Evästeasetukset Kissarodut - Brittiläinen lyhytkarva
Koti Kissa Kissarodut Brittiläinen lyhytkarva

Kissarodut

Tulosta
brittilainen lyhytkarva

Brittiläisellä lyhytkarvalla on viehättävä luonne ja raudanluja tahto

Brittiläinen lyhytkarva tekee vaikutuksen lihaksikkaalla ruumiin rakenteellaan, tiheällä plyysimäisellä turkillaan sekä harvinaisen vahvalla tahdollaan. Brittiläinen lyhytkarva ei suostu mihin tahansa riepotteluun, mutta jokainen brittiläisen omistaja tietää, että tämä kissa on varsin ystävällinen, kärsivällinen ja leppoisa. Tiesitkö, että brittiläinen oppii myös helposti temppuja? Tai että se tarvitsee runsaasti proteiinia?

Aitoa brittiläistä charmia

Brittejä luonnehditaan usein erityisen viehättäviksi, ystävällisiksi, kärsivällisiksi ja leppoisiksi. Sama kuvaus pätee sekä kaksijalkaisiin britteihin että brittiläiseen lyhytkarvaiseen kissarotuun, josta käytetään puhekielessä myös nimitystä brittiläinen tai britti. Toisaalta molemmille briteille on tunnusomaista hieman varautunut suhtautuminen ylenpalttiseen fyysiseen kosketukseen.

Brittiläinen lyhytkarva nauttii huomiosta, mutta ei välttämättä viihdy nosteltavana tai sylissä. Se kuitenkin arvostaa perhettään miltei yhtä suuresti kuin ruokakuppiaan – ja se on paljon. Lisäksi britti oppii helposti temppuja.

Rooman keisarikunnasta Britanniaan

Brittiläisen lyhytkarvan sanotaan polveutuvan kissoista, joita roomalaiset toivat mukanaan Britanniaan, ja jotka sitten pariutuivat villikissojen kanssa. Myöhemmin tämän kissarodun jalostukseen käytettiin persialaista, jolloin karvan laatu parani ja muuttui tiheämmäksi. Brittiläisestä tuli virallinen rotu 1900-luvulla.

Brittiläinen lyhytkarva esitettiin ensimmäistä kertaa näyttelyssä vuonna 1871. Muiden muassa tanskalaiset kissakasvattajat jatkoivat rodun jalostusta 1960- ja 1970-luvuilla vaihtelevien standardien mukaan, ja alkuperäisestä sinisestä väristä syntyi seuraavien vuosien aikana uusia muunnoksia.

Brittiläisen lyhytkarvan rodulliset erityispiirteet ja tarpeet

Britin pehmeä, palleroinen olemus tuo mieleen nallekarhun. Plyysimäinen turkki ei juuri hoitoa kaipaa, mutta karvoihin katsomatta tällä lempeällä jättiläisellä on tiettyjä muita ominaisuuksia, jotka vaativat erityishuomiota.

Esimerkiksi brittiläisen lyhytkarvapennun vankkojen luiden ja lihasten kehittyminen edellyttää runsasta proteiinin saantia. Lyhytvartaloisen, raskasrakenteisen kissan nivelet voivat altistua ylikuormitukselle, ja lisäksi britillä on taipumusta hammaskiven muodostumiseen ja sydänvaivoihin. Huolenpito, sopiva liikunta ja brittiläisen lyhytkarvan erityisvaatimuksiin suunniteltu ruoka voivat kuitenkin ehkäistä terveysongelmia.

Brittiläisen lyhytkarvan kasvu ja terve aikuisuus

Kasvuvaihe on herkkää aikaa, jolloin hyvällä ravitsemuksella on erityisen suuri merkitys. British Shorthair Kitten -ruoka on kehitetty tukemaan brittipennun luuston ja lihaksiston tervettä kasvua ja immuunipuolustuksen kehittymistä. Kahdeksan ensimmäisen elinviikon aikana kissanpennun paino kahdeksankertaistuu syntymäpainoon nähden, ja samalla luusto, sisäelimet ja lihakset kasvavat ja kehittyvät. Pennun immuunipuolustus on kuitenkin vielä hauras.

Myös aikuisen kissan on saatava täysipainoista ravintoa, joka turvaa kaikki kissan tarvitsemat välttämättömät ravintoaineet. Brittiläiselle lyhytkarvalle räätälöidyn British Shorthair -ruoan koostumus on laadittu siten, että sen sisältämät ennaltaehkäisevät ja hoitavat ravintoaineet vastaavat juuri brittiläisen lyhytkarvan erityistarpeita. Tauriini- ja EPA/DHA-rasvahappolisät edistävät sydänlihaksen toimintaa, ja ruoan koostumus voi vähentää virtsakivien muodostumista, joka on yleistä vanhoilla kissoilla. Lisäksi ruoka tukee painonhallintaa, mikä on tärkeää ylipainoon taipuvaisilla briteillä. Ylipainon välttäminen puolestaan vähentää raskasrakenteisen kissan niveliin kohdistuvaa kuormitusta.

Maittavuus saa aikaan tyytyväisyyden tunteen

Kissan hajuaisti on erinomainen 60–65 miljoonan aistinsolun ansiosta, mutta makuaisti ei ole yhtä tarkka. Siksi kissa arvioi ruoan maittavuutta enemmän hajun ja rakenteen kuin itse maun perusteella. Maittavuuteen vaikuttavat ruoan tuoksu, palojen koko, muoto, rakenne, maku ja koostumus.

 Mitä tyytyväisempi olo kissalla on ruokailun jälkeen, sitä enemmän se tuntee kiinnostusta samaan ruokaan jatkossakin.

 
brittilainen-lyhytkarva-britti-kissanruoka
 

Terveellistä täsmäravintoa – Brittiläisen lyhytkarvan erityistarpeisiin

Royal Caninin rotukohtaiset Feline Breed Nutrition -kissanruoat on kehitetty vuosien tutkimustyön tuloksena ja erilaisten kissarotujen erityistarpeita kunnioittaen. Sarjassa on tuotevaihtoehdot sekä kasvavalle että aikuiselle brittiläiselle. Nappulan muoto on suunniteltu juuri brittiläisen leuoille sopivaksi. Nappula on helppo poimia suuhun ja houkuttelee kissaa pureskelemaan, mikä vähentää hammaskiven muodostumista.

  • facebook
  • youtube