Koti Koira Koira Elämää koiran kanssa Koiran hyvinvoinnista huolehtiminen

Elämää koiran kanssa

Tulosta
Koiran hyvinvoinnista huolehtiminen

Koiran hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtiminen

Koiran omistamiseen ja hoitoon kuuluu koiran päivittäinen lenkittäminen. Lisäksi koiran asianmukaiseen hoitoon kuuluu joitakin perustoimenpiteitä, joiden avulla voi huolehtia koiran hygieniasta ja varmistaa, että mahdollisista sairauksista kertovat merkit huomataan ajoissa.

Ulkoilu

 • Välttämättömät lenkit

Ulkoilulla on eläimen hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeä merkitys. Koiralle on tarjottava mahdollisuus tutkia ympäristöään. Asuu koira sitten kerros- tai omakotitalossa, viiden minuutin pikalenkki aamuin illoin ei  riitä, ei edes siinä tapauksessa, että se saa juosta pihalla vapaana. Tunnin mittainen päivittäinen kävely antaa koiralle mahdollisuuden paitsi hoitaa tarpeensa, myös kuluttaa ylimääräistä energiaa. Monelle koiralle on erityisen mieluisaa juosta vapaana. Tämä tulee tehdä kaukana autoteistä ja koiran tulee olla omistajansa hallinnassa. Kahden tunnin lenkki viikonloppuisin puistossa tai metsässä tarjoaa koiralle vaihtelua jokapäiväisestä ympäristöstä. Vanhalle tai sairaalle koiralle riittää lyhyt kävely kahdesti päivässä. Erityisen aktiiviset koirat tarvitsevat liikuntaa ja tekemistä selvästi enemmän.

Hyvin koulutettu koira osaa kävellä hihnassa ja tulee vapaana ollessaan kutsusta takaisin omistajan luokse. Koirakoulusta saa usein hyvät eväät ja vinkit koiran arkitottelevaisuuden opettamiseen.

 • Lenkin jälkeen

Kesäaikaan on ulkoilun jälkeen hyvä tarkistaa, ettei koiraan ole päätynyt punkkeja ulkoilun jäljiltä. Punkki elää aluskasvillisuuden seassa, erityisesti heinikoissa, ja tarttuu koiraan tyypillisimmin pään tai kaulan alueelle.  Ne voivat verta imiessään levittää bakteereja ja viruksia, jotka voivat aiheuttaa vakavia sairauksia kuten borrelioosia. Koiran kotiin kantamat punkit voivat siten olla vaaraksi myös omistajalle. Koiraan kiinnittynyt punkki kannattaa irroittaa asianmukaisilla punkkipihdeillä tai vastaavilla mahdollisimman pian. Punkkien tarttuminen on syytä ehkäistä käyttämällä koiralle apteekista tai eläinlääkäristä saatavia ulkoloisvalmisteita.

Samalla voit varmistaa, ettei tassuissa ole lasinsirujen tai piikkien aiheuttamia haavoja tai muita vaurioita. Kannattaa myös tarkistaa, ettei varpaiden väliin tai korviin ole tarttunut esimerkiksi kasvien kukintoja tai takiaisia. Talvella teille levitetty suola saattaa aiheuttaa halkeamia koiran anturoihin. Tassut kannattaa huuhtoa aina tarvittaessa kädenlämpöisellä vedellä.

Jos koira käy mielellään uimassa, muista huuhtoa sen turkki uinnin jälkeen. Joki- tai merivedestä voi jäädä koiran turkkiin hiukkasia, jotka saattavat ärsyttää ihoa. Koira tulee myös kuivata huolellisesti. Jatkuvasti märkä turkki voi hautoa ihoa sen alla ja altistaa koiran ihotulehduksille, kuten ns. hot spotille. Tällöin eläinlääkärikäynti on usein välttämätön.

Päivittäisestä hygieniasta huolehtiminen

Koiran perushoitoon kuuluu muutamia välttämättömiä toimenpiteitä. Korvien, silmien, hampaiden ja turkin hoitoon liittyvät toimenpiteet on usein helpompi tehdä, jos koira on totutettu niihin pennusta lähtien. Pennun opettaminen tulee tapahtua ystävällisen määrätietoisesti. Hoitotoimenpiteisiin voi totutella vähän kerrallaan, mutta on tärkeää, että omistaja sanelee, milloin toimenpide loppuu eikä lopeta pennun rimpuillessa vastaan. Pentu oppii luottamaan omistajaan positiivisten hoitokokemusten kautta ja siitä tulee todennäköisesti helppo käsiteltävä myös aikuisena. Nämä hoitotoimet auttavat pitämään koiran terveenä ja hyväkuntoisena ja ovat siksi tärkeitä.

 • Suun alue

Koiran hampaiden tulee olla valkoiset, eikä niissä saisi olla juurikaan hammaskiveä. Ikenien tulee olla vaaleanpunaiset.

Paras tapa ehkäistä hammaskiven kertymistä on päivittäinen hampaiden harjaaminen. Tällä voi myös ehkäistä pahanhajuista hengitystä. Parhaiten tähän käyttöön sopivat erityisesti koiria varten suunnitellut hammasharjat ja -tahnat.  Myös esimerkiksi pienten koirien Health Nutrition -kuivaruoka on suunniteltu huolehtimaan suun ja hampaiden hygieniasta. Pienten koirien leuat ja hampaat ovat muotonsa ja kokonsa vuoksi erityisen alttiita erilaisille suun alueen ongelmille. Myös syljen koostumuksella tiedetään olevan merkitystä hammaskiven muodostumiselle. Myös suun hyvinvointiin tarkoitettuja erikoisruokavalioita on saatavilla. Koiralle voi myös antaa puruluita, jotka saattavat hidastaa hammaskiven muodostumista, koska niiden pureskeleminen hankaa hampaiden pintaa.

 • Silmät

Koirien silmien tulee olla kirkkaat ja kosteat, ja niiden limakalvojen tulee olla vaaleanpunaiset. Silmän sisäkulmassa ei pitäisi näkyä eritettä. Koiran silmät voi puhdistaa siihen tarkoitetulla silmävedellä. Nosta koiran pää pystyasentoon, avaa sen yläluomi ja tipauta muutama tippa sen silmään. Pyyhi sitten ylimääräinen neste harsolla tai pumpulilla pois. Usein toimenpide onnistuu paremmin, kun silmähuuhtelupuollon tuo silmää kohti takaapäin. Kun koiralla on silmätulehdus, erite saattaa olla kellertävää/ vihertävää. Jos koira pyrkii raapimaan silmiään, silmät vuotavat tai rähmivät tai niissä ilmenee valonarkuutta, tulee koira viedä pian eläinlääkäriin.

 • Korvat

Koiran korviin on myös hyvä kurkistaa aika ajoin niiden siisteyden varmistamiseksi. Luppakorvaisen koiran korvat on hyvä tarkistaa säännöllisemmin, koska ne eivät rakenteensa vuoksi pääse niin hyvin tuulettumaan ja tämä altistaa tulehduksille. Koiran korvat puhdistetaan tarpeen mukaan, säännöllistä puhdistamista ei ole tarpeen tehdä. Käytä puhdistamiseen koiran korville tarkoitettua korvanpuhdistusainetta. Toimi näin: työnnä pullonpää korvakäytävään. Tärykalvon puhkaisemista ei tarvitse pelätä, koska korvakäytävä on L-kirjaimen muotoinen. Purista pullosta puhdistusnestettä reilusti korvakäytävään, ota pullo ulos ja hiero kevyesti korvakäytävän juuresta 30 sekunnin ajan. Pyyhi lopuksi irtoava erite sekä ylimääräinen puhdistusaine pumpulilla tai harsolla korvakäytävästä. Älä koskaan käytä vanupuikkoja, sillä ne työntävät eritteen vain syvemmälle korvaan!

 • Sukupuolielimet ja peräaukko

Sekä narttu- että uroskoiran sukupuolielimet on myös hyvä tarkistaa säännöllisesti. Jos sukupuolielimistä vaikuttaa tulevan eritettä, koira tulee viedä eläinlääkärin tarkastettavaksi. Peräaukon tulisi olla puhdas, eikä siinä pitäisi olla merkkejä ripulista.

 • Kynnet

Kynsiä on kahdenlaisia: kannuskynsiä ja varpaankynsiä. Kynnet kasvavat jatkuvasti, mutta koiran normaali elämä kuluttaa varpaankynsiä jonkin verran mm. vuodenajasta riippuen. Jos kynnet eivät kuitenkaan kulu riittävästi, vaan kopisevat lattiaan koiran kävellessä, ne tulee leikata koirille tarkoitetuilla kynsisaksilla. Varo kuitenkin leikkaamasta liikaa, ettet osu kynnen sisällä kulkevaan verisuoneen. Verisuoni erottuu selvemmin valkoisista kynsistä näkyessään vaaleanpunaisena. Kannuskynnet leikataan samalla tavoin. Ne peittyvät usein karvan alle, mutta niitä ei pidä unohtaa, koska ne saattavat liian pitkiksi kasvettuaan aiheuttaa kipuja ja haavaumia koiran ihoon painautuessaan. Kun teet koirasi yleistarkastuksen säännöllisesti, kynsien leikkaamisestakin tulee usein koiralle tylsähkö itsestäänselvyys, johon se suhtautuu rauhallisesti. Täten voit leikata vain vähän kerrallaan ja kynnet pysyvät sopivan pituisina koko ajan.

Rokotukset ja madottaminen

 • Rokotukset

Koirapopulaation rokottaminen on tärkeää, sillä rokotusohjelmilla estetään vaarallisten tautien leviäminen. Koirat rokotetaan Suomessa ainakin parvovirusripulia, tarttuvaa maksatulehdusta, penikkatautia sekä rabiesta eli raivotautia vastaan. Myös kennelyskää vastaan on olemassa rokote. Rokotus suojaa tauteja vastaan vain rajallisen ajan. Siksi koiralle täytyy antaa vahvisterokotteita koko sen elämän ajan. Koira tulee siis viedä eläinlääkärin vastaanotolle rokotettavaksi säännöllisesti. Eläimen tulee olla rokotushetkellä terve ja matolääkitty 1 - 2 viikkoa ennen rokotusta.

 • Sisä- ja ulkoloiset

Erityisesti keväällä koiralla saattaa olla kirppuja tai punkkeja, jotka joskus kantavat myös ikäviä tauteja. Markkinoilla on monenlaisia valmisteita, joiden avulla voi ehkäistä tehokkaasti näitä sekä koiran että ihmisen terveydelle haitallisia loiseläimiä.  Koira tulee madottaa eläinlääkärin antamien ohjeiden mukaan. Tuotteen valintaan vaikuttavat eläimen koko, ikä, elämäntapa ja monet muut tekijät.

Turkista huolehtiminen

 • Peseminen

Turkin pesutarve riippuu sen laadusta: erittäin lyhytkarvainen koira tarvitsee pestä vain, kun se on likainen. Lyhytkarvainen koira kannattaa pestä keskimäärin kahdesti vuodessa ja pitkäkarvainen noin kolmen kuukauden välein. Pienen koiran voi pestä pesualtaassa tai vauvan kylpyammeessa, suuren koiran kylpyammeessa tai ulkona, mikäli lämpötila sen sallii. Pesualtaan pohjalle tai pesupaikan lattialle kannattaa asettaa liukuestematto, jotta koira ei liukastu ja satuta itseään. Käytä koiran pesuun kädenlämpöistä vettä sekä erityisesti koirille tarkoitettua shampoota. Koiran ihon pH-arvo on erilainen kuin ihmisen ja siksi koiran pesuun ei voi käyttää ihmisille tarkoitettuja tuotteita. Turkki tulee harjata ja takut selvittää ennen pesua. Kun koira on kokonaan kasteltu, levitä shampoota, vaahdota ja anna sen vaikuttaa tarpeeksi pitkään (useimmissa shampoissa vaikutusaika on n. 10 min). Varo, ettei shampoota joudu koiran silmiin ja korviin. Huuhtele koira huolellisesti ja pyyhi kuivaksi.

 • Karvanlähtö                                                                

Turkin tyypistä riippumatta karvat kasvavat, kuolevat ja uusiutuvat. Ulkona elävät koirat vaihtavat karvan kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä, valoisan ajan vaihteluiden mukaan. Sisätiloissa elävät koirat eivät altistu valon määrän vaihteluille, minkä vuoksi ne pudottavat karvaa ympäri vuoden, tosin tavallista enemmän keväällä ja syksyllä. Kuolleen karvan voi poistaa turkista harjaamalla ja pesemällä. Karvan laatu määrittää sen, kuinka usein ja millaisilla välineillä turkkia tulee hoitaa. Esimerkiksi tietyille roduille tarkoitetut ruokavaliot tukevat erityisesti turkin ihon hyvinvointia. Tiedetäänhän muun muassa, että päivittäisestä valkuaisainetarpeesta menee 30 % pelkästään ihon ja turkin uusiutumiseen. Tämä voidaan ottaa huomioon myös ruokavaliota valittaessa.

Tietyntyyppiset turkit kannattaa jättää trimmaajan hoidettaviksi.

 • facebook
 • youtube