Koti Kissa Kissanpentu Elämää kissanpennun kanssa Kissanpennun hyvinvoinnista huolehtiminen

Elämää kissanpennun kanssa

Tulosta
Kissanpennun hyvinvoinnista huolehtiminen

Kissanpennun hyvinvoinnista huolehtiminen

Kissanpennun kasvua, kehitystä ja vointia tulee seurata säännöllisesti. Nämä yksinkertaiset hoitotoimenpiteet totuttavat pennun käsittelyyn ja lisäävät sen hyvinvointia. Samalla omistajan ja kissan välinen luottamus vahvistuu.

Jos kissanpentu on sosiaalistettu hyvin, se on uuteen kotiin saapuessaan jo tottunut käsittelyyn sekä hoitotoimenpiteisiin. Omistajaa saattaa kuitenkin arveluttaa esimerkiksi kissan suun aukaiseminen tai kynsien leikkaaminen. Aluksi eläinkin saattaa olla levoton ja rimpuilla. Kun lyhyitä ja hellävaraisia hoitotuokioita toistetaan usein, niistä tulee yleensä pikku hiljaa helpompia. Vaikka kissa on hyvin siisti eläin, sen hygieniasta on silti pidettävä huolta terveyden ylläpitämiseksi.

Kissanpennun hoitotoimenpiteet

  • Turkin hoito

Kissa on hyvin siisti eläin ja huolehtii turkkinsa hoidosta pääsääntöisesti itse. Se käyttääkin huomattavan ajan vuorokaudesta turkkinsa pesemiseen. Kissan rotu määrittelee turkin hoidon tarvetta. Pitkäkarvaisten kissojen turkkia on hoidettava päivittäin. Sama pätee lyhytkarvaisiin kissoihin, joilla on pohjavillaa, kuten eksoottiseen lyhytkarvaan. Jos kissa osallistuu näyttelyihin, sitä saattaa olla tarpeen myös pestä. Saat hyviä neuvoa kissasi turkin hoitoon ja tarvittavien välineiden hankintaan kasvattajaltasi.

  • Silmät

Kissan silmäkulmien sisäpuolelle voi voi kertyä epäpuhtauksia. Epäpuhtaudet tulee puhdistaa varovasti harsolla tai vanulla, joka on kostutettu silmien puhdistukseen tarkoitettuun nesteeseen. Kissan nenän tai silmien ei kuulu vuotaa. Jos huomaat jotakin poikkevaa on eläinlääkärikäynti tarpeen.

  • Hampaat

Kissa kannattaa totuttaa hampaiden pesuun jo pentuaikana. Hampaiden harjaaminen on tehokkain keino rajoittaa plakin ja hammaskiven muodostumista. Voit puhdistaa hampaat esimerkiksi pyyhkimällä ne taitetulla harsolla. Jos hampaiden peseminen ei onnistu, voit käyttää kissalle esimerkisi Health Nutrition- ruokavaliota, joka ehkäisee hammaskiven muodostumista.

  • Kynnet

Kissanpentu kannattaa totuttaa myös siihen, että sen kynnet leikataan. Jos kissa elää sisätiloissa tämä voi myös vähentää raapimisjälkiä esimerkiksi huonekaluissa. Saat leikattua kynnet näin: paina kevyesti viimeistä varvasluuta, jotta saat kynnet esiin. Leikkaa vain kynnen läpinäkyvää osaa. Varo leikkaamasta vaaleanpunaista osaa, joka saattaa vuotaa verta. Muista myös etujalkojen kannuskynnet. Muista tarjota kissalle raapimapuu.

  • Kylpyynkö?

Jos kissaa aiotaan viedä näyttelyihin, se kannattaa tarvittaessa totuttaa pesuihin. Tuomarien edessä sen turkin on oltava moitteettomassa kunnossa. Jos kissa vaatii pesemistä, käytä kissoille tarkoitettua shampoota. Huolehdi myös, että pesuhuone on riittävän lämmin, aseta liukuestematto ammeen tai lavuaarin pohjalle ja laske siihen muutaman senttimetrin syvyydeltä vettä. Kostuta kissa vähitellen ennen kuin levität shampoota. Tarkasta shampoon vaikutusaika ja anna sen vaikuttaa riittävän pitkään. Huuhtele huolellisesti ja kuivaa varovasti pyyhkeellä. Pidä kissanpentu lämpimässä, kunnes sen turkki on kuivunut.

Rokotukset, madotukset ja loishäädöt

Ensimmäiset rokotukset annetaan kissanpennulle yleisesti 12 viikon iässä. Tehosterokotteen vuoro on kuukauden kuluttua, eli 16 viikon iässä. Sen jälkeen kissa rokotetaan sen täytettyä vuoden. Tästä eteen päin kissa rokotetaan eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti 1-3 vuoden välein. Rokotusten tarkoituksena on vahvistaa pennun omaa immuunijärjestelmää. Säännölliset rokotukset suojaavat kissapopulaatiotamme kissojen ikäviltä virustaudeilta, kuten kissarutolta ja kissaflunssalta. Myös sisäkissojen rokottaminen on tarpeen, sillä taudinaiheuttajat voivat kantautua kotiin jopa ihmisten kengissä.

Sisäloistartunnan ehkäisemiseksi tiine narttukissa madotetaan eläinlääkärin ohjeen mukaisesti. Myös pennut tulee madottaa säännöllisesti koko kasvukauden ajan. Aikuisten kissojen madottamisesta huolehditaan pääsääntöisesti kahdesti vuodessa ja aina tarpeen mukaan. Ulkokissat tarvitsevat useampia madotuskertoja.

Ulkoloiset, kuten kirput ja täit, ovat nekin erittäin vahingollisia nuoren kissan terveydelle. Eläinlääkärin määräämällä loishäätölääkkeellä kissan loistartuntaa voidaan hoitaa tehokkaasti.

Jos kissanpennun ulkonäkö tai käytös jotenkin muuttuu, vie se eläinlääkärin vastaanotolle.

  • facebook
  • youtube