Koti Kissa Kissa Elämää kissan kanssa Ylipainon ennaltaehkäisy

Elämää kissan kanssa

Tulosta
Ylipainon ennaltaehkäisy

Ylipainon välttäminen

Useat kissat osaavat säädellä ravinnonsaantiaan energiantarpeensa mukaan. Kuitenkin jopa joka neljäs kissa on ylipainoinen. Kun kissa pääsee lihomaan, ylipainosta tulee helposti pysyvä ongelma. Ylipaino altistaa monille sairauksille ja sitä on syytä vällttää. Kissan kehon kuntoa tuleekin tarkkailla ja valita kuppiin kissan tarpeita vastaava Health Nutrition -ruokavalio.

Ylipaino on kissojenkin kohdalla yhä yleisempi ongelma.Ylipainon tavallisin syy on liian paljon ruokaa ja liian vähän liikuntaa. Lemmikki lihoo, kun se saa enemmän energiaa kuin mitä kuluttaa. Tällöin ylimääräinen energia varastoituu rasvana. 

Syitä paino-ongelmien yleistymiseen on monia: kissasta on tullut kaupunkieläin ja kissat ovat pääsääntöisesti sisäkissoja, ainakin osan aikaa vuodesta. Sisäkissan energiantarve voi olla hyvinkin pieni, jos se pääasiallisesti lepäilee, huolehtii turkistaan tai viihdyttää itseään katselemalla ikkunasta ulos.

Kissa saattaa päästä pulskistumaan myös sterilointi- tai kastrointileikkauksen jälkeen, jos ei leikkauksen mukanaan tuomia aineenvaihdunnan muutoksia oteta huomioon vaihtamalla kissan ruokavalio kevyempään, leikatulle kissalle tarkoitettuun ruokaan. Ylipaino voi johtua myös aineenvaihduntahäiriöistä tai olla lääkityksen sivuvaikutus.

Ylipainoiset pennut ovat usein aikuisenakin ylipainoisia ja lisäksi ne ovat vaarassa saada luusto- ja nivelvaivoja. Ylipainoisen kissan elinikä on lyhyempi ja ne sairastavat useammin kuin ihannepainoiset kissan. Ylipaino kuormittaa luustoa ja pahentaa muita sairauksia. Ylipainoiset lemmikit tuntevat usein olonsa epämukavaksi ja kestävät huonosti kuumuutta. Myös leikkiminen, nukkuminen ja itsensä peseminen on tavallista vaikeampaa. Ne ovat alttiimpia tulehdussairauksille ja leikkaukseen sekä nukutukseen liittyvät riskit kasvavat. Ylipainoisten lemmikkien vähäinen aktiivisuus vähentää entisestään niiden energiankulutusta, mikä puolestaan pahentaa ylipaino-ongelmaa. Ikävä noidankehä on valmis.

 
Article_Banners_1060x350_Cat_11_2016
 

Miten voi arvioida, onko kissa ylipainoinen?

Kissan kylkiluiden ja selkärangan ei tule erottua, mutta niiden tulisi olla helposti tunnusteltavissa. Kun kissaa katsoo sivulta tai ylhäältä käsin, sen vyötärölinjan pitäisi erottua selvästi eikä sen vatsan pitäisi roikkua. Jos kissan kylkiluita on vaikea tuntea, lemmikki on liian lihava. Jos punnitset lemmikkisi säännöllisesti, voit havaita mahdolliset painon muutokset ajoissa.

Tavallisesti kissa saavuttaa ihannepainonsa kasvukauden lopulla, 8-12 kuukauden iässä. Tätä painoarvoa voi käyttää viitearvona koko kissan elämän ajan, koska kissan tulisi pysyä ihannepainossaan siitä riippumatta, onko se sisä- vai ulkokissa.

Ylipainon oireita ovat rasvan kertyminen rintakehän tai selkärangan aluelle tai hännän juureen, pullea vatsa ja vyötärön katoaminen, huono kestävyys sekä heikentynyt lämmönsietokyky.

Ylipainolle altistavat tekijät

Ylipainoa esiintyy huomattavasti useammin passiivisilla sisäkissoilla kuin kissoilla, jotka pääsevät myös ulos. Ulkoileva kissa saattaa saalistaa ainakin neljä tuntia päivässä. Siksi on helppo ymmärtää, miksi sisäkissan on korvattava saalistusvaistoon liittyvät luontaiset käyttäytymismallit jollakin muulla tavalla: leikkimällä, kiipeilemällä, hyppäämällä, jne.

Tylsistyminen on ylipainon paras ystävä! Kiipeilyteline, lelut ja päivittäinen huomio yhdistettynä sisäkissalle tarkoitettuun Health Nutrition -ruokavalioon ovat hyviä keinoja taistelussa ylipainoa vastaan. ”Makupalat” tulee sallia vain, jos ne sopivat kissan ruokavalioon ja jos ne muistetaan laskea mukaan päivittäiseen ruoka-annokseen.

Sisäkissat ovat usein myös steriloituja. Steriloinnin jälkeen kissa saattaa syödä päivässä 20 % enemmän, kun sen energiankulutus puolestaan vähenee jopa 30 %, jolloin ylipainon riski on huomattava.  Kissan painon tarkkailuyhdistettynä steriloidun kissan tarpeisiin mukautettuun Health Nutrition -ruokavalioon auttaa hillitsemään painonnousua.

Painonhallintatesti

Royal Caninin painonhallintatestillä voit selvittää, onko kissallasi riski ylipainon kehittymiselle. Vastaukset ovat suuntaa antavia, eivätkä välttämättä täysin kuvasta todellista tilannetta. Testin tarkoituksena on kiinnittää huomiosi ylipainolle altistaviin riskitekijöihin, sekä kannustaa liikunta- ja ruokailukäytäntöjen muuttamiseen kissasi hyvinvoinnin kannalta parempaan suuntaan.

  • Siirry painonhallintatestiin testiin tästä
  • facebook
  • youtube