Päätöksen tekeminen - Royal Canin

Elämää kissanpennun kanssa

Tulosta
Päätöksen tekeminen

Sitoutuminen kissan koko elinajaksi

Kissanpentu on hellyyttävä, mutta jokainen pentu kasvaa aikuiseksi kissaksi. Lemmikin ottaminen tarkoittaa useiden vuosien sitoutumista. Siksi kissan valitseminen on syytä tehdä huolellisesti.

Kun pohdit kissan hankkimista lemmikiksi, asiaan on hyvä perehtyä huolellisesti ja pohtia minkälainen kissa sinulle parhaiten sopisi. Kissa on älykäs ja suhteellisen helppohoitoinen lemmikki, mutta se vaatii silti päivittäistä huolenpitoa ja seuraa. Sille tulee valita sopiva ruokavalio ja sen hyvinvoinnista tulee huolehtia. Hiekkalaatikon puhtaanapito kuuluu kissaperheen päivittäisiin askareisiin ja kissalle tulee järjestää riittävästi sille luontaisia aktiviteetteja lajityypillisen käyttäytymisen totettamiseksi. Kissalle on hyvä tarjota raapimis- tai kiipeilypuu sekä mahdollisuus ympäristön tarkkailuun ikkunan ääressä. Myös kissan terveydenhoidosta tulee huolehtia sekä järjestää sen hoito esimerkiksi lomamatkojen ajaksi.

Maatiaiskissa vai rotukissa?

Kasvattajan huolella valitsemista vanhemmista syntyneen rotukissan valitseminen antaa takuun kissan ulkoisista, rotumääritelmässä määritetyistä ominaisuuksista. Sama koskee pitkälti myös luonneominaisuuksia, joskin myös yksilöllisiä eroja esiintyy. Maatiaiskissan kohdalla yllätyksiä voi olla enemmän, koska emme välttämättä tunne kissan perimää tai ensimmäisten elinviikkojen ympäristöoloja. Kun kissan taustasta ei tiedetä, sen tulevaa ulkonäköä tai luonnetta on vaikea ennalta arvioida.

Rotukissan pennun valitseminen antaa mahdollisuuden miettiä, millaisen kumppanin itselleen haluaa. Rotuvaihtoehtoja on monia ja kissat voivat olla paitsi ulkonäöltään myös käytökseltään hyvin erityyppisiä.

Kissanäyttely on erinomainen tilaisuus tutustua rotujen monimuotoisuuteen ja keskustella näyttelyyn osallistuvien kasvattajien kanssa. Mikäli mahdollista, kannattaa käydä vierailulla kissanpennun syntymäkodissa, jossa se myös viettää elämänsä ensimmäiset viikot. Näin tiedät paremmin millaisesta ympäristöstä se tulee ja miten se on sosiaalistettu.

Kissanpennun sosiaalistuminen toisen ja seitsemännen elinviikon välillä on sen kehityksen kannalta erittäin tärkeä vaihe. Tässä vaiheessa määräytyy pitkälti se, miten kissa täysikasvuisena käyttäytyy, koska se oppii pitämään tänä aikana kohtaamiaan tapahtumia ja tilanteita normaaleina.

Article_Banners_1060x350_Kitten_4_2016

Kolli vai naaraskissa?

Joskus näkee väitettävän, että naaraskissat kaipaisivat enemmän ihmiskontaktia ja urokset olisivat etäisempiä. Tosiasiassa ei ole olemassa yhtäkään kissaa, joka olisi ihmisläheisempi, jos se edustaisi toista sukupuolta. Lisäksi sterilointi, jota suositellaan, ellei aio teettää kissalla pentuja, häivyttää sukupuoltenvälisiä eroja entisestään.

Sukupuolta tärkeämpi tekijä ihmisen ja kissan välisen suhteen kehitymisen kannalta on asianmukainen sosiaalistaminen. Siksi kannattaakin ensin miettiä, millaisen kissakumppanin haluaa, ja valita sitten omaan elämäntyyliin sopiva kissa.

  • facebook
  • youtube