Koti Kissa Kissa Elämää kissan kanssa Kissan hyvinvoinnista huolehtiminen

Elämää kissan kanssa

Tulosta
Kissan hyvinvoinnista huolehtiminen

Kissan hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtiminen

Säännöllinen turkista, kynsistä, silmistä, korvista ja hampaista huolehtiminen edistää kissan hyvinvointia ja terveyttä. Kun kissa on totutettu hoitotoimenpiteisiin jo pentuna, sitä on usein helpompi hoitaa ja käsitellä myös täysikasvuisena. Jos kissa vastustelee, ole kärsivällinen ja hellävarainen. Kysy tarvittaessa neuvoa eläinlääkäriltäsi tai kissan kasvattajalta.

Kissan turkin hoito

Kissat huolehtivat luontaisesti itse turkkinsa puhtaudesta ja siisteydestä. Turkkiin jää kuitenkin usein runsaasti irronneita karvoja, jotka on tarpeen mukaan hyvä harjata tai kammata pois. Sen lisäksi, että harjattu turkki näyttää kauniimmalta, tämä estää kissaa nielemästä suuria määriä kuollutta karvaa turkkia nuollessaan. On tärkeää muistaa, että kissa käyttää turkista huolehtimiseen kolmanneksen ajastaan, ja että sisäkissasta lähtee karvaa läpi vuoden. 

Eri rotuisten kissojen turkeissa on eroavaisuuksia hoidon suhteen, ja kissakasvattajilta saakin tarkempia vinkkejä turkin hoitoon ja sopivien hoitovälineiden valintaan.

Kissan karkea kieli on kuin harja, johon kuolleet karvat ja turkin pöly tarttuvat. Eläimen nuollessa turkkiaan osa karvoista kulkeutuu suolistoon. Karvojen tulisi kulkea suoliston läpi ja poistua luonnollisesti ulosteen mukana. Joskus käy kuitenkin niin, että karvat kerääntyvätkin mahalaukkuun, jolloin kissa yrittää yökätä ne pois. Sopivalla Health Nutrition- ruokavaliolla voidaan vaikuttaa myös karvapallo-ongelmaan, kun suolisto saadaan toimimaan säännöllisesti.

Turkki on tasapainoisen ruokavalion peili. On hyvä muistaa, että iho ja turkki kuluttavat peräti 30% eläimen päivittäisestä valkuaisaineen tarpeesta. Lisäksi välttämättömien aminohappojen (valkuaisaineiden rakennusosat) saaminen ruokavaliosta on syytä turvata. Kissalle näitä välttämättömiä aminohappoja on 11 erilaista. Valkuaisaineiden ja joidenkin aminohappojen puute voi lisätä karvanlähtöä, hidastaa karvan kasvua ja tehdä turkista samean ja hauraan. Myös rasvahapot ovat tärkeitä ihon ja turkin hyvinvoinnille. Turkin luontaista kauneutta voi tukea erityisellä Health Nutrition -ruokavaliolla, joka sisältää näitä turkin kasvua, kiiltoa ja uudistumista edistäviä ravintoaineita.

Article_Banners_1060x350_Kissanhoito1_2016
 

Silmät

Silmäkulmien sisänurkkiin voi kertyä epäpuhtauksia. Epäpuhtaudet tulee puhdistaa varovasti harsolla tai vanulapulla, joka on kostutettu silmien puhdistukseen tarkoitettuun nesteeseen. Kissan nenän tai silmien ei kuulu vuotaa.

Suu ja hampaat

Suun ja hampaiden hygienian ylläpitämiseksi on tehokkainta harjata kissan hampaat päivittäin. Näin voidaan ennaltaehkäistä hammaskiven muodostumista. Hampaat voi puhdistaa erityisellä hammasharjalla tai taitetulla harsonpalalla käyttämällä kissoille tarkoitettua hyvänmakuista hammastahnaa. Kissan hampaat tulee joka tapauksessa tarkastaa säännöllisesti. Kahdella kissalla kolmesta on jonkinasteisia ongelmia suussa tai hampaissa. Jos kissalla on taipumusta hammaskiven kertymiseen kannattaa sille valita sellainen Health Nutrition -kuivaruoka, jonka koostumus ja rakenne on suunniteltu edistämään suun alueen hygieniaa. Nappulan mekaaninen harjausliike hammasta vasten auttaa tehokkaasti ehkäisemään hammaskiven muodostumista. Lisäksi erityiset ainesosat sitovat syljen sisältämää kalsiumia ja estävät näin hammaskiven kertymistä hampaiden pinnalle. Säännöllisten eläinlääkärikäyntien yhteydessä myös suun tila voidaan arvioida ja tehdä tarvittaessa hammashoito kevyessä nukutuksessa ultraäänilaitteen avulla. Kun kissa siirretään tämän hoidon jälkeen ruokavaliolle, joka tukee suuhygieniaa, saadaan usein parhaimmat tulokset.

Kynnet

Myös kissan kynsien pituutta ja kuntoa on hyvä seurata. Erityisesti sisäkissan kynnet on usein syytä leikata. Näin voi vähentää myös raapimisjälkiä huonekaluissa. Kissalle kannattaa hankkia omat, kissan kynsien leikkaamiseen tarkoitetut kynsisakset. Leikkaaminen tapahtuu käytännössä seuraavalla tavalla: paina kevyesti tassun/varvasluun päältä, jotta saat kynnen esiin. Leikkaa vain kynnen läpinäkyvää osaa. Varo leikkaamasta vaaleanpunaista osaa, sillä se on kynnen ydin. Älä unohda etujalkojen kannuskynsiä!

Article_Banners_1060x350_Kissanhoito2_2016
 

Korvat

Kurkista myös aika ajoin kissasi korviin, eritoten jos huomaat, että kissa rapsuttelee niitä tai ravistelee päätään. Korvakäytävissä ei tule näkyä mitään ylimääräistä. Puhdista korvat tarvittaessa korvien puhdistukseen tarkoitetetulla korvienpuhdistusaineella. Vanupuikkoja ei tule käyttää.

Kylpyyn?

Nuori kissa, joka on käynyt kissanäyttelyissä, on usein tottunut siihen että sen turkkia hoidetaan. Monet kissat eivät kuitenkaan koskaan totu pesemiseen Jos sinun on näyttelyiden vuoksi tai kissan pahasti likaantuessa syytä pestä se, käytä kissoille tarkoitettua shampoota. Aseta liukuestematto ammeen tai lavuaarin pohjalle ja laske siihen vähän vettä. Kostuta kissa vähitellen ennen kuin levität sampoota. Huuhtele huolellisesti ja kuivaa varovasti pyyhkeellä. Pidä kissa lämpimässä, kunnes sen turkki on kuivunut.

Jos kissan ulkonäkö tai käytös muuttuu, vie sen eläinlääkärin vastaanotolle. Esimerkiksi turkin kunnon äkillinen huonontuminen tai muut muutokset kissan voinnissa voivat olla myös merkkejä sairastumisesta, jos ruokavalio ja muut asiat ovat kunnossa.

Rokotukset, madotukset ja loishäädöt

Kissan säännöllinen rokottaminen antaa sille suojan tiettyjä virussairauksia vastaan. Kun kissojen rokottaminen on yleistä ja rokotussuoja siten maassamme kattava, vaaralliset taudit eivät pääse yleistymään. Myös sisäkissan rokotussuojan on syytä olla kunnossa, sillä taudinaihettajat ovat sitkeitä ja saattavat kulkeutua kotiin esimerkiksi vaatteiden ja kenkien mukana. Rokotettaessa kissan elimistö muodostaa vasta-aineita elimistön suojaksi tauteja vastaan. Kissan täytyy rokotushetkellä olla täysin terve, jotta vasta-aineiden muodostus on tehokasta, siksi rokotuskäyntiin kuuluu myös eläinlääkärintarkastus, ja kissan tulee olla madotettu ennen rokottamista. Kissa voidaan rokottaa kissaruttoa ja tiettyjä kissaflunssan aiheuttajia (kissanuha, leukoosi ja kissaklamydia) vastaan. Ainakin ulkoilevat kissat on hyvä rokottaa myös rabiesta eli raivotautia vastaan. Ulkomaille kissan kanssa matkustettaessa rabiessuoja on pakollinen. Kissa rokotetaan tarpeen mukaan 1-3 vuoden välein, pentuaikana tiheämmin. Tarkempia tietoja rokotusasioista saat eläinlääkäriltäsi sekä kissanäyttelyiden järjestäjiltä.

Sisäloisten aiheuttamien loistartuntojen ehkäisemiseksi kissa tulee madottaa säännöllisesti koko elämänsä ajan eläinlääkäriltä tai apteekista hankitulla valmisteella. Pentukissat madotetaan useamman kerran (3, 6 ja 9 viikon ikäisinä ja jatkossa 2-3 kk välein). Puolen vuoden iästä alkaen pennut voivat noudattaa aikuisen kissan madotusaikataulua. Sisäkissat suositellaan yleensä madotettavan 1-2 vuodessa ja aina kun loistartunta havaitaan. Ulkoilevien kissojen madotus on tehtävä säännöllisemmin. Kissan tyypillisimmät sisäloiset ovat suolinkainen ja kissan heisimato, joten matolääke tulee valita sen mukaan, että se tehoaa näihin. Matkustavilla lemmikeillä loishäätö on syytä tehdä laajemminkin. Saat näissäkin asioissa lisätietoja eläinlääkäriltäsi.

Ulkoiset loiseläimet elävät kissan ihon pinnalla sekä turkissa ja ne tulee myös häätää, jos niitä havaitaan. Usein ulkoloiset (täit, väiveet, syyhypunkki, kirppu, korvapunkki) aiheuttavat kutinaa ja raapimista. Suomessa ulkoloisista ei ole niin paljon vaivaa kylmästä ilmastostamme johtuen. Eläinlääkärin määräämällä loishäätölääkkeellä kissan loistartuntaa voi hoitaa tehokkaasti. Usein myös eläimen elinympäristö kannattaa käsitellä samanaikaisesti.

Kissan luontainen käyttäytyminen

Kissan luontaiseen käyttäytymiseen kuuluvat mm. kiipeily, saalistus, leikki ja piiloutuminen. Kissalle tulee tarjota mahdollisuus tällaiseen luontaiseen toimintaan. Kissan kynsien aiheuttamat raapimisjäljet nojatuoleissa, sohvilla ja tapeteissa ovat ehkä yleisin kissanomistajien valituksen aihe. Tällaiset vahingot voi helposti ehkäistä hankkimalla kissalle vaakatasossa olevan raapimisalustan tai vielä sitäkin paremman vaihtoehdon – kiipeilypuun. Kiipeilypuussa on sisalkuidulla päällystetty puunrunko, jossa on useita tasoja ja piilopaikkoja. Se tarjoaa kissalle oman reviirin. Kiipeilypuussa kissa voi harjoittaa kiipeilytaitojaan, löytää kätevän tarkkailupaikan, levätä tai teroittaa kynsiään vapaasti.

  • facebook
  • youtube