Evästeasetukset Kissarodut - Siamilainen
Koti Kissa Kissarodut Siamilainen

Kissarodut

Tulosta
Siamilainen

Siamilainen on kissaroduista seurallisin

Siamilainen on kissarotu, jota pidetään tavallisesti kaikkein seurallisimpana ja äänekkäimpänä. Tiesitkö, että 1300–1400-luvuilla siamilaiselle kirjoitettiin ylistysrunoja? Tai että siamilaisella on erityisen herkkä ruoansulatus, joka edellyttää proteiinipitoista ravintoa?

Puhelias perheenjäsen

Siamilaiskissa on ehdottomasti yksi vilkkaimmista kissaroduista, ja se tunnetaan tavastaan ”jutella” paljon – ja pitkään. Siamilainen osallistuu kernaasti kaikkiin perheen puuhiin. Utelias kissa onnistuu vaivatta availemaan laatikoita, kaappeja ja ovia, mutta uskollisen ja hellyttävän luonteensa ansiosta se saa helposti anteeksi. Siamilainen oppii nopeasti kävelemään nuoralla tai noutamaan leluhiirtä, ja järjestelmällisellä harjoittelulla siamilainen kissa voidaan opettaa jopa tulemaan luo kutsusta.

Siamin kuninkaallinen kissa

Siamilainen on vanhin neljästä itämaisesta rotumuunnoksesta, ja sen arvellaan olevan peräisin Thaimaasta (entinen Siam), mutta tarkalleen ei tiedetä, milloin rotu saapui länteen. Siamilaisen varhaishistoria Aasiassa ja entisessä Siamin kuningaskunnassa on jäänyt hämärän peittoon.

Vanhassa thaimaalaisissa kirjoituskokoelmassa Tamra Maew (Kissarunoja), joka on kirjoitettu vuosien 1350–1767 välillä, esiintyy piirroksia kissasta, joka on huomattavan samannäköinen kuin nykyrodut siamilainen, burma ja korat. Tarinoiden mukaan siamilaiskissat asuivat kuninkaiden palatseissa ja niitä saivat omistaa vain kuningasperheiden jäsenet.

Siamilaisen rodulliset erityispiirteet ja -tarpeet

Yksi siamilaisen tunnusmerkeistä on hyvin lyhyt ja ohut turkki. Siamilaiselle on tunnusomaista myös tapa syödä erittäin nopeasti, mikä saattaa aiheuttaa oksentelua pian ruokailun jälkeen. Kaiken kaikkiaan tämän kissan herkkä ruoansulatusjärjestelmä vaatii erityistä huomiota.

Solakka, lihaksikas siamilainen tarvitsee runsaasti proteiinia lihasmassan säilyttämiseen, ja lisäksi rodulla on tavallista suurempi taipumus hammaskiven muodostumiseen. Siamilaiskissan erityisvaatimuksiin suunniteltu ruoka voi kuitenkin ehkäistä terveysongelmia. Terveellinen ja helposti sulava ravinto parantaa samalla kissan elämänlaatua kokonaisvaltaisesti.

Siamilaisen kasvu ja terve aikuisuus

Kasvuvaihe on herkkää aikaa, jolloin hyvällä ravitsemuksella on erityisen suuri merkitys. Kahdeksan ensimmäisen elinviikon aikana siamilaisen kissan pennun paino kahdeksankertaistuu syntymäpainoon nähden, ja samalla luusto, sisäelimet ja lihakset kasvavat ja kehittyvät. Pennun vastustuskyky on kuitenkin vielä hauras

Myös aikuisen kissan on saatava täysipainoista ravintoa, joka turvaa kaikki kissan tarvitsemat välttämättömät ravintoaineet. Siamilaiselle kissalle räätälöidynSiamese-ruoan koostumus on laadittu siten, että sen sisältämät ennaltaehkäisevät ja hoitavat ravintoaineet vastaavat juuri siamilaisen erityistarpeita. Tietyt aminohapot, vitamiinit ja rasvahapot hoitavat ihoa ja turkkia. Laadukkaat proteiinit ja kohtuullinen rasvapitoisuus pitävät siamilaisen hoikan ja lihaksikkaan vartalon kunnossa, ja proteiinien hyvä sulavuus tukee suoliston bakteeritasapainoa ja ruoansulatuksen toimintaa. Lisäksi ruoka ehkäisee virtsakivien muodostumista, joka on yleistä vanhoilla kissoilla.

Hyvä maittavuus saa aikaan tyytyväisyyden tunteen

Kissan hajuaisti on erinomainen 60–65 miljoonan aistinsolun ansiosta, mutta makuaisti ei ole yhtä tarkka. Siksi kissa arvioi ruoan maittavuutta enemmän hajun ja rakenteen kuin itse maun perusteella. Maittavuuteen vaikuttavat ruoan tuoksu, palojen koko, muoto, rakenne, maku ja koostumus.

Mitä tyytyväisempi olo kissalla on ruokailun jälkeen, sitä enemmän se tuntee kiinnostusta samaan ruokaan jatkossakin.

 
siamilainen-itamainen-kissanruoka
 

Terveellistä täsmäravintoa – Siamilaisen erityistarpeisiin

Royal Caninin Feline Breed Nutrition -roturuoat on kehitetty vuosien tutkimustyön tuloksena ja erilaisten kissarotujen erityistarpeita kunnioittaen. Pyöreä rengasmainen nappula on suunniteltu juuri siamilaiselle sopivaksi. Nappula on helppo poimia suuhun ja houkuttaa kissaa pureskelemaan ruokansa hitaasti, mikä puolestaan ehkäisee ruokailun jälkeistä oksentelua.

  • facebook
  • youtube