Koti Kissa Kissa Maailman kissajärjestöt Rotukissojen maailma

Maailman kissajärjestöt

Tulosta
Rotukissojen maailma

Rotukissa

Rotukissat ovat tuttuja lemmikinomistajille ympäri maailman. Kiitos siitä kuuluu rotujärjestöille, jotka ylläpitävät jalostusrekisteriä, määrittävät näyttelysäännöt, nimittävät tuomarit sekä ylläpitävät ja tarvittaessa päivittävät rotumääritelmiä. Järjestöt eroavat toisistaan monella tavalla, esimerkiksi niiden harjoittaman tuomarointitavan mukaan: toisissa järjestöissä on käytössä "perinteinen”, toisissa ”amerikkalainen” tyyli.

Kissarotuja on nykyään noin 60. Rotukissojen maailmaa säätelevät erilaiset jalostusrekisterit, joihin kaikki rotuun todistettavasti kuuluvista vanhemmista syntyneet pennut rekisteröidään heti niiden synnyttyä. Kun kissan rotu on näin vahvistettu, se voi osallistua jo 3 - 4 kuukauden ikäisenä kissanäyttelyihin, joissa kissa voi voittaa ns. titteleitä.

Näyttelyitä järjestävät kissayhdistykset, jotka noudattavat oman kattojärjestönsä sääntöjä. Jotkin järjestöt ovat kansallisia, kuten LOOF Ranskassa tai GCCF Englannissa, toiset, kuten CFA, FIFe, WCF ja TICA ovat kansainvälisiä.

  • facebook
  • youtube