Koti Koira Koira Ihmisiä avustavat koirat Harraste- ja vapaa-ajankoirat

Ihmisiä avustavat koirat

Tulosta
Harraste- ja vapaa-ajankoirat

Harrastaminen koiran kanssa

Koiranomistajalla on runsaasti erilaisia mahdollisuuksia harrastaa koiransa kanssa. Vaihtoehtoja riittää koiranäyttelyistä juoksukilpailuihin, tottelevaisuuskokeiden suorittamiseen, agilityyn, jne. Minkä lajin omistaja sitten valitseekaan, harrastus syventää omistajan ja koiran välistä suhdetta ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka on harrastuksesta nauttimisen ja lajissa menestymisen edellytys. Eri roduilla voi olla luontaista taipimusta tietynlaiseen harrastamiseen.

Jos maassa on olemassa koirajärjestö, siellä järjestettävät kansalliset tapahtumat ovat tavallisesti kansainvälisten säännösten alaisia.

Koiranäyttelyt

Koiranäyttelyitä järjestetään paikallisella, kansallisella, kansainvälisellä ja maailmanlaajuisella tasolla. Niissä tuomarit ja asiantuntijat arvioivat eri rotujen edustajien käytöstä ja ulkomuotoa rotumääritelmän perusteella.

Koiraurheilulajit

 • Rodun ja kykyjen mukaan koira voi osallistua monenlaisiin kilpailuihin ja tarjota omistajalle näin monipuolisia harrastusmahdollisuuksia.
 • Metsästyskokeita ovat ainakin kenttäkokeet (seisovat koirat), ajokokeet (ajokoirat) ja jäljestämiskokeet.
 • Etsintään liittyviä kokeita ovat mm. tryffelinetsintäkilpailut (tryffelikoirat) sekä hakukokeet.
 • Vesipelastus tai vedessä toimimiseen liittyvät oman kokeensa. Newfounlandinkoira on näissä usein parhaimmillaan rotuominaisuuksiensa vuoksi.
 • Juoksukilpailuihin osallistuvat pääasiassa vinttikoirat kuten whippet ja greyhound. Nämä rodut ovat kuin luotuja juoksemaan.
 • Paimennuskilpailut osallistuvat erilaiset  paimenkoirat, kuten pyreneitteinpaimenkoira ja bordercollie.
 • Jäljestyksen piiriin kuuluu esineiden ja ihmisten etsiminen.
 • Agilityssa koirat kilpailevat esteradalla, johon sisältyy erityyppisiä esteitä.
 • Canicross on laji, jossa omistaja juoksee koiran kanssa merkityllä reitillä luonnossa. Tämä on itse asiassa virallinen versio tavallisesta juoksulenkistä koiran kanssa.
 • Flyball on viestijuoksulaji, jossa joukkueeseen kuuluu vähintään neljä koiraa. Koira ylittää ensin neljä estettä, jotka on asetettu 15 metrin etäisyydelle toisistaan. Tämän jälkeen se painaa tassullaan jousella varustettua laatikkoa. Katapulttimekanismi laukaisee pallon, joka koiran on saatava kiinni ja palautettava hyppyjen kautta omistajalleen.
 • Frisbee: koiran on otettava kiinni omistajan heittämä frisbee.
 • Ring, Mondioring, Campagne, IPO (RCI) -kilpailuissa testataan koiran kykyjä monella eri osa-alueella. Kilpailun tyypistä riippuen niihin saattaa sisältyä estehyppyä, tottelevaisuutta, taistelutaitoja, puolustusta ja jäljestystä.

Rekikoirat

Ensimmäiset todisteet siitä, että koiria on valjastettu reen eteen, ovat Itä-Siperiasta 4000 vuoden takaa. Rekiajo ja pulkkahiihto on kuitenkin tunnustettu urheilulajeiksi vasta viime vuosisadan alkupuolella. Kun kultakuume oli kuumimmillaan, muodostui ryhmiä, jotka halusivat kilpailla muita rekikoiratiimejä vastaan ja näin testata oman tiiminsä nopeutta ja kestävyyttä.

Vuosisadan alun jälkeen kilpailuja on järjestetty lajin alkuperämaan Alaskan lisäksi myös Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Merkittävä hetki lajin historiassa koettiin vuonna 1924 Uudessa Englannissa, kun New England Sled Dog Club perustettiin. Vuoden 1932 talviolympialaisissa Lake Placidissa rekiurheilu pääsi esille näytöslajina ja saavutti yleisön keskuudessa valtavan suosion. Tänä päivänä kilpailuja on varsinkin Pohjois-Amerikassa niin paljon, että niistä on lähes mahdotonta pitää lukua. Monet näistä kilpailuista järjestetään vuosittain ja niihin osallistuu tuhansia ihmisiä.

Pulkkahiihto

Skandinavia (Tanska, Ruotsi, Norja, Suomi) on myös yksi rekiurheilun vahvoista alueista. Suosituin laji ei kuitenkaan ole rekiajo, vaan pulkkahiihto – laji, jossa yhdistyvät murtomaahiihto ja rekiajo: hiihtäjä on hihnoilla kiinni 1 - 3 koirasta muodostuvaan ”joukkueeseensa” ja vetää perässään rekeä, jossa on painoa. Tässä lajissa Skandinaviassa käytetään mieluiten lintukoiria (pointtereita, settereitä), koska ne ovat lyhyillä etäisyyksillä (7 - 12 km) nopeampia ja sopivat psykologisilta ominaisuuksiltaan paremmin yksilösuorituksiin.

Pulkkahiihto ja rekiajo ovat nyt tärkeitä lajeja koiraurheilulle. Lajiliittojen ansiosta nämä urheilulajit ovat saavuttaneet kansainvälisen aseman.

 • facebook
 • youtube