Maailman kissajärjestöt

Tulosta
Tuomaritoiminta

Kissanäyttelyt

Kissanäyttely on rotukissojen kasvatustoiminnan kohokohta. Tuomareiden tehtävänä on valita, esittää ja palkita kunkin kategorian parhaat kissat ja siten niiden kasvattajat. Yleisölle näyttelyt tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua kissarotujen monipuolisuuteen. Ensimmäinen kissanäyttely järjestettiin Crystal Palacessa Lontoossa v. 1871.

Tuomarointi FIFe, LOOF, WCF, GCCF...

Omistaja tai assistentti esittää kissan tuomarille, joka arvostelee sen ja antaa sekä avoimen suullisen arvion, että kirjallisen raportin kissasta. Arvosteluseteliin on merkittynä kissan rotu, väri, sukupuoli, ikä ja kilpaluokka.

Kissa saa laatuarvostelun ja mahdollisesti sertin, jos sen ansiot ovat riittävät. Jos samassa luokassa kilpailee useampi kissa, ne sijoitetaan paremmuusjärjestykseen toisiinsa nähden ja voittajan titteli annetaan sille kissalle, joka parhaiten vastaa rotumääritelmää.

Arvostelu huipentuu tuomarin paras valintoihin, joissa tuomari valitsee parhaan aikuisen uroksen ja naaraan, kastraatit sekä nuoren ja pennun. Tuomarin parhaat osallistuvat Best in Show valintaan, jossa parhaat kissat kohtaavat ja usean tuomarin ryhmä valitsee näyttelyn parhaat kissat mielenkiintoisessa ja jännittävässä loppupaneelissa.

Amerikkalainen tuomarointi:  CFA, TICA...

Kissat tuodaan esittämistä varten ”kehään” tuomarihäkkeihin, jossa ne esitellään tuomarille yksitellen. Tuomari asettaa ne paremmuusjärjestykseen värin, väriryhmien tai värijaon ja rodun mukaan kussakin kilpailuluokassa. Tämän julkisen, suullisen arviointikierroksen lopuksi tuomari kutsuu 10 parasta kissaa rodusta riippumatta takaisin kehään ja asettaa ne usein jännittäväksi käyvässä finaalissa jälleen paremmuusjärjestykseen.

Kissat käyvät usean tuomarin arvioitavana ja kukin tuomari on vastuussa omasta finaalistaan. Tämä tuomarointitapa tuo esiin erityisesti parhaat yksilöt, koska näyttelyn lopuksi lasketaan kaikkien arvioiden keskiarvo. Kirjallista arvostelua ei anneta. Aluekohtaiset sijoitukset julkaistaan kerran vuodessa, jolloin on mahdollista tarkistaa jokaisen kissan sijoitus omassa luokassaan (täysikasvuinen, leikattu,pentu) ja oman rotunsa edustajien joukossa.

  • facebook
  • youtube