Evästeasetukset Kissarodut - Sfinx

Kissarodut

Tulosta
sfinx

Sfinx on vilkas ja paljon energiaa tarvitseva kissa

Sfinx, myös sphynx ja sphinx, on erityisen vilkas ja ihmisrakas olento, joka keksii mielellään kepposia. Sen tietää jokainen onnellinen sfinxin omistaja. Tiesitkö, että sfinxillä on tapana liimautua ihmiseen kuin tarra? Tai että sen harvinaislaatuinen karvaton keho tarvitsee erityisen paljon energiaa ja ihonhoitoa?

Sfinx on tarramaisen tuttavallinen

Sfinxin otsapoimut eivät ole huolestuneisuuden merkki. Päinvastoin: tämä vilkas kissa on täynnä uteliaisuutta ja leikkisyyttä. Se on myös äärimmäisen ihmisrakas eläin, joka tulee yleensä mainiosti toimeen muiden kissojen ja koirien kanssa sekä viihtyy sylissä tai käsivarrella.

Sfinx ei ole täysin kalju, vaan sen kehoa peittää hyvin hento nukka. Poimuinen iho on lämmin ja sen pinta tuntuu kosketeltaessa suunnilleen samalta kuin persikka tai säämiskä.

Maahanmuuttaja Kanadasta

Karvaton kissarotu polveutuu alun perin lyhytkarvaisesta kotikissasta. Jo 1830-luvulla latinalaisessa Amerikassa puhuttiin karvattomista kissoista, mutta nykyinen Euroopassa tunnettava sfinx on saanut alkunsa Kanadassa. Ensimmäinen yksilö havaittiin vuonna 1963 Ontariossa.

Vuonna 1978 Toronton kaduilta löydettiin jälleen kolme karvatonta kissanpentua. Kaksi näistä pennuista lähetettiin Hollantiin, ja niistä tuli ”eurooppalaisen” sfinxin kantavanhempia. Näin syntyi lihaksikas, ihmisrakas ja älykäs tarmonpesä, jolla on omaleimaisen suuret korvat ja persoonallinen luonne.

Sfinxin rodulliset erityispiirteet ja -tarpeet

Koska sfinxillä ei ole turkkia, sen iho vaatii erityisen huolellista hoitoa. Karvattomuuden takia sfinx kuluttaa enemmän energiaa kuin muut kissat. Iho on altis kuormitukselle, ja siksi sen hyvinvointi edellyttää runsaasti ravintoaineita.

Lisäksi sfinxillä on ikääntyessään tavallista suurempi sydänsairauksien riski. On siis tärkeää, että kissan terveellisestä ravinnosta, energiansaannista ja fyysisestä aktiivisuudesta huolehditaan jo pentuiästä alkaen. Sfinxin erityisvaatimuksiin suunniteltu ruoka voi ennaltaehkäistä niin iho-ongelmia kuin sydänvaivojakin.

Sfinxin kasvu ja terve aikuisuus

Kasvuvaihe on herkkää aikaa, jolloin hyvällä ravitsemuksella on erityisen suuri merkitys. Kahdeksan ensimmäisen elinviikon aikana sfinxin pennun paino kahdeksankertaistuu syntymäpainoon nähden, ja samalla luusto, sisäelimet ja lihakset kasvavat ja kehittyvät. Pennun vastustuskyky on kuitenkin vielä hauras. Myös aikuisen kissan on saatava täysipainoista ravintoa, joka turvaa kaikki kissan tarvitsemat välttämättömät ravintoaineet.

Sfinxille räätälöidyn Sphynx-ruoan koostumus on laadittu siten, että sen sisältämät ennaltaehkäisevät ja hoitavat ravintoaineet vastaavat juuri sfinxin erityistarpeita. Ruoan suuri rasvapitoisuus (23 %) soveltuu karvattoman kissan suuren energiantarpeen täyttämiseen. Sydämen toiminnan tueksi ruokaan on lisätty tauriinia sekä EPA- ja DHA-rasvahappoja. Lisäksi ruoan synerginen ravintoainekoostumus edistää ihon suojamekanismien toimintaa. Sen koostumus auttaa vähentämään virtsakivien muodostumista, joka on yleistä vanhoilla kissoilla.

Hyvä maittavuus saa aikaan tyytyväisyyden tunteen

Kissan hajuaisti on erinomainen 60–65 miljoonan aistinsolun ansiosta, mutta makuaisti ei ole yhtä tarkka. Siksi kissa arvioi ruoan maittavuutta enemmän hajun ja rakenteen kuin itse maun perusteella. Maittavuuteen vaikuttavat ruoan tuoksu, palojen koko, muoto, rakenne, maku ja koostumus.

Mitä tyytyväisempi olo kissalla on ruokailun jälkeen, sitä enemmän se tuntee kiinnostusta samaan ruokaan jatkossakin.

 
sfinx-kissanruoka
 

Terveellistä täsmäravintoa – Sfinxin erityistarpeisiin

Royal Caninin Feline Breed Nutrition -roturuoat on kehitetty vuosien tutkimustyön tuloksena ja erilaisten kissarotujen erityistarpeita kunnioittaen. Omega-6- ja omega-3-rasvahappojen suuri pitoisuus hoitaa sfinxin ihoa, ja nappulan muoto on suunniteltu juuri sfinxin leuoille sopivaksi, joten kissan on helppo poimia ruokaa suuhunsa.

  • facebook
  • youtube