Evästeasetukset Syntymästä vieroitukseen - Royal Canin
Koti Kissa Kissanpentu Tärkeä kasvuvaihe Syntymästä vieroitukseen

Tärkeä kasvuvaihe

Tulosta
Syntymästä vieroitukseen

Merkittävä ajanjakso

Syntymästä vieroitukseen kuluvan lyhyen jakson aikana heiveröinen, syntyessään vain 100 grammaa painava ja emostaan riippuvainen kissanpentu oppii kaikki täysikasvuisen kissan tarvitsemat taidot ja omaksuu ruokaan liittyvät mieltymyksensä.

Naaraskissan tiineys kestää keskimäärin 63-66 päivää astutuksen jälkeen. Pari päivää ennen synnytystä emokissa alkaa hermostuneena etsiä rauhallista, valolta suojattua paikkaa, johon tehdä pesä. Tähän tarkoitukseen saattaa kelvata esimerkiksi muovinen laatikko, jonka pohjalle on asetettu puhtaita kangaspaloja ja joka on sijoitettu vaatekaapin alatasolle. Omistajan rauhallinen ja luottamusta herättävä läsnäolo on tänä aikana kissalle erityisen tärkeää.

Kohdun nopeat supistukset käynnistävät synnytyksen. Pennut syntyvät noin 30-60 minuutin välein. Emo repii sikiöpussinrikki ja vetää vastasyntyneen pään ulos, lämmittää sitä ja stimuloi sen hengitystä nuolemalla. Pentueessa voi olla 1-10 pentua (ääripäät ovat harvinaisia), jotka painavat keskimäärin 70-150 grammaa, rodusta riippuen.

Pennun ensimmäiset neljä viikkoa

Heti kun napanuora on katkaistu, emon puhdistama pentu ryömii nisälle emon mahan lämmön ja tuoksun ohjaamana. Alkuun nisistä ei tule tavallista maitoa, vaan ensimaitoa (ternimaitoa). Tämä neste, joka on ulkonäöltään ja koostumukseltaan erilaista kuin maito, sisältää pennun immuunijärjestelmän kannalta tärkeitä vasta-aineita.

Nisän imeminen ja nukkuminen emon ja muiden pentujen läheisyydessä ovat näinä ensimmäisinä päivinä pennun ainoat aktiviteetit. Se on täysin riippuvainen emostaan ja sen taistelu elämästä alkaa kamppailulla parhaasta mahdollisesta nisästä. Syntyessään pentu on sokea ja kuuro. Sen vahvimmat aistit ovat haju- ja tuntoaisti. Kuuloaisti kehittyy jo viidentenä päivänä, ja 7-15 päivän kuluttua synnytyksestä pentu avaa silmänsä. Kahden viikon iästä lähtien se pystyy suunnistamaan kuuloaistinsa avulla. Reilun kahden viikon ikäisenä kissanpentu alkaa kävellä neljällä jalalla. Kuukauden ikäisenä se kykenee jo suunnistamaan äänen, valon tai hajun perusteella.

 
Article_Banners_1060x350_10_2016
 

Esivieroituksesta vieroitukseen

Elämänsä ensimmäisten tuntien aikana kissanpentu saa emon nisistä ensimaitoa (ternimaitoa), jonka jälkeen nisistä alkaa tulla ”tavallista” maitoa. Jos pentue on suuri, emon maidontuotanto ei ole riittävää tai pentu joutuu syystä tai toisesta eroon emostaan, pennulle on ehkä annettava emonmaidonvastiketta. Kissanpennun kyky sulattaa maitosokeria (laktoosia) heikkenee muiden ruoansulatusominaisuuksien kehittyessä. Kun imetysaika lähenee loppuaan ja kissanpennulle ilmestyvät ensimmäiset hampaat 3-4 viikon iässä, pentua aletaan totuttaa uuteen ruokavalioon siirtymäjakson aikana. Tämä tarkoittaa taukoa kasvussa. Uuden ruokavalion, joka vähitellen korvaa maidon, on katettava kaikki kissan ravintotarpeet, jotta pentu saa tarpeeksi energiaa eikä sen immuunisuoja heikenny. Pennulle ja sen vielä vaihtuville hampaille sopiva Health Nutrition -ruokavalio sisältää runsaasti hyvin sulavia valkuaisaineita ja turvaa siten toimivan ruoansulatuksen. Se myös tukee kissan kehittyvää vastustuskykyä. Koostumuksesta riippuen ruokaa voi antaa kissalle ensin maidonvastikkeeseen, sitten veteen sekoitettuna ja lopuksi kiinteässä muodossa. 7-8 viikon ikäisenä kissanpentu on täysin vieroitettu. Noin neljän kuukauden iässä kissan ruokavalio kannattaa vaihtaa ”toisen kasvuvaiheen” ruokaan, joka ottaa huomioon hidastuneen kasvuvauhdin mukanaan tuomat erilaiset ravintotarpeet. Tätä ruokaa kissa voi syödä vuoden ikään asti.

  • facebook
  • youtube