tuomarit arvioivat erirotuisten koirien rakenteen ja käyttöominaisuudet.

Näyttelytuomareiden koulutus on kansallisten koirajärjestöjen vastuulla. Tuomariehdokkaiden, jotka ovat usein kasvattajia tai esilleasettajia, on osoitettava, että heillä on erinomaiset tiedot niistä roduista, joita aikovat tuomaroida, sekä kokemusta koiranäyttelyiden järjestämisestä.

Koiranäyttelyitä järjestävät pääasiassa koirajärjestöt tai kasvattajaryhmittymät. Jokaisen FCI:n jäsenmaan on järjestettävä joka vuosi vähintään yksi kansainvälinen näyttely, jossa jokaisen FCI:n hyväksymän rodun parhaalle urokselle ja nartulle annetaan kansainvälinen sertifikaatti.

Joitakin arvostettuja vuosittaisia näyttelyitä

  • Crufts

Crufts järjestettiin ensimmäisen kerran 1800-luvun lopulla. Nykyisin se järjestetään vuosittain maaliskuussa Birminghamissa. Tähän näyttelyyn osallistuu joka vuosi 25 000 koiraa, joilla on oltava aiempaa näyttelymenestystä. Koirien joukossa on Euroopan huippuja. Tapahtuma lähetetään myös televisiosta ja sillä on yli 14 miljoonaa katsojaa.

  • The Westminster Kennel Club Dog Show

Tämä ensimmäistä kertaa vuonna 1877 järjestetty näyttely kokoaa New Yorkin Madison Square Gardeniin joka helmikuu 2 500 koiraa. Koirat kutsutaan näyttelyyn erikseen. Koirien tulokset julkaistaan Westminster Kennel Clubin verkkosivuilla ja niitä käydään katsomassa yli 2 miljoonaa kertaa. Tapahtuma lähetetään televisiosta kahdelta amerikkalaiselta kanavalta.

  • Maailmanvoittaja-näyttely (The World Show)

Maailmanvoittaja -näyttely järjestetään joka vuosi jossakin FCI:n jäsenmaassa. Paras uros ja paras narttu voittavat ”Maailman voittaja” -tittelit, samoin kuin paras nuori koira ja paras veteraanikoira. Näyttely järjestetään Suomessa vuonna 2014.

  • Euroopan voittaja -näyttely (The European Show)

Euroopan voittaja -näyttely järjestetään joka vuosi jossakin eurooppalaisessa FCI:n jäsenmaassa. Tässä näyttelyssä paras narttu, uros, veteraani ja nuori koira saavat ”Euroopan voittaja” -tittelin. Samanlaiset näyttelyt järjestetään myös ”Amerikan ja Karibian” sekä ”Aasian ja Tyynenmeren” alueilla.

  • facebook
  • youtube