Evästeasetukset Kissarodut - Persialainen
Koti Kissa Kissarodut Persialainen

Kissarodut

Tulosta
persialainen-persialaiskissa

Persialaiskissa tulee hyvin toimeen muiden kanssa

Persialaiskissa tunnetaan lempeänä kissana, joka viihtyy mainiosti perheensä ja talon muiden lemmikkieläinten seurassa. Tiesitkö, että persialainen saavutti suuren suosion jo 1700-luvulla Ranskan hovissa? Tai että persialaiskissan pään muoto asettaa ruokinnalle erityisiä vaatimuksia?

Ystävällinen olemus

Persialainen on erittäin suosittu kissarotu lähes kaikkialla maailmassa, eikä vähiten juuri luonteensa ansiosta. Tämä uskollinen ja rauhallinen kissa nauttii omistajansa huomiosta ja tulee yleensä loistavasti toimeen kaikkien perheenjäsenten ja muiden lemmikkieläinten kanssa. Rauhallisesta ja lempeästä olemuksestaan huolimatta persialainen kissa intoutuu ajoittain hyvinkin leikkisäksi.

Persialainen oli monen hovin lemmikki

Tarina kertoo, että muinaiset karavaanit Persiasta ja Iranista olisivat kuljettaneet aavikoiden halki paitsi mausteita ja jalokiviä, myös jotain vieläkin kallisarvoisempaa: pitkäkarvaisen kissan. Siksi kissa olisi nimetty persialaiseksi. Hieroglyfeistä on kuitenkin löydetty pitkäkarvaisen kissan kuvia jo vuodelta 1684 eaa.

Persialaiskissan todellinen alkuperä on siis hieman epäselvä. Sen verran tiedetään, että ensimmäinen persialaiskissa saapui Ranskaan 1700-luvulla, ja tästä äärimmäisen muhkeaturkkisesta kissasta tuli tietenkin ylellisyyttä rakastavan Ranskan hovin suosikki. Nykyiset persialaiset ovat peräisin Englannista ja etenkin Yhdysvalloista.

Persialaiskissan rodulliset erityispiirteet ja -tarpeet

Persialainen tunnetaan erityisesti pitkästä ilmavasta turkistaan, jonka tuuheutta korostaa tiheä aluskarva. Muhkea karva vaatii säännöllistä hoitoa. Persialainen on myös erityisen altis karvapallojen aiheuttamille suolisto-ongelmille, jotka ovat yleisiä pitkäkarvaisilla kissoilla.

Persialaisen erityisvaatimuksiin suunniteltu ruoka voi kuitenkin pienentää karvapalloihin liittyviä riskejä. Tietynlaisten kuitujen yhdistelmä vähentää karvapallojen muodostumista ja edistää karvojen luonnollista poistumista. Lisäksi ruoan ravintoainekoostumus sekä omega-3- (EPA & DHA) ja omega-6-rasvahappolisät vahvistavat ihon suojamekanismia ja edistävät ihon ja turkin hyvinvointia.

Persialaiskissan kasvu ja terve aikuisuus

Kasvuvaihe on herkkää aikaa, jolloin hyvällä ravitsemuksella on erityisen suuri merkitys. Kahdeksan ensimmäisen elinviikon aikana persialaisen kissan pennun paino kahdeksankertaistuu syntymäpainoon nähden, ja samalla luusto, sisäelimet ja lihakset kasvavat ja kehittyvät. Pennun vastustuskyky on kuitenkin vielä hauras. Persialaiskissan pennulle räätälöidyn Persian Kitten -ruoan erityinen koostumus tukee pienen pennun ruoansulatuksen toimintaa ja kehittyvää vastustuskykyä. EPA- ja DHA –rasvahapot ylläpitävät ihon ja turkin hyvinvointia.

Myös aikuisen kissan on saatava täysipainoista ravintoa, joka turvaa kaikki kissan tarvitsemat välttämättömät ravintoaineet. Persialaiskissalle räätälöidyn Persian Adult -ruoan koostumus on laadittu siten, että sen sisältämät ennaltaehkäisevät ja hoitavat ravintoaineet vastaavat juuri persialaiskissan erityistarpeita. Nappulan muotoilussa on otettu huomioon rodulle tyypillinen kallonmuoto, jonka vuoksi persialainen poimii ruoan suuhunsa kielen alapinnalla. Lisäksi ruoka edistää suoliston bakteeritasapainoa ja ehkäisee virtsakivien muodostumista, joka on yleistä vanhoilla kissoilla.

Hyvä maittavuus saa aikaan tyytyväisyyden tunteen

Kissan hajuaisti on erinomainen 60–65 miljoonan aistinsolun ansiosta, mutta makuaisti ei ole yhtä tarkka. Siksi kissa arvioi ruoan maittavuutta enemmän hajun ja rakenteen kuin itse maun perusteella. Maittavuuteen vaikuttavat ruoan tuoksu, palojen koko, muoto, rakenne, maku ja koostumus.

Mitä tyytyväisempi olo kissalla on ruokailun jälkeen, sitä enemmän se tuntee kiinnostusta samaan ruokaan jatkossakin.

 
persialainen-persialaiskissa-kissanruoka
 

Terveellistä täsmäravintoa – Persialaiskissan erityistarpeisiin

Royal Caninin Feline Breed Nutrition -roturuoat on kehitetty vuosien tutkimustyön tuloksena ja erilaisten kissarotujen erityistarpeita kunnioittaen. Sarjassa on tuotevaihtoehdot sekä kasvavalle että aikuiselle persialaiselle. Nappulan muotoilussa on otettu huomioon persialaisen epätavallinen kallonmuoto. Nappula on helppo poimia suuhun ja houkuttaa kissaa pureskelemaan hitaasti, mikä ehkäisee ahmimista.

  • facebook
  • youtube