Evästeasetukset Kissarodut - Ragdoll

Kissarodut

Tulosta
Ragdoll

Ragdoll on säyseä ja ihmisrakas kissa

Ragdoll on luottavainen, ihmisrakas ja säyseä kissa, joka retkottaa mielellään käsivarrella. Tämän tietää jokainen onnellinen ragdollin omistaja. Ragdoll onkin suomeksi räsynukke. Tiesitkö, että tämän isokokoisen kissan sydän on erityisen altis tietyille ongelmille?

Silkinpehmeä ja seurallinen ragdoll

Ragdoll on tunnetusti silkkaa pehmeyttä – niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Sillä on harvinaislaatuisen silkkinen, puolipitkä turkki ja lempeä luonne. Rotu on saanut nimensä siitä, että kissa valahtaa rennoksi kuin räsynukke, kun se nostetaan syliin. Ragdoll on todellinen perhekissa, ja se tulee yleensä hyvin toimeen myös koirien ja pienten lasten kanssa. Se on mukavuudenhaluinen ja perso ruoalle, mutta myös utelias, tarkkaavainen ja leikkisä.

Ragdoll-uros voi painaa jopa 12 kiloa, naaraan paino on tavallisesti 6–8 kiloa. Me Royal Caninilla painotamme aina, ettei kissaa pidä kohdella kuin pientä koiraa, mutta ragdoll-kasvattajat itsekin toteavat tämän kissan muistuttavan koiraa uskollisuutensa ja seurallisuutensa vuoksi.

Hurmuri Kaliforniasta

Ragdoll on suhteellisen nuori rotu, jonka jalostuksen aloitti kalifornialainen Ann Baker vuonna 1962. Oikeastaan rotu sai alkunsa sattumalta, ja sen kantaemona oli valkoinen pitkäkarvainen kissa nimeltä Josephine.

Ann Baker risteytti yhden Josephinen jälkeläisistä pyhän Birman kanssa, ja pennuista tuli isokokoisia, luottavaisia, harvinaisen lempeäluonteisia, rentoja – ja sinisilmäisiä. Tästä pentueesta alkoi pitkä jalostustyö, ja vuonna 1965 rekisteröitiin ensimmäinen ragdoll nimeltä Raggedy Ann.

Ragdollin rodulliset erityispiirteet ja -tarpeet

Ragdollin silkinpehmeä turkki vaatii panostusta, etenkin kesäaikaan, kun karvanlähtö on runsaimmillaan. Kookkaan ja laiskanpuoleisen kissan nivelet voivat altistua ylikuormitukselle, mikäli sen aktivoinnista ja ihannepainosta ei huolehdita. Rodulla on myös tavallista suurempi sydänsairauksien riski.

Liikunta, säännölliset eläinlääkärikäynnit ja ragdollin erityisvaatimuksiin suunniteltu ruoka voivat kuitenkin ehkäistä terveysongelmia. Omega-3- ja omega-6-rasvahappokoostumus hoitaa ihoa, turkkia ja niveliä, tauriini- ja EPA-/DHA-rasvahappolisät puolestaan edistävät sydänlihaksen toimintaa.

Ragdollin kasvu ja terve aikuisuus

Kasvuvaihe on herkkää aikaa, jolloin hyvällä ravitsemuksella on erityisen suuri merkitys. Kahdeksan ensimmäisen elinviikon aikana ragdollin pennun paino kahdeksankertaistuu syntymäpainoon nähden, ja samalla luusto, sisäelimet ja lihakset kasvavat ja kehittyvät. Pennun vastustuskyky on kuitenkin vielä hauras

Myös aikuisen kissan on saatava täysipainoista ravintoa, joka turvaa kaikki kissan tarvitsemat välttämättömät ravintoaineet. Ragdollille räätälöidyn Ragdoll-ruoan koostumus on laadittu siten, että sen sisältämät ennaltaehkäisevät ja hoitavat ravintoaineet vastaavat juuri ragdollin erityistarpeita. Nappulan koostumus ja muoto tukevat painonhallintaa, mikä on tärkeää ylipainoon taipuvaisilla kissoilla. Ylipainon välttäminen puolestaan vähentää kookkaan kissan niveliin kohdistuvaa kuormitusta sekä ehkäisee virtsakivien muodostumista, joka on yleistä vanhoilla kissoilla.
Hyvä maittavuus saa aikaan tyytyväisyyden tunteen

Kissan hajuaisti on erinomainen 60–65 miljoonan aistinsolun ansiosta, mutta makuaisti ei ole yhtä tarkka. Siksi kissa arvioi ruoan maittavuutta enemmän hajun ja rakenteen kuin itse maun perusteella. Maittavuuteen vaikuttavat ruoan tuoksu, palojen koko, muoto, rakenne, maku ja koostumus.

Mitä tyytyväisempi olo kissalla on ruokailun jälkeen, sitä enemmän se tuntee kiinnostusta samaan ruokaan jatkossakin.

 
ragdoll-kissanruoka
 

Terveellistä täsmäravintoa – Ragdollin erityistarpeisiin

Royal Caninin Feline Breed Nutrition -roturuoat on kehitetty vuosien tutkimustyön tuloksena ja erilaisten kissarotujen erityistarpeita kunnioittaen. Nappulan muoto on suunniteltu juuri ragdollin leveille leuoille sopivaksi. Nappula on helppo poimia suuhun, ja sen rakenne houkuttaa kissaa pureskelemaan ruokansa hitaasti, mikä vähentää hammaskiven muodostumista.

  • facebook
  • youtube