Evästeasetukset Kissanpennun sosiaalistaminen - Royal Canin
Koti Kissa Kissanpentu Elämää kissanpennun kanssa Kissanpennun sosiaalistaminen

Elämää kissanpennun kanssa

Tulosta
Kissanpennun sosiaalistaminen

Kissanpennun käyttäytyminen

Kun kissanpentu saapuu uuteen kotiinsa noin kolmen kuukauden iässä, se on jo omaksunut useimmat käyttäytymismallit emoltaan ja muilta pennuilta. Seuraavaksi on tärkeää varmistaa, että kissa sopeutuu uuteen elinympäristöönsä, koska sen käyttäytymismalleja on helpointa muokata ennen yhdeksän kuukauden ikää.

Kissanpennun käyttäytymisen kehittyminen vaikuttaa ratkaisevasti sen tulevaan elämään täysikasvuisena kissana.

Nisän imeminen on täysin synnynnäinen taito, mutta turkin hoitoon, ulostamiseen ja syömiseen liittyvät käyttäytymismallit ovat osin synnynnäisiä, osin opittuja. Ne asiat, joita pentu ei synnynnäisesti osaa, emo opettaa sille.

Niinpä kissanpentu osaa tehdä asiansa hiekkalaatikkoon jo kolmen viikon ikäisenä ja on tavallisesti sisäsiisti kuuden viikon ikäisenä. Kissanpentu pystyy syömään samaa ruokaa kuin emo keskimäärin noin neljän viikon ikäisenä. Tämän ruoan tulee olla sekä emälle että pennuille tarkoitettua. Pentu matkii emon käyttäytymistä ja näin tehdessään omaksuu myös ruokaan liittyviä mieltymyksiä. Emon ja muiden pentujen keskuudessa se myös tutustuu omaan lajiinsa ja oppii hillitsemään puremista ja raapimista tarpeen mukaan. Oppiminen ei kuitenkaan lopu tähän.

Sosiaalistuminen, tärkeä ajanjakso

Sosiaalistuminen määrittää suuressa määrin sen, miten kissa täysikasvuisena käyttäytyy, koska se oppii pitämään tämän ajanjakson aikana kohtaamiaan tapahtumia ja tilanteita normaaleina.

Sosiaalistuminen muihin ihmisiin ja eläinlajeihin tapahtuu pääasiassa toisen ja seitsemännen elinviikon välillä. Tänä aikana kissanpennun on tärkeää kasvaa ja kehittyä ympäristössä, jossa se altistuu monenlaisille ärsykkeille, joita se todennäköisesti tulee kohtaamaan myös tulevaisuudessa. Tällaisia ovat esimerkiksi leikkivät ja kiljuvat lapset, pauhaava televisio, musiikki, koiran haukunta, läheisyys ja vuorovaikutus muiden eläinten kanssa, erilaiset lelut, kuten pallot ja pahvilaatikot, joihin se voi piiloutua, sekä ihmiset, jotka haluavat leikkiä tai helliä sitä. Tällaiset ärsykkeet muodostavat pohjan kissan sosiaalistamiselle.

 
Article_Banners_1060x350_Kitten_7_2016
 

Kun kissanpentu muuttaa uuteen kotiin

Kissanpentu unohtaa nopeasti muut pennut tutustuessaan uuteen ympäristöön. Kun kissaa rohkaisee oikealla tavalla, se myös todennäköisesti käyttäytyy hyvin. Muutaman ensimmäisen viikon aikana uuden omistajan on hyvä viettää runsaasti aikaa pennun kanssa, leikittämällä sitä ja luoda luoda sen kanssa luottamuksellinen suhde.

Kissan käyttäytymismalleista kaikkein eniten omistajien hermoja koettelee kynsien teroittaminen. Tämä on kuitenkin yksi kissan luontaisista tarpeista. Siksi on ehdottoman suositeltavaa hankkia kissalle vaakatasossa oleva raapimisalusta tai kiipeilypuu ja sijoittaa se lähelle kissan tavanomaista kulkureittiä.

Mahdollisen puremisen, aggressiivisuuden ja huonon hygienian syitä on syytä selvittää välittömästi eläinlääkärin avulla. Kun syyt ovat selvillä, ne voi tässä vaiheessa olla vielä helppo korjata.

Lempeää ohjausta

Kissan rankaiseminen epätoivotusta käytöksestä, kuten hiekkalaatikon ulkopuolelle ulostamisesta, ei auta sitä ymmärtämään, mistä on kyse. Päinvastoin se synnyttää kissassa pelkoa, mikä voi saada sen toistamaan tätä epätoivottua käytöstä, koska se ei ymmärrä mitä siltä halutaan ja pelkää omistajan rankaisevan sitä. Toistuva pelko muuttuu ahdistukseksi ja voi olla vahingollista kissan terveydelle. Koulutuksen tulee aina perustua tiedolle eläimen tarpeista ja palkitsemiseen hyvästä oppimisesta.

  • facebook
  • youtube