Evästeasetukset Kissanpennun ruokinta - Royal Canin
Koti Kissa Kissanpentu Tärkeä kasvuvaihe Kissanpennun ruokinta

Tärkeä kasvuvaihe

Tulosta
Kissanpennun ruokinta

Kissanpennun oikeanlainen ruokinta

Kissanpennun ruokavalion tulee vastata pennun ravitsemuksellisiin tarpeisiin, jotka poikkeavat aikuisen kissan tarpeista. Tasapainoisen kasvun turvaamiseksi pennun tulee lisäksi saada ravinnostaan kaikki tarvitsemansa ravintoaineet oikeassa tasapainossa.

Kissanpennun kasvuajan voi jakaa kahteen vaiheeseen. Kissanpentu kasvaa nopeasti ensimmäisten 4 kuukauden aikana ja tarvitsee tällöin kasvuunsa runsaasti energiaa. Alun nopean ja intensiivisen kasvuvaiheen jälkeen kasvunopeus tasoittuu noin neljän kuukauden iässä ja pentu saavuttaa vähitellen aikuispainonsa noin vuoden ikäisenä. Oikeanlainen ruokavalio tukee pennun vastustuskyvyn kehittymistä ja ruoansulatuskanavan hyvinvointia sekä edistää hermoston ja luuston kehittymistä. Vieroitusvaiheessa on tärkeää, että ruoka lisäksi sopii pennun maitohampaille ja on helposti syötävää.

Alle neljän kuukauden ikäinen pentu

Heti syntymän jälkeen kissanpentu saa emoltaan ensimaitoa (ternimaitoa) ja noin viiden viikon ikään asti pennun ruokavalio koostuu yksinomaan maidosta. Noin seitsemän viikon iässä kissapentu tulee vaiheittain totuttaa kiinteään ruokavalioon, joka kattaa sen kaikki ravintoainetarpeet.

Oikeanlaisen ravinnon antaminen on erityisen tärkeää siksi, että juuri näihin aikoihin kissan oma immuunijärjestelmä alkaa kehittyä. Kissanpennulle tulee antaa ruokaa, joka sisältää runsaasti energiaa ja juuri oikean määrän erilaisia ravintoaineita: valkuaisaineita, hiilihydraatteja, kivennäisaineita, vitamiineja ja hivenaineita. Ravinnon tulee olla maittavaa ja aluksi koostumukseltaan pehmeää. 

Ruokavaliossa tulee olla luontaista immuunijärjestelmää tukevia ravintoaineita sekä EPA- ja DHA-rasvahappoja, jotka edistävät hermoston kehittymistä. Pennulle voi tarjota sekä kuivaruokaa että säilykettä. On tärkeää valita kissan ravitsemuksellisiin tarpeisiin vastaava Health Nutrition -ruokavalio ja antaa pennulle mahdollisuus ruoan maistelulle pikku hiljaa. Tiedetään, että kissalle on tyypillistä vahvasti opittu syömiskäyttäytyminen ja se katsookin tarkasti mallia emoltaan ja muilta pennuilta.  

Yli neljän kuukauden ikäinen pentu

Tässä toisessa kasvuvaiheessa pennun ruokavalion on edelleen tarpeen tukea kehittyvää vastustuskykyä ja olla erittäin hyvin sulavaa. Tasapainoisesta kasvusta tulee huolehtia pennun luuston vahvistuessa vähitellen ja lihasmassan kehittyessä. Kissanpennun energiantarve kasvaa ja pysyy korkeana 4-5 kuukauden ikään asti, jolloin se alkaa jälleen laskea. Siksi pennun ruokavalio tulee aina mukauttaa sen tarpeisiin.

Tässä toisessa kasvuvaiheessa kissanpentu voi syödä samaa Health Nutrition -ruokaa neljän kuukauden iästä aina kasvuvaiheen loppuun asti, noin vuoden vanhaksi. Ensimmäisen kasvuvaiheen ruoasta kannattaa siirtyä toisen vaiheen ruokaan muutaman päivän siirtymävaiheen kautta.

Pennun syömää päiväannosta sekä pennun kasvua ja kehon kuntoa kannattaa seurata ylipainon kertymisen välttämiseksi. Päiväannoksen punnitseminen on helppo ja tarkka tapa tarkkailla kissan syömistä. Suositeltu vuorokausiannos löytyy pakkauksesta. Annostaulukot ovat kuitenkin aina suuntaa antavia ja kissan kehonkuntoa ja kasvua on hyvä seurata.
Kissan saatavilla on aina oltava raikasta vettä.  Muista vaihtaa vesi tarvittaessa, kuitenkin ainakin kahdesti päivässä.

  • Tuotevalikoimastamme löydät kissanpennun ravitsemuksellisia tarpeita vastaavat kuivaruoat ja säilykkeet
  • facebook
  • youtube