Koti Koira Koira Elämää koiran kanssa Ylipainon ennaltaehkäisy

Elämää koiran kanssa

Tulosta
Ylipainon ennaltaehkäisy

Koiran pitäminen hyvässä kunnossa

Ylipaino merkitsee liiallisen rasvan kertymistä elimistöön. Lemmikki lihoo, kun se saa enemmän energiaa kuin mitä se kuluttaa. Tällöin ylimääräinen energiaa varastoituun elimistöön rasvana. Ylipaino on nykyään yleinen ongelma, jopa 30 % maamme koirista ja kissoista on ylipainoisia tai lihavia.

Useimmissa tapauksissa ylipainon syynä on se, että koira syö enemmän kuin kuluttaa. Tähän liittyy usein liian vähäinen liikunta, erityisesti kaupunkikoirilla. Tietyt rodut ovat geneettisesti muita alttiimpia ylipainolle. Koiran ylipainon kehittyminen on voinut saada alkunsa jo kasvuvaiheen aikana saadusta ruoasta. Kasvuvaiheessa yliruokitun pennun elimistö on tuottanut liikaa rasvasoluja, jotka täysikasvuisena täyttyvät rasvalla. Onkin tärkeää, että ylipainoa vältetään jo pentuaikana. Sopivan ruokavalion valinta ja koiran kehon kunnon seuraaminen ovat tärkeitä asioita painonhallinnassa ja laihduttamisessa. Myös makupalojen antamiseen tulee kiinnittää huomiota. Kevyitä, koirille tarkoitettuja koulutuspaloja on saatavilla.

Koira, joka syö liikaa

Liikaa syövää koiraa sanotaan buliimiseksi. Liikasyöminen voi johtua ruoan loppumisen pelosta, jos ruoasta on kilpailua usean koiran kesken, neurohormonaalisesta epätasapainosta, tylsistymisestä, ruoansulatusongelmista tai siitä, että ruoan energiatiheys ei ole riittävä. Eläimen painonvaihtelua ja käyttäytymistä tarkkailemalla omistaja voi auttaa eläinlääkäriä tekemään oikeanlaisen diagnoosin liikasyömisen syistä.

Ylipainoisen koiran ruokinta

Koiran päiväannoksen pienentäminen voi olla vaikeaa, koska koira ei helposti hyväksy tällaisia muutoksia. Jos yrität saada koiran laihtumaan säännöstelemällä sen tavanomaista ruokaa, seurauksena voi olla energian rajoittamisen ohella jonkin ravintoaineen puutostila. Ylipainosta kärsiville koirille tarkoitettu Health Nutrition -ruokavalio mahdollistaa ruoka-annoksen koon pitämisen samana niin, että ruoka siitä huolimatta sisältää riittävän määrän ravintoaineita ja vähemmän energiaa. Nappuloiden alhainen energiatiheys turvaa sen, ettei annosta tarvitse pienentää, ja ehkäisee siten näläntunnetta aterioiden välillä. Myös ruoan erityinen kuitukoostumus lisää kylläisyyden tunnetta ja vähentää kerjäämistä. On tärkeää huomioida, että sterilisaation tai kastraation jälkeen koira helposti lihoo. Tämä johtuu hormonitoiminnan lakkaamisen aiheuttamista aineenvaihduntamuutoksista, jotka saattavat saada aikaan ruokahalun kasvamista samalla kuin energiantarve vähenee. Steriloitujen tai vain vähän liikkuvien koirien painonhallintaa tukevat Health Nutrition -ruokavaliot, joiden energiapitoisuutta on rajoitettu. Tälläinen kevytruoka tai leikatulle eläimelle kehitetty ruokavalio tukee tehokkaasti koiran painonhallintaa.

Liikunnan merkitys

Painon pudottamisessa on hyvä muistaa optimaalisen ruokavalion valinnan lisäksi koiran liikunnan lisääminen. Pitkä kävelylenkki antaa sille mahdollisuuden kuluttaa energiaa. Koira nauttii omistajan kanssa leikkimisestä ja samalla se käy hyvästä liikunnasta. Makupaloja tulee antaa vain, jos niiden sisältämä energia on huomioitu koiran vuorokausiannoksessa. Jos koira on erittäin lihava, tulee liikunnan lisääminen aloittaa asteittain.

Painonhallinta

Painonhallinta ja ylipainon ehkäiseminen on helpompaa kuin jo kertyneestä ylipainosta eroon pääseminen.  Ylipainoon kannattaa suhtautua vakavasti senkin takia, että se voi aiheuttaa mm. vakavia luusto- ja nivelongelmia sekä sydän- ja hengityselinten sairauksia. Lisäksi liikalihavuus heikentää hedelmällisyyttä, aiheuttaa iho-ongelmia ja alentaa odotettavissa olevaa elinikää sekä lisää koiran sairastelutaipumusta. Ylipainoisen koiran olo on epämukava ja lämmönsäätelykyky on heikentynyt. Tällainen koira myös leikkii ja liikkuu vähemmän, koska se on sille vaikeampaa, mikä puolestaan entisestään vähentää sen tarvitseman energian määrää ja lisää ylipainon kertymisen riskiä. Ylipainoinen koira on alttiimpi infektioille, ja leikkauksiin sekä nukutuksiin liittyvät riskit ovat normaalia suuremmat. Joskus ylipaino voi johtua myös aineenvaihduntahäiriöistä tai olla lääkityksen sivuvaikutus. Eläinlääkärin tutkimukset ja ohjeet ovat siinä tapauksessa tarpeen.

Kun eläinlääkäri on todennut ylipainon ja määrittänyt sen vakavuusasteen, koiran ruokavalion onnistuminen riippuu pääasiassa siitä, miten määrätietoisesti ja tiukasti omistaja noudattaa määrättyä ruokavaliota. Painonpudotusprosessiin tarvitaan kaikkien perheenjäsenten sitoutumista. Painon pudottaminen voi kestää useita kuukausia, sillä sen tulee tapahtua hitaasti ja turvallisesti. Laihdutusprosessin jälkeen on tärkeää valita sellainen ruokavalio, jonka avulla koira myös pysyy ihannepainossa.

Painonhallintatesti

Royal Caninin painonhallintatestillä voit selvittää, onko koirallasi riski ylipainon kehittymiselle.Vastaukset ovat suuntaa antavia, eivätkä välttämättä täysin kuvasta todellista tilannetta. Testin tarkoituksena on kiinnittää huomiosi ylipainolle altistaviin riskitekijöihin, sekä kannustaa liikunta- ja ruokailukäytäntöjen muuttamiseen koirasi hyvinvoinnin kannalta parempaan suuntaan.

  • Siirry painonhallintatestiin tästä
  • facebook
  • youtube