Koti Koira Koira Elämää koiran kanssa Suojele lemmikkiä kesän vaaroilta

Elämää koiran kanssa

Tulosta
Suojele lemmikkiä kesän vaaroilta

SUOJELE LEMMIKKIÄ KESÄN VAAROILTA

Lemmikin kesään saattaa kuulua muutakin kuin aurinkoa ja huoletonta löhöilyä. Tässä katsaus kesän mukanaan tuomiin, lemmikinkin kannalta ikäviin lieveilmiöihin.

VARO SINILEVÄÄ

Pulahtaminen meri- tai järviveteen kesähelteellä on virkistävä kokemus. Kesällä tulisi kuitenkin olla erityisen tarkkana, mikäli vesistössä ilmenee levää. Suomen vesistöissä etenkin sinilevä tuottaa jatkuvasti harmia uimareille. Sinilevä voi aiheuttaa lemmikille jopa hengenvaarallisen myrkytystilan, joka pahimmassa tapauksessa johtaa lemmikin kuolemaan. Levästä johtuvia ensioireita – kuten oksentelua, ripulia, hoipertelua ja vapinaa – voi ilmetä jo puolen tunnin sisällä altistumisesta levälle.

Levän myrkyllisyyttä tai myrkyttömyyttä ei pysty silmämääräisesti selvittämään. Jos epäilet, että koirasi on saattanut saada elimistöönsä sinileväpitoista vettä, on syytä ottaa oitis yhteyttä eläinlääkäriin. Altistumisen jälkeen koira tulee välittömästi pestä puhtaalla vedellä, jotta myrkytysoireilta vältyttäisiin. On parempi olla varovainen, eikä päästää koiraa lainkaan uimaan veteen, jossa on nähtävissä leväkukintoja.

Levähavainnoista voi lukea vaikkapa ELY-keskuksen tai Suomen ympäristökeskuksen verkkosivuilta. Myös uutisia seuraamalla pysyy ajan tasalla kunkin alueen levähavainnoista.

HUOLEHDI TURVALLISUUDESTA PARVEKEELLA

Parvekkeelta pudonneet kissat ovat valitettavan yleinen kesäajan ilmiö eläinlääkäriasemilla. Vaikka kissoja pidetään ketterinä ja notkeina selviytyjinä, voi korkea pudotus kovalle alustalle aiheuttaa vakavia vammoja tai jopa kissan kuoleman.

Toisin kuin Ruotsissa, Suomessa ei ole olemassa lainsäädäntöä, joka velvoittaisi kissan omistajan varustamaan parvekkeensa turvaverkolla, mikäli pudotusta on enemmän kuin viisi metriä. Turvaverkot ja parvekelasit lisäävät kuitenkin huomattavasti parvekkeen turvallisuutta ja pelastavat vuosittain lukuisten kissojen hengen.

SUOJAUDU PUNKEILTA

Punkit viihtyvät varjoisissa ja kosteissa ruohikkoympäristöissä. Punkki on sokea, mutta se aistii lähestyvän eläimen tai ihmisen maanpinnan värähtelyistä ja hiilidioksidin määrän muutoksista ilmassa. Ruohonkorsista ne tarttuvat ohi kulkevaan ihmiseen tai eläimeen.

Punkki voi levittää vakavia tauteja, joista Suomessa esiintyy borrelioosia, anaplasmoosia ja puutiaisaivokuumetta.

Apteekit, eläinlääkäriasemat ja eläintarvikeliikkeet myyvät kissoille ja koirille erilaisia punkkikarkotteita. Kysy eläinlääkäriltä, millainen suojautumiskeino sopii parhaiten juuri sinun lemmikillesi. Yksikään punkkikarkote ei ole kuitenkaan täysin varma, ja etenkin kesäaikaan lemmikin turkki on syytä tutkia säännöllisesti.

Lisäksi koirille on nykyisin markkinoilla Borrelia-rokote, mutta sen tehoa kliinisen borrelioosin ehkäisemiseksi ei ole osoitettu. Alueilla, joilla borrelioosia esiintyy runsaasti, rokottaminen päivittäisen puutiaistarkastuksen ja puutiaisten ennaltaehkäisyyn tarkoitettujen valmisteiden käytön ohella saattaa kuitenkin vähentää koiran sairastumisriskiä.

Mikäli löydät lemmikistäsi punkin, tulee se irrottaa välittömästi. Mitä pidempään punkki on kiinni lemmikkisi ihossa, sitä suurempi riski on saada tautitartunta. Paras tapa irrottaa punkki, on ottaa siitä tukeva ote punkkipihdeillä tai pinseteillä mahdollisimman läheltä lemmikin ihoa ja vetää punkki rauhallisesti irti. Punkki olisi hyvä saada kerralla ja kokonaisena irti, jottei puremakohta tulehtuisi.

ÄLÄ JÄTÄ LEMMIKKIÄ KUUMAAN AUTOON

Ahkerasta tiedotuksesta huolimatta, luemme vuosittain surullisia uutisia kuumaan autoon menehtyneistä koirista. Monelle tulee yhä yllätyksenä, miten nopeasti lämpötila voi nousta autossa, oli ajoneuvo sitten auringossa tai varjossa. Sivuikkunoiden jättäminen raolleen ei estä lämpötilan kohoamista autossa vaaralliselle tasolle.

Lämpöhalvaus on vakava tila, joka aiheuttaa nopeasti vaurioita lemmikin sisäelimiin. Sen ensioireita koiralla ovat poikkeuksellisen voimakas ja tiheä läähätys sekä punaiset ikenet tai kieli. Muita tyypillisiä oireita ovat oksentelu, ripuli, huimaus ja verenpaineen lasku. Lämpöhalvaus vaatii aina nopeaa reagointia ja eläinlääkärin apua. Eläintä tulee viilentää asteittain, jotta sen ruumiinlämpö saadaan normalisoitua. Lemmikkiä voidaan viilentää haalealla vedellä tai märillä, viileillä pyyhkeillä jo matkalla eläinlääkäriin. Lemmikin viilentämiseen käytettävä vesi ei saa olla jääkylmää!

Jos näet koiran lukittuna kuumaan autoon, eikä omistajaa näy, soita ensi töiksesi hätänumeroon. Jos koira on jo kriittisessä tilassa, eikä siis ole aikaa odotella, on hyvä pyytää ensin ympärille todistajia ja sen jälkeen särkeä auton ikkuna.

Kellonaika Lämpötila ulkona Sää Lämpötila autossa
08.30 + 22 °C Aurinkoista + 23 °C
09.30 + 22 °C Aurinkoista + 38 °C
10.30 + 25 °C Aurinkoista + 47 °C
11.30 + 26 °C Aurinkoista + 50 °C
12.30 + 27 °C Aurinkoista + 52 °C
13.30 + 27 °C Aurinkoista + 52 °C
14.30 + 28 °C Aurinkoista + 50 °C

Lähde: SKK

  • facebook
  • youtube