Elämää kissanpennun kanssa

Tulosta
Pentu saapuu uuteen kotiin

Onnistunut kotiutuminen

Hartaasti odotettu kissanpentu on juuri jättänyt emon ja muiden pentujen turvallisen läheisyyden ja muuttanut uuteen kotiinsa. Saapuminen täysin vieraaseen ympäristöön on tärkeä hetki, joka tulee vaikuttamaan sen myöhempään sopeutumiseen. Kotiutuminen ja uusiin asioihin tutustuminen tuleekin toteuttaa vähitellen ja rauhallisesti.

Hetken, jona kissa saapuu uuteen kotiinsa, tulee olla mahdollisimman rauhallinen. Liian äänekäs vastaanottokomitea vain säikäyttää pennun. Sopeutumisen helpottamiseksi kissan reviiri kannattaa aluksi rajata pienelle, turvalliselle alueelle, kuten makuuhuoneeseen, jonka oven voi sulkea. Näin kissa tutustuu vähitellen muihin kodin asukkaisiin, sekä uuden ympäristön tuoksuihin ja ääniin. Vähitellen se lähtee tutustumaan muihinkin kodin osiin ja tottuu pikkuhiljaa uusien perheenjäseniensä menemisiin ja tulemisiin. Kissan saatavilla on oltava ruokaa ja vettä siinä huoneessa, jonne se sijoitetaan. Vesi ja ruoka on hyvä tarjota erillisistä astioista. Hiekkalaatikon tulee olla oltava mahdollisimman etäällä ruokailupaikasta.

Ensimmäiset yhteiset päivät

Pennun ensimmäisinä päivinä sen perusrutiineihin ei kannata tehdä äkkinäisiä muutoksia. Jonkin aikaa kannattaa ylläpitää samoja käytäntöjä kuin sen edellisessä kodissa, on kyse sitten ruokavaliosta tai hiekkalaatikolla käymisestä. Kissa kannattaa totuttaa uusiin asioihin ja tapoihin vähitellen.

Joitakin perushankintoja kannattaa tehdä jo etukäteen. Kuljetuslaatikko on käytännöllinen ja turvallinen hankinta matkustelua sekä eläinlääkärikäyntejä ajatellen. Kun kissaa kuljetetaan paikasta toiseen, on tärkeää varmistaa, että se tuntee olonsa turvalliseksi.

Kissa tarvisee tukevat ja helposti puhtaana pidettävät ruoka- ja vesikupit. Kissalla täytyy myös olla mahdollisuus teroittaa kynsiään. Esimerkiksi sisalkuidulla päällystetty raapimisalusta voi tyydyttää tämän tarpeen. Kissalle on hyvä hankkia myös joitakin leluja saalistusleikkejä varten. Suhde kissaan vahvistuu yhteisten leikkien kautta. Tämä myös lisää kissan aktiivisuuden ja liikunnan määrää.

Kissan esitteleminen muille lemmikeille

Kissanpentu täytyy esitellä mahdollisille kodin muille lemmikeille. Tämä kannattaa tehdä mahdollisimman pian pennun sopeutumisen helpottamiseksi. On kuitenkin melko toivotonta yrittää totuttaa kissaa ja jyrsijöitä ja/tai lintuja toisiinsa, koska näiden lajien yhteiseloa on vaikea saada onnistumaan. Muihin eläimiin kissa tulee tutustuttaa vähitellen ja omistajan valvonnassa. Hyvin sosiaalistettu koira hyväksyy nuoren kissanpennun helposti. Pennun tutustuttaminen talon toiseen kissaan voi sen sijaan osoittautua hankalammaksi. Täysikasvuinen kissa ei välttämättä toivota uutta kissanpentua tervetulleeksi reviirilleen. Se saattaa käyttäytyä uhkaavasti, koska se ei hyväksy rutiiniensa muuttumista. Voi viedä useammankin kuukauden ennen kuin täysikasvuinen kissa hyväksyy pennun täysin.

Article_Banners_1060x350_Kitten_5_2016
 

Turvallisuus

Kissanpentua uhkaavat monenlaiset vaarat. Kissanpentu tarvitsee vielä paljon unta, mutta valveillaoloaikana sitä on syytä pitää silmällä. Vaikka jättäisit sen yksin vain muutamaksi tunniksi, se kannattaa sijoittaa siihen huoneeseen, jossa se vietti ensimmäiset päivänsä kotiin saapumisen jälkeen. Monet yksinkertaiset toiminnot voivat olla vaaraksi pennulle: se voi hukkua kylpyammeeseen laskettuun kylpyveteen tai karata auki jätetystä ikkunasta.

  • Lue lisää pennun turvallisuuteen vaikuttavista seikoista täältä
  • facebook
  • youtube