Koti Kissa Kissa Elämää kissan kanssa Kissan elämäntyyli

Elämää kissan kanssa

Tulosta
Kissan elämäntyyli

Kissan elämäntyyli

Olipa kissa sisäkissa tai ulkoileva kissa, sen lajityypilliseen käytökseen kuuluu yhdeksän käyttäytymismallia: syöminen, nukkuminen, saalistus, turkin hoito, leikkiminen, tutkiminen, tarkkailu, merkkaus ja piiloutuminen.

Saalistus on sekä sisäsyntyinen että opittu taito, jonka laukaisee saaliseläimen liike ja ääntely. Niinpä kissat voivat saalistavat myös täydellä mahalla. Vapaasti liikkuvat ja saalistavat kissat onnistuvat saaliin kiinniottamisessa kuitenkin vain harvoin (alle 1/3 yrityksistä onnistuu), eli ne joutuvat näkemään paljon vaivaa ja kuluttavat runsaasti energiaa suhteellisen pienen aterian vuoksi. Kissa onkin sopeutunut syömään useita pieniä aterioita pitkin vuorokautta, myös yöaikaan.

Kissat ovat luonnostaan uteliaita eläimiä. Ne tutkivat ympäristöään aktiivisesti ja merkkaavat reviiriään virtsalla, kynsillään raapimalla ja hankaamalla itseään jotakin vasten. Ne ovat taitavia kiipeilijöitä ja valitsevatkin usein korkealla sijaitsevan paikan ympäristönsä tarkkailuun. Ne myös piilottelevat mielellään erilaisissa koloissa. Kaikenikäiset kissat leikkivät luonnostaan paljon, ja leikki onkin itsessään palkitsevaa toimintaa kissoille. Jos laumaan kuuluu useampi kissa, ne usein leikkivät keskenään. Kissat kuluttavat turkin hoitoon ison osan päivästään. Turkin puhtaanapidon lisäksi tämä toiminta kuluttaa energiaa, säätelee stressiä ja ruumiinlämpöä. Kissat saattavat myös hoitaa toistensa turkkeja.

Ulkoileva kissa

Ulkoilevat kissat pääsevät usein päivittäin toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymismalleja, vaikka eläisivätkin suurimman osan ajasta sisällä omistajan huolehtiessa kissan perustarpeista. Kaikilla kissoilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta liikkua vapaana luonnossa. Yhä suurempi osa kissoista asuu kaupungeissa, joissa kissat on lain nojalla pidettävä kytkettynä. Osa omistajista taas pitää kissansa sisällä lemmikin turvallisuuden vuoksi. Olipa kissa sisä- tai ulkoileva kissa, sen lajityypillisiä käyttäytymismalleja ja elämäntavan tuomat tarpeet voi huomioida oikeanlaisilla ruokinta- ja hoitotoimenpiteillä.

Ulkoilevat kissat usein saalistavat osan ravinnostaan itse, ja liikkuessaan luonnossa ne kuluttavat runsaasti energiaa. Aktiivinen elämäntapa tukee kissan ihannepainossa pysymistä pitämällä kissan lihaksiston kunnossa ja edistämällä ruoansulatusta, mutta toisaalta saattaa myös rasittaa niveliä. Ulkoilevat kissat myös altistuvat jatkuvasti erilaisille taudinaiheuttajille ja saattavat saada infektioita tai suolistoloisia.

 
Article_Banners_1060x350_Cat_2_2016
 

Sisäkissa

Sisäkissojen elämäntyyli on monesti rauhallinen. Ne kuluttavat runsaasti aikaa nukkuen, syöden ja turkkiaan hoitaen. Ruokaa tarjotaan usein muutaman kerran päivässä tai kuivaruokaa on vapaasti saatavilla koko ajan. Mikäli kissalla ei ole muuta ajanvietettä, se saattaa kuluttaa aikaa syömällä yli oman tarpeen, mikä voi johtaa ylipainon kertymiseen. Lisäksi omistajat saattavat tulkita kissansa viestejä väärin ja tarjota lisää ruokaa tai makupaloja, vaikka kissa pyytäisikin mukaan leikkiin tai haluaisi omistajansa huomiota. Sisäkissat hoitavat turkkiaan yleensä pidempiä aikoja päivässä verrattuna ulkoileviin kissoihin. Lisäksi sisäkissojen karvanlähtö on jatkuvaa, sillä ne eivät juurikaan altistu lämpötilanvaihteluille. Nämä seikat yhdistettynä vähäiseen liikuntaan lisäävät sisäkissojen alttiutta karvapallojen muodostumiselle.

Sisäkissoja voi aktivoida muutamalla helpolla tavalla. Kissojen luontaista saalistuskäyttäytymistä ja tutkimishalua voi jäljitellä esimerkiksi piilottamalla pieniä määriä kuivaruokaa eri paikkoihin. Apuna voi käyttää myös erilaisia aktivointileluja, jotka tiputtavat nappuloita kun niitä liikuttaa esimerkiksi tassuilla tai kuonolla työntämällä. Kissa joutuu siis näkemään vaivaa ruokansa eteen sekä kuluttaa enemmän aikaa ja energiaa aterian syömiseen. Sisäkissoja voi aktivoida myös leikin varjolla. Myös omistajan kannattaa osallistua leikkeihin kissan kanssa, sillä tämä vahvistaa lemmikin ja omistajan välistä sidettä. Kissa voi leikkiä yksinkertaisillakin, itsetehdyillä leluilla, mutta on kuitenkin huolehdittava, ettei niistä irtoa osia joita kissa voi nielaista. Sisäkissaa voi tietysti myös ulkoiluttaa valjaissa tai aitauksessa, mikäli kissa itse nauttii tästä. Ulkoilu raittiissa ilmassa mahdollistaa esimerkiksi lentävien lehtien tai hyönteisten saalistamisen, kiipeilyn kivillä ja matalissa puissa sekä tuo vaihtelua kissan päivärutiineihin.

 

 

Article_Banners_1060x350_Cat_8_2016
 

Sisäkissalle on hyvä järjestää paikka ympäristön tarkkailulle esimerkiksi ikkunan läpi (on kuitenkin huolehdittava, ettei kissa pääse putoamaan avoimesta ikkunasta tai parvekkeelta). Kissalla tulisi myös olla kiipeilymahdollisuuksia, sekä mielellään muutama suojaisa paikka, jonne se voi piiloutua. Hyviä vaihtoehtoja kiipeilypuun lisäksi ovat esimerkiksi tyhjät hyllyt siellä täällä kirjahyllyllä tai vaikka hattuhyllyllä. Kannattaa myös muistaa, että kissa merkkaa ja huolehtii kynsistään raapimalla, ja järjestää kissalle luvallinen raapimispaikka. Monet kissat haluavat itse valita nukkumapaikkansa, ja lisäksi ne vaihtavat tätä paikkaa aika ajoin. Kotona olisi hyvä huomioida, että kissan nukkumapaikka, ruoka- ja juomakuppi sekä hiekkalaatikko olisivat tarpeeksi kaukana toisistaan ja rauhallisissa paikoissa.

Kissan elämäntavasta riippumatta raikasta vettä tulisi olla jatkuvasti saatavilla, mielellään useammassa erilaisessa kulhossa eri paikoissa. Kissat juovat luonnostaan vähän, mikä voi johtaa virtsatieongelmiin ja virtsakiviin. Toiset kissat juovat vain virtaavaa vettä esimerkiksi suoraan hanasta tai tarkoitukseen kehitetystä juoma-automaatista. Kissan nesteensaantia voi lisätä myös tarjoamalla säilykeruokaa kuivaruoan ohella.

  • Erilaisiin elämätyyleihin ja tarpeisiin suunnitellut Indoor- ja Outdoor-tuotteet löydät täältä
  • Tutustu myös maittaviin säilykevaihtoehtoihin tästä
  • facebook
  • youtube