Evästeasetukset Kissarodut - Norjalainen metsäkissa
Koti Kissa Kissarodut Norjalainen metsäkissa

Kissarodut

Tulosta
norjalainen-metsakissa-norski

Norjalainen metsäkissa on peloton ja ystävällinen

Norjalainen metsäkissa on luonnon karaisema sopeutumisen mestari. Se on luonteeltaan rohkea, mutta myös äärimmäisen ystävällinen. Tiesitkö, että se tulee yleensä mainiosti toimeen lasten ja koirien kanssa? Tai että tarinoiden mukaan norjalaisia metsäkissoja käytettiin viikinkilaivoissa rottien metsästäjinä?

Norjalainen metsäkissa on iloinen vesipeto

Norjalainen metsäkissa tulee yleensä mainiosti toimeen muiden kissojen, koirien ja lasten kanssa, mutta leimautuu usein vahvasti yhteen ihmiseen ja seuraa tätä uskollisesti. Se on älykäs, itsevarma ja leikkisä, ja toisin kuin useimmat muut kissat, se pitää vedestä.

Norjalainen metsäkissa nauttii uusien asioiden harjoittelusta leikin varjolla. Se oppii helposti vaikkapa kävelemään nuoralla, noutamaan ”saalista” tai hyppäämään käskystä. Se on kaunis ja kiinnostava seuralainen, joka pysyy tyytyväisenä saadessaan sopivasti aktivointia.

Kuuluisa Sølvfaks

Joidenkin kertomusten mukaan viikingit pitivät norjalaisia metsäkissoja kotikissoina ja kuljettivat niitä mukana matkoillaan pyydystämässä rottia laivoista. Näin rodun arvellaan levinneen muualle Eurooppaan. Todennäköisempi vaihtoehto on kuitenkin se, että metsäkissa kulkeutui Norjaan roomalaisten mukana.

Päätyipä villi metsäkissa Norjaan mitä kautta tahansa, se esiintyy lukuisissa suullisissa kansantarinoissa ja perinnekertomuksissa. Vuonna 1912 norjalainen runoilija Gabriel Scott kirjoitti suositun lastenkirjan, jonka pääosassa seikkailee norjalainen metsäkissa nimeltä Sølvfaks.

Norjalaisen metsäkissan rodulliset erityispiirteet ja -tarpeet

Norjalainen metsäkissa tunnetaan upean kiiltävästä puolipitkästä turkistaan, josta on olemassa monenlaisia kuvio- ja värimuunnoksia. Kaunis turkki hylkii vettä, ja villavan pohjakarvan ansiosta metsäkissa kestää hyvinkin kylmiä ja vaativia sääoloja.

Muhkea turkki vaatii tietenkin hoitoa, johon kissa itse panostaakin ahkerasti. Pitkähkön karvan vuoksi norjalainen metsäkissa on erityisen altis karvapallojen aiheuttamille suolisto-ongelmille, jotka ovat yleisiä pitkäkarvaisilla kissoilla.  Norjalaisen metsäkissan erityisvaatimuksiin suunniteltu ruoka voi kuitenkin pienentää karvapalloihin liittyviä riskejä.

Norjalaisen metsäkissan kasvu ja terve aikuisuus

Kasvuvaihe on herkkää aikaa, jolloin hyvällä ravitsemuksella on erityisen suuri merkitys. Kahdeksan ensimmäisen elinviikon aikana norjalaisen metsäkissan pennun paino kahdeksankertaistuu syntymäpainoon nähden, ja samalla luusto, sisäelimet ja lihakset kasvavat ja kehittyvät. Pennun vastustuskyky on kuitenkin vielä hauras. Myös aikuisen kissan on saatava täysipainoista ravintoa, joka turvaa kaikki kissan tarvitsemat välttämättömät ravintoaineet.

Norjalaiselle metsäkissalle räätälöidyn Norwegian Forest Cat -ruoan koostumus on laadittu siten, että sen sisältämät ennaltaehkäisevät ja hoitavat ravintoaineet vastaavat juuri norjalaisen metsäkissan erityistarpeita. Tietynlaisten kuitujen yhdistelmä vähentää karvapallojen muodostumista ja edistää karvojen luonnollista poistumista. Nappulan koostumus ja muoto tukevat lisäksi painonhallintaa, mikä on tärkeää ylipainoon taipuvaisilla metsäkissoilla. Ylipainon välttäminen puolestaan vähentää voimakasrakenteisen ja aktiivisen kissan niveliin kohdistuvaa kuormitusta sekä ehkäisee virtsakivien muodostumista, joka on yleistä vanhoilla kissoilla. 

Hyvä maittavuus saa aikaan tyytyväisyyden tunteen

Kissan hajuaisti on erinomainen 60–65 miljoonan aistinsolun ansiosta, mutta makuaisti ei ole yhtä tarkka. Siksi kissa arvioi ruoan maittavuutta enemmän hajun ja rakenteen kuin itse maun perusteella. Maittavuuteen vaikuttavat ruoan tuoksu, palojen koko, muoto, rakenne, maku ja koostumus.

Mitä tyytyväisempi olo kissalla on ruokailun jälkeen, sitä enemmän se tuntee kiinnostusta samaan ruokaan jatkossakin.

 
norjalainen-metsakissa-norski-kissanruoka
 

Terveellistä täsmäravintoa – Norjalaisen metsäkissan erityistarpeisiin

Royal Caninin Feline Breed Nutrition -roturuoat on kehitetty vuosien tutkimustyön tuloksena ja erilaisten kissarotujen erityistarpeita kunnioittaen. Kissojen roturuokasarjasta löytyy aikuisen norjalaisen metsäkissan tarpeisiin räätälöity Norwegian Forestcat Adult -ruoka. Nappulan muoto on suunniteltu juuri norjalaisen metsäkissan vahvoille leuoille sopivaksi. Nappula on helppo poimia suuhun ja houkuttaa kissaa pureskelemaan hitaasti, mikä ehkäisee ahmimista.

  • facebook
  • youtube